петък, 26 март 2010 г.

Торта "Гербери"


     Тортата е правена непосредствено след рожденият ден на малкото ми момиченце, просто да оползотворя останалите продукти и да изпробвам възможностите на червената боя.

вторник, 16 март 2010 г.

Торта "Принцеса"



 Тази торта направих специално за вторият рожден ден на малкото ми слънчице.
Необходими продукти:
За пандишпана:
  • 4 яйца
  • 4 сл. захар
  • 3 сл. брашно ( с връх)
  • 1 сл. какао ( с връх)
За сиропиране:
  • 150 гр. захар
  • 100 мл. вода
  • 50 мл. компот от вишни
  • 1 ванилия
За крема:
  • 300 мл. сметана
  • 1/3 чч. захар
  • 200 гр бял шоколад
  • 25- 30 гр. масло
  • 1 пак. желатин
  • 50 мл. вода
  • 150 гр. коктейлни череши
За масленият крем :
  • 150 гр. масло
  • 1 чч. пудра захар
  • 1 сл. прясно мляко
Покритие е декорация от руска мастика:
http://monitedi.blogspot.com/2010/03/blog-post_4486.html
Начин на приготвяне.

Пандишпанът се приготвя като: белтъците се разбият със захарта на твърд сняг, към тях се прибавят жълтъците за 1-2 оборота на миксера. Добавят се брашното и какаото, сместа се разбърква с дървена лъжица, изсипва се в тавичка( на фурната ) с намаслена хартия и се пече при 200-220 С. за 10-15 мин. до порозовявяне.

Водата за сиропа се кипва, към нея се прибавя захарта и след стопяването и, се оставя да поври ок. 1 мин. След охлаждането на сиропа към него се прибавят ванилията и компота.

В купа се разбиват сметаната и захарта, на пухкав крем. На тънка струя при непрекъснато разбъркване се прибавя разтопеният с маслото шоколад, смесен с желатина (накиснат в 50 мл. вода и разтворен на водна баня). Т. на сместа не трябва да е по- висока от 40С.

Сглобяване на тортата:

За сглобяването на тортата използвах две купи , които облепих с фолио, за по-лесно отделяне на тортата от тях. В средата им поставих картончета от  тоалетна хария обвити с фолио, на тяхно място ще се постави в последствие част от тялото на куклата.















С помоща на купите изрязах кръгове с различна големина от пандишпановата платка и им направих дупки в средата с големината на картончето. На даното на голямата купа се поставя картончето ,около него платка , сиропира се , замазва се с карем и се подреждат от черешите. Покрива се с втора платка която също се сиропира, крем , череши и така до запълване на купата , като се завършва с платка, която само се сиропира. При обръщането тя ще е дъното на тортата. В голямата купа има 4 реда платки, а в малката 3, като в малката са изрезки от платката.

Купите се поставя в хладилник за няколко часа.

Върху поднос се обръща голямата купа, внимателно се отстранява фолиото и картончето и се поставя съдържанието на малката купа. При необходимост с крем се измазва разстоянието между двете чести.

Тортата се зафилва с маслен крем ( омекотеното масло се разбива със захарта и млекото на пухкав крем).

Поставят се в хладилник за няколко часа. При необходимост зафилването може да се повтори, за получавене на по-равна повърхност.

Тортата се покрива с руска мастика и се поставя куклата с предварително увити във фолио крака (за да не се изцапат от крема), и готова горна част на роклята.

















Ето така изглежда тортата преди да се украси:`
А така е вече украсена:






















Близък план: Разрез:
Част от снимките са снимани, след като тортата вече беше почти изядена, то си и личи, но го направих за по- голяма яснота. Следващият път ще снимам от самото начало, но сега просто нямах тази възможност, все пак правих още една торта и организирах цялото празненство за малката ми рожденичка. Ето я и нея:

"Каляската на Пепеляшка"









Това е втората торта за рожденият ден на моята принцеса. Гостите бяха около 20 човека и се опасявах, че само една торта няма да стигне. За съжаление така и не успях да снимам завършеният вариант на тази торта, но и основниат и замисъл беше да има повече пърчета, и да видя как стой тази компизиция върху торта.

