неделя, 25 септември 2011 г.

Торта с лилиум




 Тортата е за годеж, а  поръчката дойде от бъдещата свекърва.:)
Изискването към  тортата беше да е плодово-сметанова , възможно най-лека, като вкус. Затова я направих с ванилови платки сиропирани с плодово- цитросов сироп и крем от сметана, къпини, ягодово сладко и кисело мляко.
Относно украсата ми беше дадена пълна свобода на действие. Предвид изискването за вкус на тортата захарното покритие, масленият крем и шоколада бяха изключени, като опция за покритие на тортата, и ми  оставаха  единствено кокосовите стърготини, за да изолирам сметана от захарното цвете.
Самият лилиум е първият ми които успешно сглобих в букет , просто РМ се оказа крайно неподходящо тесто за цветя, защото се чупи  страшно много. Общо взето съм доволна от направата на цветето, има още много какво да се желае в това отношение, но с времето се надявам да става все по-добре.
Цветето е поставено в тортата с помощта на дюбел (просто не намерих подходяща пластмасова тръбичка), за да изолирам телчетата (въпреки, че са за сладкарски цели) от самата торта.

Бебешки торти





 Изминаващата седмица беше много натоварена за мен , а се очертава и предстоящата да е не по малко и изпълнена с ангажименти.

   Тези две торти на бебешка тематика са украсени  за няколко минути, защото буквално се надпреварвах с времето. Малкото сладко бебче е направено със силиконова формичка.
Първата е за една малка госпожица на два месеца.


   Втората е мини тортичката  за Мая, малката сладурана чиято лятна ваканция при баба приключи и вчера замина за София.

събота, 17 септември 2011 г.

Сватбена торта в млечно портокалово

Това е първата ми сватбена торта и надявам се да има още много като нея.

 Направена е за днешната вечерна сватбата на една колежка.
Когато преди около три седмици се срещнах с бъдещите младоженци за да уточним дизайна се спряхме на бяла торта с млечно портокалова декорация.
В тон с декорацията решихме вътрешността на тортата да е плодова, ягодово-портокалова.
  Когато изпратих влюбената двойка си  казах  "Е в крайна сметка не е нищо сложно" и от една страна наистина беше така, не правих нищо което до сега да не съм правила, но от друга страна напрежението нещо да не се обърка е огромно. Когато приключих с тортата се чувствах страшно изтощена психически, но и доволна от крайният резултат. Чувството е твърде особено за да бъде описано с думи.
   Прибирайки се в къщи първата ми работа беше да къча снимките на компютъра и разочарованието ми беше огромно, когато видях снимките, които за пореден път доказват колко лош фотограф съм. Белият цвят на тортата изглежда ужасно на снимките.























Относно декорацията букетчето НЕ Е мое дело, купено е готово. Всичко оставало и по конкретно лебедите, които си харесва много е мое произведение.

 За сватбата направих и едни сватбени сладки.
При тях най-добре се вижда разликата в цвета на бялото.
Снимани вчера просто за да ги покажа вкъщи и днес преди да ги подредя и изпратя.


петък, 16 септември 2011 г.

Плодов букет и една сладка питка


 Преди десетина дни направих този плодов букет от сочен портокал потопен в шоколад, смокинг от смокиня и листенца мента, върху канапе от плодов крем ( този от еклеровите лебеди).
За направата на букета използвах точно един портокал, около 200-250 гр. шоколад, от него  остана, но е необходимо по- голямо количество, за да има ниво в съда и да се получат равномерни линии. Е моите са сравнително равномерни :D  .
Полезен съвет : Подсушете добре портокала преди да го потопите в шоколада, аз не го направих и омазах на всякъде с шоколад и портокалов сок.
Парченцата портокал са поставени на ръба на чаша аз сладолед, а за допълнителна стабилност им поставих и клечки за зъби.
Смокингите са приготвени по следният начин. Предварително измитите и добре подсушени смокини се потапят половината по дължина в бял шоколад поставят се в хладилник, за да се стегне шоколада и след това се потапят по диагонал в млечен шоколад, отново се поставят в хладилник и след като шоколада се е втвърдил напълно с помощта на клечка за зъби се рисуват папионката и копчетата на смокинга.
Декорирах с листенца поувяхнала мента, но просто не разполагах с друга.


Вчера на (15. 09) съпругът ми си прави корбан след претърпяна преди три години катастрофа, от която благодаря на Бога, че остана, като по чудо без драскотина. По случая реших да направя една сладка питка. За мен това беше нещо ново, защото за пръв път правя сладка питка , а и от последният път когато съм правила питка минаха почти десет години. За моя радост се получи много вкусна и ефектна питка.


Панакота с къпини

Преди две седмици ходихме на къмпинг със съпругът ми, детето и група приятели в една местност на ок.10 км. от Кюстендил, "Двете реки" . Прекарахме си страхотно, а на вторият ден на мен ми хрумна "гениалната" идея да си набера къпини, доста трудна задача като се има в предвид, че бяха много на високо, страшно бодливи, а аз бях с джапанки. Предупредиха ме да не го правя но ината си е инат. Резултата ок. килограм набрани къпини, изподрани ръце, а в последствие и инфектиран пръст на крака (от  трънче под нокътя), но си имаше и положителни страни, приготвих си няколко много вкусни десерта.:)

Рекичката:



 Въпросният храст: много е примамлив нали ?






 
Първият десерт беше една къпинова панакота, този десерт се превърна в един от любимите ни.



