неделя, 30 октомври 2011 г.

Сладките на Катето


  Напоследък нещо не ми се правят торти, но това не означава, че ще се лиша от всички сладки изкушения, това е просто невъзможно. Тази внушителна фигура трябва да се поддържа :) :D
Размишлявайки как да разнообразя сладкото меню вкъщи, преглеждах  различни предложения в блог пространството, когато  попаднах на сладките на Катерина. Веднага си записах рецептата и снощи ги направих.  Едната част от сладките са със сладко от ягоди, а другата половина са в различни забавни формички обилно поръсени с пудра захар.
Кате, миличка, страшно са вкусни, благодаря ти за рецептата. :* :* :*

Поредната доза, трета  или четвърта по ред от прекрасните сладки.


петък, 28 октомври 2011 г.

Бърз сладкиш с локум и награда


  Когато видях и  прочетох рецептата за "Бърз сладкиш"  в блога на Траяна си казах,  това чудо  ще е много вкусно. Изтичах до магазина за локум, защото само с този продукт не разполагах и веднага го приготвих.
Получи се чудесно сладкишче , а е прекрасно ,че може да се експериментира с вложените продукти. Приготвя се бързо и е много вкусно.

 Необходими продукти:

  • 1чч. кисело мляко
  • 1ч.ч. захар
  • 1 яйце
  • 7с.л. олио
  • 1чл. кора от лимон
  • 1сл. лимонов сок
  • 1чл. бакпулвер
  • 2ч.ч. брашно 
  • 1 ванилия
  • плодове по избор в случаят аз използвах: 1 круша, 1/2 банан 
  • шепа нарязани на едро орехи
  • 1 пак. локум 
  •  пудра захар за поръсване
Към течните съставки се прибавят сухите и сместа се разбърква до хомогенизиране. Разпределя се върху набрашнена тавичка, поръсва се с нарязаните на ситно плодове, локум и орехи. Пече се при 170-180С.  до готовност.
Веднага след изваждането от фурната сладкиша се поръсва обилно с пудра захар.


Този много весела, свежа  и приятелска награда получих от Зиче 

Миличка сърдечно ти благодаря за този мил жест на приятелство.

петък, 21 октомври 2011 г.

Мъфини човечета




   Много ми се иска да се науча да правя човешки фигурки и лица от захарно тесто. С тази цел от два дни си правя едни експеримети и въпреки, че са доста несъвършени реших да покажа първите ми кексчета от подобен род.
   По реда на тяхното създаване:

четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Сладки питки



   Днес разглеждайки прекрасният блог на Зиче и проследявайки един линк, които тя е дала, за да онагледи направата на една много сладка гъсеничка , попаднах на  чудесно изглеждащи питки.
Припомних   си , че преди време си бях закупила едни шаблончета за капучино и реших да ги използвам, за да си направя едни шарени питки.
За моя радост се поличиха чудесни питки.
Необходими продукти за четири броя:
  • 500гр. брашно
  • 230-250мл. вода (в зависимост от брашното)
  • 28гр. мая
  • 50гр. захар
  • 2сл. олио
  • 1-2 щипки сол
  • какао за поръсване
  • захарен сироп
 Тестото се замесва в хлабопекарната и след като втаса се разделя на четири питки, намазват се  с олио и се поставят да втасат в затоплена фурна.
Поставя се шаблончето и се поръсва обилно с какао.
Пекът  се на 170 гр. за ок . 30 мин.
Намазват се с захарен сироп.

неделя, 16 октомври 2011 г.

Галет с круши и едно кексче


  Преди няколко месеца блог пространството беше изпълнено с различни вариации на този десерт, тогава бях много заета и не успях да си направя и да го опитам, но сега съм в отпуска и бавно и постепенно съм решила да изпробвам рецептите копирани в графа предстоящо.:)
Рецептата е на Елескирчето, аз само замених сливите с круши.





Десерта напълно си заслужава и се приготвя за минути.

 

 
   Днес майка ми има рожден ден. За огромно мое съжаление не мога да присъствам, за това  реших  да и направя един малък виртуален подарък  с това кексче  с цвете в любимият и син цвят.

   Мила мамо , пожелавам ти преди всичко много здраве, безброй щастливи мигове и много-много усмивки.   Прегръщам те, целуват те  и те обичам страшно много.


сряда, 12 октомври 2011 г.

Торти с червени рози и награда


 Днешната торта е за рожденият ден на Марга, една изключително силна жена, която от известно време успешно се бори с коварната болест Рак.



Тортата е плодова с бишкоти, кисело мляко и сметана.
Необходими продукти: за Ф.22 

     За тортата: 
  • 400гр. бишкоти 
  • 600гр биволско кисело мляко
  • 100-150гр. захар
  • 2пак. желатин
  • 300гр. сметана
  • 100гр. сладко от малини
  • 1 голяма  праскова от компот 
  • 250гр. сок от компот или сироп
  • 2-3 капки лимонова есенция 
За декорация:
  • ок.50-60 гр. кокосови стърготини 
  •   РМ за цветята и картичката
Начин на приготвяне:
В ринг се подрежда плътно един ред от бишкотите, поръсва със сиропа и плътно се покрива със слои разбита сметана(100гр) смесена със 50гр. сладко. Подрежда се втори пласт от бишкотите. Поръсват се със сироп и се покриват с 1/2 от млечната смес приготвена, като към киселото мляко се добави захарта, есенцията и желатина, предварително разтворен в 100мл. вода и втечнен на водна баня.
Внимание!!! 
За да не се пресече желатина при прибавянето му към млекото температурата им трябва да е почти еднаква.  Желатина трябва да е леко охладен , а млекото  да се затопли леко до стайна температура. 
Сместа е готова за употреба, когато започне леко да се желира.
 Поръсва се със ситно нарязаната праскова и се покрива отново с бишкоти, които се сиропират леко, и се  намазват със останалото сладко.  На равномерен пласт се разпределя останалата млечна смес и се подреждат останалите бишкоти. Леко се сиропират и тортата се зафилва отгоре с тънък  слои сметана.
 Поставя се в хладилник за 4-5 часа.
Внимателно се отстранява ринга.
Тортата се зафилва със сметана и панира с кокосовите стърготини.
Декорира се с цветя по избор.