Необходими продукти:

За пандишпановите платки:

  • 9 яйца
  • 9 сл. захар
  • 9 сл. брашно (с връх)
  • 3 ванилий

За сиропа:

  • 300 гр захар
  • 180 гр. вода
  • 1 ванилия

За крема:

  • 2 пак.
  • 400 гр. прясно мляко
  • 300 гр. кисело мляко
  • 1/2 чч. захар
  • 1 пак. желатин
  • 50 мл. вода
  • 50 гр. масло

За сметановото покритие:

  • 300 гр. сметана
  • 1/2чч. захар

Начин на приготвяне:

Трите пандишпанови платки се приготвят по отделно, кото за всяка от тях е необходимо:

Разбийте 3 белкъка със 3 сл. захар на твърд сяг. Добавете жълтъците(3) за 1-2 оборота на миксера. Прибавете 1 ванилия и 3 сл. брашно, разбъркаите с лъжица и изсипете и разпределете равномерно сместа в тавичка ( см.)с намаслена хартия. Пече се при 200-220 С. за 10-15 мин. до порозовяване.

Сиропът се приготвя, като след кипването на водата се прибавя захарта, оставя се да поври ок.1 мин. и след охлаждането на сиропа се добавя ванилията.

За крема.
В купа се поставя млекото, прахобразните кремчета и захарта. Разбива се с миксер за 3мин.Прибявят се киселото мляко и разтопеното масло, смесено с желатина (накиснат в 50мл. вода и разтворен на водна баня).Сместа се разбива още няколко секунди до хомогенизираве на сместа. Кремът се поставя в хладилник за 5 мин.
Сглобяване на тортата:

Върху поднос се поствя 1 платка, сиропира се с 1/3 от сиропа, покрива се с 1/2 от крема и поставя втората платка, която също се сиропира с 1/3 от сиропа и се разпределя останалият крем . Покрива се с 3-та платка която само се сиропира.

Тортата се поставя в хладилник за 1-2 ч.

С помоща на нож се изравняват страните на тортата , изрязва се около 0,5 см., където е необходимо.

Тортата се покрива със сметаната (разбита със захарта на пухкав крем), оцветена в желаният от нас цвят.








Сини кръгчета 2















Торта е поръчка за рожденият ден на едно момче. Външният вид е подобен на първата тортата със същото име но вътрешността е съвсем различна.

Необходими продукти:
За трите какаови платки:
  • 6 яйца
  • 6 сл. захар
  • 3 сл.(препълнени) и 3 сл.(равни) брашно
  • 3 сл(равна) какао

За сиропа:
  • 200гр.захар
  • 150 гр. вода
  • 1 ванилия

За шоколадовия крем:
  • 400мл. прясно мляко
  • 1 пак. крем Оле- шоколад
  • 1/3 пак. масло
  • 1 пак. желатин
  • 50мл. вода
За масленият крем:
  • 150 гр. масло
  • 2/3 чч. пудра захар
  • 1 сл. прясно мляко
Покритие е декорация от руска мастика, доза и половина.

http://monitedi.blogspot.com/2010/03/blog-post_4486.html

Начин на приготвяне:

Платките се приготвят по отделно, за една е необходимо:
Разбийте 2 белтъка със 2 сл. захар на твърд сняг. Прибавят се 2 жълтъка за 1-2 оборота на миксера. Добавят се 1 препълнена и 1 равна сл. брашно и 1 равна сл. какао. Сместа се разбърква с лъжица, изсипва се в тавичка ( см.) с намаслена хартия и се пече при 200-220 С. за 10-15 мин. , до порозовяване.

Сиропът се приготвя, като след кипването на водата се прибави захарта и сместа се остави да поври ок.1 мин. След охлаждането на сиропа се добавя ванилията.

Шоколадовия крем се приготвя, като в купа се поставят млекото , прахообрезното кремче и захарта. Разбива се с миксер за 3 мин. и на тънка струя се добавят разтопеното масло и желатина (накиснат в 50 мл. вода и разтворен на водна баня.). Кремът се разбива още няколко секунди , до хомогенизирането на сместа. Поставя се в хладилник за 5- 10 мин.

