четвъртък, 26 май 2011 г.

Торти с калии


В рамките на три дни, направих три торти с основен мотив калии, като и при  трите има много общи неща  и същевременно, макар с малко има  разликата и индивидуалност при всяка една от тях, въпреки, че  при последните две тя да е съвсем малка.
Вътрешността и при трите торти е идентична: какаови пандишпанови платки,   сиропирани с есенция мока, покрити с платен слой карамелено-шоколадов крем, и като завършек заляти с топящ се в устата шоколад. Украсата е от РМ и листа от маслен крем, който незнайно защо на тортите със сините калии изглежда синьо-зелен.
Първата торта беше за именният ден на три дами (21,05) и покритието и е от натурален шоколад и бели калии направени на ръка без специалната формичка за калии.

    Втората и третата торти, са за абитуриентските на двама младежи и са  почти идентични.
И двете торти са покрити с бял шоколад и са украсени със сини кали, но при първата панировката от страни е от бели шоколадови стърготини, а при втората от фъстъчен крокан.
При направата на тези калии използвах специалната формичка с отпечатък.





понеделник, 9 май 2011 г.

Желирана ананасова торта











 






  Страшно много обичам ананас  и желе, затова реших да ги комбинирам в  торта.
Речено сторено, но самата направа се оказа голямо предизвикателство от гледна точна на слабостта ми към ананаса. Докато съставях тортата бавно и полека си хапнах около половин консерва и  добре, че успях да  спра навреме, иначе щеше да има само торта с желе.:)
Необходими продукти за торта Ф 20:
  За пандишпановата платка- блат:
  • 4 яйца
  • 100гр захар
  • 120гр. брашно
  • 1 ванилия
За сиропа:
  • 100 гр сок  от  ананас
  • 100гр сироп (1:1 захар и вода) 
 За крема: 
  •  300-400 гр. сметана
  • 50гр. захар 
  • 200гр. плодчета от ананас 
За желето: 
  • ок. 200гр шайби ананас 
  • 200 гр. сок от ананас
  • 1 желатин 
За тортата общо 1 консерва ананас 
 Начин на приготвяне:  

    Приготвя се пандишпана. Ако е блат се разделя на 3 равни части.
В ринг се поставя платка. Сиропира се и върху нея се разпределя на равномерен пласт сметана. Поръсва се обилно с парчета ананас и се поставя втората платка. Отново сиропиране, сметана, плодове, след което се  поставя третата последна платка, която се сиропира и зафилва с много тънък слой сметана. Подреждат се шайбите ананас и тората  се залива с охладеното, но още течно желе.
Внимание!!! Разстоянието до горният ръб на ринга трябва да е достатъчно голямо, за да не изтече желето, ок.1- 1,5 см.  За тази торта аз  използвах ринг висок 8,5см.

   Тортата се поставя в хладилник за няколко часа.
 Изважда внимателно от ринга. Зафилва се със сметана и се прави сметанов борд.



По молба на дъщеричката ми сложих малко цветни поръски  на тортата и снимах на фона на любимата и подложка за хранене.



    петък, 6 май 2011 г.

    "Ловно-алкохолна закачка"




          Поръчката за тази торта получих преди седмица от кандидат свата на именника.
    Изискванията бяха, на тортата да има пушка и куче заради хобито на получателя- ловджия и едно буренце, като закачка с едно друго хоби......
    За да не се оскъпи излишно тортата покритието е от сметана и оцветени кокосови стърготини.
    Вътрешността е от ванилови платки , сиропирани с плодов сироп. Крем Ижел с плодчета и сладко от малини.

    понеделник, 2 май 2011 г.

    Торта от козунак и домашен крем


    Идеята я взаимствах от Роси и Таня.
    Необходими продукти:
    козунак ок.500гр.
    1 бурканче сладко ( в случаят от сливи)
    За сиропа: в зависимост от това колко е сух козунака, може и без сиропиране.
    За 100 мл. сироп:
    • 60мл. вода 
    • 50гр. захар 
    • есенция( в случаят, портокал) 
      За крема:
      • 1л. прясно мляко
      • 150-200гр. захар
      • 3яйца
      • 7-8 сл. брашно 
      • 100мл.вода или мляко 
      • 2 ванилии 
      • 1 пак. масло (125гр.)
      Зафилване и украса:-може и без нея, но имах малко останала сметана.
      200гр. сметана
      100гр. маслен крем

      Начин на приготвяне: 
      Козунака се нарязва на филийки с дебелина ок.1см..
      Подрежда се плътно в ринг.
      Сиропира се ,при необходимост.
      Намазва се с обилен слои от сладкото и се покрива с 2/3 от крема.




       Приготвен, като към кипналото подсладен мляко се прибавят разбитите с брашното и вода, на рядка каша яйца.
      Крема  се разбърква енергично ок 8-10 мин., докато се сгъсти.
      Прибавя се  маслото и се  ставя  леко да се охлади, 5-7мин. След което се разстила равномерно върху козуначената основа.
      Поставя се вторият пласт козунак, (сиропира се), намазва се останалото сладко и се покрива с крема.




      Оставя се да се охлади и престоява в хладилник няколко часа.
      Украсява се по желание.