Паралелно с тази торта направих и една торта за домашна употреба със същите продукти и размер.
Естествено Декорацията е направена за да се хареса на Теди.






Това е формичката с която са направени розите:                            И разрез:


Имам огромен проблем с червената боя. Вече използвах няколко марки и все не мога да постигна наситен червен цвят. Получава се или тъмно розово или тъмно оранжево. Така и моите рози всъщност не са точно червени.:(

  От Адашката- Мони получих това искрящо голямо червено сърце. Благодаря ти мила, жестът и посланието, което носи наградата ме трогнаха много.

 


Тази награда с най-голяма удоволствие реших да връча на едни дами с големи сърца:
Ели, Роси, Диана, Катерина  и Жани   и на всички останали момичета с добри сърца.

събота, 8 октомври 2011 г.

Торта "Таралеж"


   Днес ми се хапваше нещо сладко и мислех да направя домашни бонбони, защото имах много останали изрезки от платки във фризера. В последствие, обаче бонбонките се трансформираха в една  таралежка за Теди. Милото ми детенце, колко невярващо гледаше таралежчето и питаше "Мамо, това е за мен нали?" , все е свикнало мама да прави торти за други деца, затова и тази е специално за нея.
Погледнах в интернет и много си харесах едно таралежче, е моето е далеч от съвършенството на оригинала, но и целта ми не беше такава.
Начина на приготвяне е пълна импровизация с продуктите с които разполагах.
   Приготвя се тестото от: пандишпанови платки, бисквити (с каквото разполагате), 1 бурканче сладко , ок. 200-300 гр шоколад, 100гр. масло, 50-100гр. захарен сироп ( при необходимост), есенция. Общо взето прибавяте каквото обичате и месите до получаване на средно меко тесто.
-Оформяте таралежчето в подходящ съд и поставяте да стегне в хладилник.
-Намазвате муцунката с масло и поставяте захарно тесто в телесен цвят.
-Рисуват се очите.
- Малко тен с розова боя, е аз сложих малко повече отколкото трябваше, но моята таралежка е била на солариум.:)
-Шприцоват се игличките. Крема е Ижел (100гр), смесен със шоколадов ганаш (200:200гр.сметана и шоколад)

 Ето и няколко постъпкови снимки:



 -Прави се муцунка и устичка на таралежката.
-Чинията се намазва с масло и се поръсва с оцветени кокосови стърготини.
- Декорира се е листа , цветя и две тикви :)





четвъртък, 6 октомври 2011 г.

Сватбена питка -кошница с цветя



















 
    Вчера нашите приятели Асен и Даниела се венчаха. След двадесет годишен брак, те  решиха да  скрепят любовта си с венчавка  в присъствието на няколко близки приятели и тяхната дъщеря. 
 Тяхната любов спокойно може да съперничи на  емблематичната история на Ромео и Жулиета, но с прекрасен край. След много перипетии се женят едва когато Дани е на 16години а Аси на 21г., ражда им се една прекрасна и много красива дъщеря, която отглеждат с огромна радост и любов.
   На вчерашната дата (05.10) те отбелязаха своята двадесет годишнина като семейство, а аз и пожелавам и още дълги-дълги  години семейно щастие , изпълнени с много любов и разбирателство.

  За събитието, като кума мое задължение беше да приготвя питката, но предвид някои тъжни събития отговорността за направата пое колежката ми Искра. Искре мила изключително много ти благодаря за всичко, преди всичко за огромната ти подкрепа , за направата на питката, за  закупуването на допълнителните материали и помощта ти при декорацията и опаковането и.
За цветята благодаря на Марга . :*

 Опакованата питка:



















  Както винаги вътрешните снимки са ужасни за това преди да влезем в ресторанта снимах вече разопакованата питка на капака на колата :) на естествена светлина.

Ето и няколко снимки от щастливото събитие:

-Обручението



















- Венчанието















С част от гостите:

Шоколадови мъфини и награда

Вчера нашите приятели Асен и Дани  се венчаха. В чест на събитието бях решила да направя няколко неща, но последвалите събития наложиха отпадането на част от тях, с направата на едни все пак се заех аз, а някои оставих в сигурните ръце на друг човек.
За гостите направих шоколадови мъфини. Рецептата и е от тук , аз само удвоих продуктите.




А за младоженците тези мъфини:





    Искам да се похваля и с тази  приятелска награда получих от Зиче. Една дама с прекрасни  идеи и много вкусни предложения . Благодаря ти мила. :* :* :*

Аз от своя страна реших да продължа щафетата с Ан   ,   Мони , и    Катерина , страхотни сте момичета, вашите блогове наистина ме карат да се усмихна.