Сглобяване на тортата:

Върху обърната тавичка (или направо върху поднос) , се поставя 1 платка, сиропира се с 1/3 от сиропа и се покрива с 1/2 от крема. Поставя се 2 платка , сиропира се с 1/3 от сиропа и се разпределя равномерно останалата част от крема. Покрива се с 3-та платка , която само се сиропира. Заготовката се поставя в хладилник за 1ч.
С помощта на нож се изравняват страните на тортата, изрязва се около 0.5 см ., от всички страни.
Заготовката: Оформената торта:






Тортата се принася върху поднос, ако не е била от самото начало.
Зафилва се с маслен крем (омекотеното масло се разбива с пудрата захар и млекото на пухкав крем) и се поставя в хладилник за 4-5 часа. Ако е необходимо се зафилва още веднъж за по- равна повърхност.
Покрива се е чаршафа от руска мастика и се украсява.








Бон Апети!!!

Разрез няма, защото както споменах тортата беше поръчка.

петък, 12 март 2010 г.

Торта с маргаритки


  Тази торта направих за рожденият си ден. Цветът на покритието се получи по-тъмен отколкото исках, но използвах нов метод за оцветяване, които се оказа много сполучлив, дори прекалено сполучлив. Цветята са направени  с новите ми формички.

                                                                            












Необходими продукти:
За трите пандишпанови платки:
  • 6 яйца 
  • 6 сл. захар
  • 3сл. (препълнени) и 3 сл. (равни) с брашно
  • 3 сл. равни с какао
За сиропа:
  • 200 гр. захар
  • 150 мл. вода
  • 1 ванилия
  • 3 сл. ром
За крема:
  • 300 мл. сметана
  • 100 гр. бял шоколад
  • 1/3 чч. захар
  • 30-40 гр. масло
  • 1 желатин 
  • 50 мл. вода
  • 1 чч. цели череши от сладко или коктейлни череши
За масленият крем:
  • 150 гр. масло
  • 1/2 чч. пудра захар
  • 1 чл. мляко
Покритие и декорация от руска мастика:
http://monitedi.blogspot.com/2010/03/blog-post_4486.html

Начин на приготвяне:
Пандишпановите платки се приготвят по отделно.
    Разбиват се 2 белтъка с 2 сл. захар на твърд сняг, прибавят се жълтъците са 1-2 оборота на миксера. Добавят се 1 препълнена и 1 равна сл. брашно и 1 равна сл. какао, разбърква се с лъжица, изсипва се в тавичка ( Ф25) с намаслена хартия и се пече при 180-200 С. за 10-15 мин. до порозовяване.
   Водата за сиропа се кипва,  добавя се захарта и след стопяването и се оставя да поври ок.1 мин. След охлаждането на сиропа се прибавя ванилията и алкохола.
  В купа се разбива сметаната със захарта на пухкав крем, постепенно при непрекъсното разбъркване се прибавят разтопеният с маслото шоколад и желатина ( накиснат в 50 мл. вода за 15мин. и разтворен на водна баня). Т. на съставките не трябва да е по-висока от 40 С. , в противен случаи ще се стопи сметаната. Кремът се поставя в хладилник за 10 мин.
    Върху поднос (или във форма с откопчаващ се пръстен) се поставя 1 платка, сиропира се с 1/3 от сиропа и се покрива с 1/2 от крема, подреждат се половината от черешите. Поставя се 2-та платка, сиропира се и равномерно се разпределя   останалият крем. Подреждат се останалите череши. Покрива се с 3-та платка, която само се сиропира. Тортата се оставя в хладилник за няколко часа.
   Масленият крем се приготвя по следният начин:
 В купа се поставят  омекотеното масло, пудрата захар и млекото. Сместа се разбива с миксер, до получаване на пухкав бял крем. По желание може да се ароматизира с есенция.
    Тортата се изважда от формата и се зафилва (измазва) с тънък слой от масленият крем. Поставя се в хладилник , да стегне кремът и при необходимост се зафилва още един път , за получаване на по- гладка повърхност. Поставя се в хладилник за 4-5 часа.
   Захарното тесто, в случеят руска мастика (доза и половина) ,оцветих по следният начин:
    В чашка  разтворих боята с малко пудра захар, до получаване на гъста каша и след това я прибавих към захарното тесто. Получи се изключително наситен цвят , дори малко прекалих , но нямаше как да го махна вече, а и нямах повече тесто. Положителното при този метод е че се изразходва по-малко боя и тестото не се размеква както при непосредствено боядисване с  течна боя.
За този страхотен метод на боядисване на захарното тесто, благодаря на Даркси.
Така изглежда тортата, преди да се покрие със чаршафа.                       А така е вече украсена.