 Необходими продукти:
  • 400 гр. течна сладкарска сметана
  • 1чл. ром
  • 15гр. желатин
  • 50 гр. къпини
  • 100 гр. захарен сироп
  • 1чл. лимонов сок 
  • 1-2 сл. сос от сладко от къпини
Начин на приготвяне:

 Желатина се накисва със 150 гр. вода, оставя се 15 мин. да набъбне и се разтваря на водна баня до втечняване. Охлажда се до стайна температура.
 В съд се поставят захарният сироп,  соса от сладкото, лимоновия сок и 1/2 от желатина. Разбърква се добре и с помощта на лъжица се разпределят по 2сл. от сместа в гнездата на силиконовата формичка, като предварително се поставят по 3 цели къпини на дъното.
Формата се поставя в хладилник за няколко минути, за да се стегне желето.
 Сметана се смесва с останалият желатин и рома и се разпределя във формичките.
Престоява в хладилник няколко часа.
Силиконова форма се потапя в съд с гореща вода за няколко секунди и се обръща върху поднос.

четвъртък, 15 септември 2011 г.

Eклерови лебеди с крем от горски плодове



Идеята за лебедчетата е от тук .След като видях клипчето си казах, че тези еклери непременно трябва да се направят. При първият опит за лебеди шийте  им се получиха много дебели , при вторият се получиха и идеалната дебелина, но ги пусках с назъбен накрайник и не са толкова гладки колкото ги исках, надявам се че следващият път, защото такъв ще има, всичко да се получи идеално и в крайна сметка да изглеждат като тези от клипчето :)


Необходими продукти:

За еклерите рецептата е от тук

  • 1чч. вода
  • 1/2чч. олио
  • 1чч брашно 
  • 3-4 яйца

За еклеровият крем:
  • 100гр крем Ижел
  • 350гр. прясно млеко
  • 50гр.разбита сметана 
За плодовият крема:
  • 200гр разбита сладкарска сметана
  • 200гр. горски плодове -къпини
  • 50-60гр. кисело мляко
  • 2сл. пудра захар
  • 5 гр. желатин при необходимост (на мен не ми се наложи) 
Лебедите  се приготвят по описанят в клипа начин. Основата се пълни с крем Ижел а горната част с плодовият крем. Поставя се лебедовата шия и след това крилата.





Плодовият крем се приготвя като към разбитата сметана се прибавят пасираните и претрити през цедка за да се отстранят семките  къпини (при първият опит за лебеди не го направих и семките ми бяха леко неприятни). Сместа се разбърква и се добавят захарта и киселото мляко. Отново се разбърква до хомогенизиране и при необходимост се прибавя желатин, но не мисля, че ще се наложи, при самото прибавяне на къпините сметаната става много гъста, а киселото мляко просто регулира гъстотата и прави крема по-гладък.


 Всички лебедите от вторият опит:
 Паралелно с еклеровите лебеди направих и едни солени еклери, които може де се видят тук.

В следващата публикация ще разкажа за горските къпини и какво ми коства тяхното набиране. 

четвъртък, 1 септември 2011 г.

Цедено кисело мляко с къпини

   Днес Църквата празнува началото на Индикта- Църковна нова година  , а също така чества помета на св. Симеон Стълпник. Аз както и всички с имената производни на Симеон имат своя имен ден. По този повод реших да направя този лек но много вкусен десерт от цедено кисело мляко и къпини.


Необходими продукти, за 4 порции:
  • 1 кофичка цедено кисело мляко -400гр.
  • 1 чл. кора от  лимон
  • 2 сл. пудра захар
  •  1 малко бурканче домашно сладко от къпини  100гр.
 Една колежка ми подари кофичка с домашни къпини от които си направих няколко компота (Теди им е голям любител) и 5 малки бурканчета със сладко.
Приготвено по следният начин:
 Към врящ захарен сироп 1:1 се прибавят пресните измити плодове. Вари се до сгъстяване, като периодично се разбърква, без да се прекалява, за да се запазят повече цели плодове. Прибавя се малка щипка лимонена киселина и сладкото се затваря врящо в сухи бурканчета, които веднага се обръщат  за да се херметизира капачката.

 Начин на приготвяне на десерта:

Към млекото се прибавят лимоновата кора и захарта. Сместа се разбърква, да се стопи захарта.
В подходящ съд се поставя 1 лъжица от сладкото и се допълва до 2/3 от обема с млечната смес. Аранжира се по желание, в случаят с цяла къпинка, малко сос от сладкото , листа от мента и парче лимонова кора.










 Преминавам към наградите.
   Първата очарователна сладка награда е от Ели- Моите любими рецепти .Ели е човекът чиито торти преди две години в един конкурс ме впечатлиха страшно много и възродиха желанието ми да се занимавам със сладкарство и по конкретно с бутикови торти. Благодаря ти Ели.

Аз от своя старана предавам тази награда на: 

Мони -адашче, страхотна си, винаги изпълнена с толкова позитивизъм и положителна енергия.
 Траяна  -   блогът и  изобилства от много апетитни предложения.
Катя -  прекрасен блог с много интересни и достъпни рецепти. 
Жани,  автор на блог с чудесни неща, представени по прекрасен начин.  
    

 Втората е от Еликсир - тази дама ме впечатли с оригиналните си произведения и невероятно красивите снимки.  
Много и благодаря за споделената награда.

 Аз реших да я споделя с: Катерина , Петя и  Зиче

Третата награда е от Жани