     За съжаление нямам инструменти за изглаждане на покритието и не стана идеално гладко, както го исках, но съм доволна. Все пак това е първата торта торта от този тип, която покривам.
Ето и пърченце:                                                                                                                                   Бон Апети:

понеделник, 8 март 2010 г.

т


  Идеята за тази торта е взаимствана от интернет, но е  направена с много желание и любов. Тя е и един експеримент от моя страна, дали ще се справя с покриване на торта с неправилна форма. Според мен се справих добре , тортата стана много- гладка (имайки се в предвид, че работя само с ръце , нямам инструменти) и покритието не се скъса както се опасявах.
Необходими продукти:
За пандишпана:

  • 4 яйца
  • 4 сл. захар
  • 3 сл. брашно (препълнени)
  • 1 сл. какао ( препълнена)
За сиропиране:
  •  1 пак.. Нескуик 3:1
  • 200 мл. вода 
  • 2 сл. захар
  • 3 сл ром
За крема:

  • 300мл. течна сметана
  • 300 гр. шоколад (или 600 гр кувертюр)
Маслен крем за под чаршафа:
  • 125 гр. краве масло
  • 1/2 чч. пудра захар
  • 1 чл. прясно мляко
Покритие и декорация от руска мастика:

http://monitedi.blogspot.com/2010/03/blog-post_4486.html

Начин на приготвяне:

  Белтъците и захарта се разбиват на" твърд сняг" , прибавят се жълтъците за 1-2 обората на миксера.  Добавят се брашното и какаото, и се разбърква с лъжица. Сместа се изсипва в тавичка (                                      ) с намаслена хартия и се разпределя равномерно. Пече се при 200-220 С. за 10-15 мин. , до порозовяване.

За крема:

   В съд се загрява сметаната, поставя се начупеният шоколад. Разбърква се докато се разтопи , като се внимава сместа да не заври. Отстранява се от огъня, охлажда се и се поставя в хладилник аз 4-5 часа.(сместа трябва де е идеално охладена).  Разбива се  с миксер до получаване на пухкав мус.
Сместа за сиропиране се приготвя, като към 200мл. хладка вода се прибавят ,останалите съставки и се  разбъркат добре.

Сглобяване на тортата:

  С помоща на нож и формата с откопчаващ се пръстен се изрязва сърце от пандишпановата платка. Получават се 2 сърца, а третото се сглобява от изрезките. На дъното на формата (Ф  )се поставя подложка (за по-лесно пренасяне на готовата торта върху подноса)  Поставя се 1 платка , сиропира се с 1/3 от какаовата течност , разтила се равномерно 1/2 от крема, покрива се с изрезките (сглобени в същата форма), сиропира се( с 1/3 ) е се разпределя останалият крем. Покрива се с 3-та платка , която само се сиропира. Формата се поставя в хладилник, за няколко часа.

 С помоща на нож и формата с откопчаващ се пръстен, в която ще правим тортата, изрязваме 2 сърца от пандишпановата платка, третото го сглобяваме от изрезките. На дъното на формата поставяме подложка със същата форма, за да отстраним по-лесно тортата от формата.

Поставяме 1 платка , сиропираме с 1/3 от какаовата смес,  разпределяме 1/2 от крема и покриваме с изрезките, тях също ги сиропираме и върху им  разтиламе равномерно останалият крем. Покриваме с 3-та платка , която само сиропираме. Поставяме торатата в хладилник за няколко часа.

Внимателно изваждаме тортата от формата и я поставяме на поднос. Измазваме я с маселният крем и оставяме в хладилник за 4-5 часа да стегне. Покрива ме я с  тънко разточено захарно тесто (1доза) и аранжираме.

  Розите и сърцата са направини 2 дни предварително от оцветено в червено тесто, но са и боядисани допълнително с червено боя , за по-ярък цвят.



Бон Апети!!!










"Любов завинаги"


Торта "Love"

Торта сини кръгчета

неделя, 7 март 2010 г.

Торта "Студена зима"





Причината да направя тези торти е желанието ми за торта с мнооого желе. Първият вариант, не се получи, както ги исках . Когато подредих платките , крема и плодовете във формата с откопчаващ се пръстен, просто не остана място за цялото желе, затова направих вариант с две платки. Според мен желето се получи чудесно, точно както го исках.
Тук ще представя основната рецепта с малките подобрения, така че да се получи резултата на втората торта- с много желе.
Необходими продукти:
За трите пандишпанови платки:

  • 6 яйца (размер М)
  • 6 сл. захар
  • 6 сл. брашно ( с връх)
  • 3 ванилии.
За сиропирането:
300 мл. компот (в случеят от праскови)

За крема:
  • 200 мл. прясно мляко
  • 1 пак. крем Paradies на д-р Йоткер
  • 2 сл. захар
Ако ви се струва малко направете двоино количество от крема.

За желето:
  • 2 желатина
  • 100мл. вода
  • 350-400 мл . сок от компот
  • 2-3 капки плодова есенция
Сметана за покриване на тората:
  • 200-250 гр. течна сметана
  • 1/3 чч. захар
Плодове по избор , в случеят 2 портокала и 1 киви.
Начин на приготвяне:
Трите пандишпанови платки се пориготвят по-отделно. За една е необходимо:

Разбиват се 2 белтъка с 2 сл. захар. Прибавят се жълтъците за 1-2 оборота на миксера. Добавят се 2 сл. брашно и 1 ванилия. Сместа се разбърква с лъжица, изсипва се в тавичка( Ф 25) с намаслена хартия и се разпределя равномерно. Пече се при 180-200 С. за 10-15 мин. , до порозовяване.

В купа се поставят млекото, крема и захарта. Сместа се разбива с миксер за 3 минути и се поставя в хладилник.

В метален съд се поставят желатина и водата, след набъбването му 15 мин., купичката се поставя в по-голям съд с гореща вода, внимателно се разбърква до пълното му разтваряне( втечняване и избистряне). Междувремено сокът от компот се загрява, до към 40С. , добавя се есенцията и леко охладената желатинова смес. Температурата на двете течности трябва де е приблизително еднаква. Оставя се леко да се охлади (30С.)

Сметаната се разбива със захарта на възможно най- висока степен.

Сглобяване на тората:

Във форма с откопчаващ се пръстен се поставя 1 платка , сиропира се с 1/3 от сока, поставя се 1/2 от крема. Поставя се 2-та платка , сиропира се с 1/3 от сока и се поставя и разпределя равномерно и останалият крем. Покрива се с 3-та платка и се сиропира с останалият сироп.
Тортата се покрива с тънък пласт сметана.

Подреждат се плодовете и внимателно се изсипва желето.
Тортата се поставя в хладилник да стегне желето за ок.3-4 часа.
Внимателно се отстравява тортеният пръстен и тортата от страни се измазва със сметана. С помощта на шприц се прави сметанов борд по края на торта.
Бон Апети!!!

Руска мастика


С огромна благодарност на Goldi, за предоставената рецепта.
http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?f=114&t=33450&start=600#p1615044
Необходими продукти:

  • 1 пак. желатин (10гр.)
  • 50мл. вода
  • 1чл. глицерин (продава се в аптеките)
  • 500 гр. пудра захар
Начин на приготвяне:
В малък метален съд се поставят желатина и водата. След набъбването му -15 мин. , сместа се поставя в по-голям съд с гореща вода и на водна баня се разбърква до разтварянето на желатина.
Внимание: Течността трябва да се избистри, но да се внимава да не се пресече. Т. на водата в съдът не трябва да достига 100 С.
След леко охлаждане на желатина се добавя 1чл. глицерин, разбърква се добре и на части се прибавя фино пресятата(2-3 пъти) пудра захар. Сместа се до омесва върху плот до получаване на средно меко тесто.
Внимание: В повечето случаи НЕ поема цялото количество пудра захар.
Готовото тесто се опакова добре в свежо фолио и може да се съхрани в хладилник за 2-3 месеца.
Препоръки:
1. Ако приготвеното тесто е за покриване на торта , желателно е неговата консистенция да е по- мека( с по-малко пудра захар), за фигурки обратното.
2. Също така е препоръчително, оцветеното тесто да отлежи в хладилник поне ден. Така се постига по-наситен цвят и не се променя консистенцията както при оцветяването непосредствено преди работа с тестото.
3. Затоплянето на тестото може да се извърши в МФ за 10 сек. на ниска мощност.
4. С тестото може да се работи с намаслени ръце.
5. При разточване за чаршаф -за покриване на торти. Повърхността на плота предварително се поръсва с нишесте или пудра захар.
Пример: http://www.youtube.com/watch?gl=GB&hl=en-GB&v=IsrgS9eB1bE&feature=related
6 . Задължително преди покриване с чаршафа тортата се измазва с крем на маслена основа или ганаш. Никога не се покрива върху сметана, защото тя размеква покритието, причинява неговото разкъсване и свличане.
7. Ако желаете цветът на покритието да е идеално бял, то това е тестото, защото марципан Варна е с по- матов отенък, заради маслото и брашното, което се използва в рецептата.

8. Ако работите с течни бои е желателно да не боядисвате директно тестото , защото се разваля неговата консистенция. Може в малка чашка да смесите пудра захар с няколко капки боя на гъста каша и след това да се прибави към тестото. Цветът е по- наситен и няма промяна в консистенцията на тестото.

Марципан Варна

Необходими продукти:
  • 100мл.вода
  • 50 гр. масло
  • 100гр брашно
  • 700- 800гр. (а понякога и повече) пудра захар
Начин на приготвяне:

  В съд се поставят водата и маслото. След завирането на сместа, на веднъж се прибавя цялото количество брашно и се разбърква енергично  до отделянето  му, от стените на съда.
 Тестото се разстила на тънък пласт върху плот, за да се охлади. Когато температурата му достигне приблизително 30 С.се  започва с постепенно добавяне на пудрата захар да се меси тесто.
Меси се до средно мека консистенция. Овива се във свежо фолио и се поставя в хладилник.
Важно!
Често пъти при прибавянето на захарта тестото започва да се втечнява. Просто го увийте във фолио и го поставете в хладилник за няколко часа, след което ако е необходимо му добавете още захар.
Цветът на тестото е леко кремав от брашното и маслото в състава му. За това, това тесто е по-подходящо ако бъде оцветено в някакъв цвят.
Ако консистенцията на тестото ви се струва много твърда, можете да го омекотите с намаслени с краве масло ръце.
А ако е мека добавете пудра захар, но не прекалявайте от топлината на ръцете тестото омеква.

петък, 5 март 2010 г.

Шоколадово- ванилова торта


 Тази торта има интересна история.

Това беше първата ми поръчка и тъкмо се радвах, че съм успяла да я завърша успешно се захванах с друга работа, а междувременно малката ми принцеса отворила хладилника и решила да си хапне шоколад директно от  тортата. Гледката която видях когато влязох в кухнята беше следната: много омазано дете и съсипана торта. За двата часа, които ми оставаха докато я предам беше абсурдно да направя нова. Положителното в случея беше, че винаги правя повече продукти. С останалият шоколад замазах пораженията, с помоща на сешоар изравних двата  пласта шоколад и смених стопилата се от сешоара сметана с нова. Преправянето си личеше, но не особенно фрапиращо. В крайна сметка клиентите бяха доволни, детето щастливо, а аз облекчена че се справих със ситуацията.

Необходими продукти:

Тортата е направена от две какаови и една ванилова платка.

За двете какаови платки, всяка от по: 

  • 3 яйца
  • 3сл. захар
  • 2 сл. брашно (препълнени)
  • 1 сл. какао (препълнена)

За едната ванилова платка: 

  • 3 яйца 
  • 3сл. захар
  • 3 сл. брашно (препълнени)

За сиропа:

  • 300гр. захар
  • 200 гр. вода
  • 1 ампула есенция ром
  • 30 мл. водка   (есенцията и водката се заменят с 3 сл. ром)

За какаовият крем:

  • 400мл. прясно мляко
  • крем шоколад на д-р Йоткер
  • 1/3 чч. захар
  • 1/3 пак. (от 125гр.) масло.
  • желатин

За ваниловият крем:

  • 400мл. мляко
  • крем ванилия на д-р Йоткер
  • 1/3чч. захар
  • 1/3  пак. масло
  • желатин

За замазване на тортата и украса:

  • 200мл. течна сметана
  • 1/2 чч. захар
  • 1 чл. какао (равна)

За шоколадовото покритие: 

  • 200гр шоколад
  • 100 мл. течна сметана
  • 25 гр масло

Начин на приготвяне:




Торта пеперуди





















Необходими продукти:
За трите какаови платки:
  • 6 яйца
  • 6 сл. захар
  • 3 сл.(препълнени) и 3 сл.(равни) брашно
  • 3 сл(равни) какао
За сиропа:
  • 200гр.захар
  • 150 гр. вода
  • 1 ванилия
За крема: 
  • 400мл. мляко
  • 1 пак. крем Оле- ванилия
  • 1/3 пак. масло
  • 1/2 пак. желатин
  • 2 сл. вода
За покриване на торта:
  • 250-300 мл. сметана
  • 1/3 чч. захар
Украса от руска мастика:
Начин на приготвяне:
Приготвяне на платките:
 Всяка от трите платки се приготвя по отделно.
  В купа се разбиват 2 белтъка с 2 сл. захар, добавят се жълтъците за 1-2 оборота на миксера. Прибавят се 1сл. с препълнена и 1 сл. равна брашно и 1 сл.(равна) с какао. Сместа се разбърква до хомогенизиране и се изсипва и разпределя в тавичка( правоъгълна 30-20 см. - Ф 25 за кръглите)  с намаслена хартия. Пече се при 200-220 С. за 10-15 мин. до порозовяване.
  Водата за сиропа се кипва, прибавя се захарта , да поври ок.1 мин. и след охлаждане се добавя ванилията.
  В купа се поставя млякото, захарта и прахообразното кремче. Разбива се 3 мин. и се добавя разтопеното масло и желатина( разтворен в 2 сл. вода за 15 мин. , след това втечнен на водна баня). Разбърква се за 30 сек.  и се поставя за 5 мин. в хладилник.
Сглобяване на тортата: 
   В поднос се поставя 1 платка,обърната на обратно, отстарянява се хартията и се сиропира с 1/3 от сиропа. Нанася се 1/2 от крема, като се разпределя равномерно. Поставя се втората платка, сиропира се с 1/3 от сипопа и се разпредяля останалият крем. Покрива се с третата платка , която само се сиропира. Тортата оставя се в хладилник за ок.1 ч.
С помощта на нож се изравняват страните на тортата, изрязва се ок.0,5 мм.
Тортата се покрива с разбитата със захарта сметана, заглажда се равномерно, а с останалата сметана се шприцова борд от розички.
Украсата е от руска мастика, рецептата и начина на приготвяне .
http://monitedi.blogspot.com/2010/03/blog-post_4486.html
Пеперудките се направени с формичка за сладки и са обърнати на моливи за създаване на летящ ефект. След пълното им изсъхване (втвърдяване) се поставят върху тортата , като допирната им повърхност с тортата се намазва с масло, защото захарното тесто омеква от сметаната и се разваля видът на фигурките.
 Цветята са направени от по 4 кръгчета събрани в средата.

ДА ВИ Е СЛАДКО.

вторник, 2 март 2010 г.

Торта с рула









 Това са двата варианта на украса които съм направила на този вид торта.
Рецептата е от:

http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=141085.msg2687649#msg2687649
С голяма благодарност към авторката на този невероятно вкусен продукт. Направила съм съвсем малки изменения в основната рецепта.
Необходими продукти:

За тортата:

  • 2  шоколадови рула (по 300 гр.)
  • 1  голяма кофичка заквасена сметана - 400гр.
  • 300-350 гр. течен шоколад
  • 2  пак. желатин
  • 100 мл. вода за желатина
  • 5-6  бисквити " закуска"
  • 1  банан
За масленият крем:

  • 1 пак. краве масло - 125гр.
  • 1/2 чч. пудра захар
Покритито и украсата са от руска мастика:
http://monitedi.blogspot.com/2010/03/blog-post_4486.html

Начин на приготвяне:
  Рулата се нарязват на шаиби с дебелина ок.1,5 см и се подреждат по дъното и стените на купа обвита с фолио. 

  Сметаната се разбива с шоколада, прибавя  се желатина (накиснат с водата за 15мин. и разтворен на водна баня до втечняване). Половината от сместа се изсипва в купата. 

    Подрежда се нарязаният на  кръгчета  банан. Може бананът внимателно да се огъне, като се оформи кръг и се постави така. По този начин при разрязването на торта се получава интересен ефект.

Покрива се с останалата шоколадова смес.

    Най- отгоре се подреждат потопените в мляко(сок или др. сладка течност) бисквити. След обръщането на тортата те ще служат за нейно дъно.

Тортата се поставя в хладилник за 4-5 часа.

    Тортата се обръща  върху поднос и се зафилва с маслен крем( омекотеното масло се разбива със захарта до получаване на пухкава консистенция).
     Поставя се в хладилник за 1ч. и при необходимост се зафилва още един път , за по-равна повърхност.

Престоява в хладилник още 3-4 часа и се покрива с чаршаф от захарно тесто. В случеят руска мастика:

http://monitedi.blogspot.com/2010/03/blog-post_4486.html

Украсата е то същото тесто.

Добър апетит.






Трицветна бисквитена торта.


Рецептата е взета от    

http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=438092.630

с малки промени от моя страна, според вкусовите предпочитания на моето семейство.

Необходими продукти:

  • 350 гр. обикновени бисквити
  • 250 гр. орехови ядки 
  • 1 и 1/2 чч. захар
  • 1 чч нарязани смокини от сладко
  • 5-6 сл. какао
  • 150 гр. краве  масло
  • 500 мл. прясно мляко
  • 350 мл. сладкарска сметана
  • 1 пак. шоколадов крем на прах 
  • 100 гр. натурален шоколад
  • 3 сл. ром  или др. алкохол

Начин на приготвяне:

1. В тенджерка поставяме, маслото , 100мл. от прясното мляко, 1/2 чч. захар и 3 сл какао. Сместа се разбърква докато заври. След оттеглянето от огъня се добавят смокините,  малко повече от половината бисквити( едро смляни) ,  половината от орехите( начукани или едро смлени- за да се усещат) и ароматизираме с алкохола. 

2. Получената смес разпределяме равномерно в тавичка с откопчаващ се пръстен и оставяме да се охлади.

3.  Междувременно към 400 мл. мляко, прибавяме 1/2 чч захар и  натрошаваме шоколада. Затопляме докато се разтопи шоколада( може и в МФ) . След охлаждане до към 40 градуса, добавяме прахообразното кремче и разбиваме с миксера до сгъстяване. 

4. Изсипваме и разпределяме равномерно 2/3 от крема върху поохладеният блат

5. Поръсваме обилно със смес от орехите и бисквитите, като леко ги притискаме и заравняваме.

6. Към 1/3-та от шоколадовият крем прибавяме половината от разбитата с 1/2 чч. захар сметана и разбъркваме внимателно, до хомогенизирането на сместа.

7.  Разпределяме равномерно сместа в тавичката и отново покриваме с останалата смес от бисквити и орехи, като притискаме леко. 

8. Най-отгоре  тортата  се покрива равномерно с останалата сметана, върху която поръсваме какао.

9. Поставяме тортата в хладилника за няколко часа (може и цяла нощ).

10. Внимателно отстраняваме пръстена и аранжираме по желание.


 Добър апетит.