неделя, 26 февруари 2012 г.

Неделя Сиропустна - "Прочки"


  В навечерието на този  празник  искам да поискам прошка от всички, които по някакъв начин съм обидила или наранила, със своите действия или бездействия.
Най-вече искам прошка от близките си, за които не е никак лесно да съжителстват с мен и моя променлив характер, както и със щурите ми идеи, които винаги изискват спешна реализация:)


 Простете ми !!!                        Простено- Прости! 

  В Кюстендилско  седмицата от Мести до Сирни заговезини се нарича "Прочки"-прошки и
има традиция  да ходи на гости на приятели, роднини и кумове.
С нашите приятели решихме тази седмица да си направим схема на гостуванията, и така в понеделник бяхме у нас:
За целта освен другите ястия приготвих и една торта Медовик, която всъщност се превърна в  кулинарен хит сред приятели и колеги.




  В сряда бяхме на гости при кумашините Аси и Дани.

За гостуването приготвих едни тарталети:



  Метода за направата на тарталетите е лесен и не изисква специалните формички за тарталети. Лично на мен ми се стори много  интересен и бих искала да го споделя с вас. Гледах го преди време в интернет, но сега не мога да намеря, къде точно беше.
Замесва се ронливо маслено тесто Ок. 350гр готово тесто (ако е повече оставалото винаги може да направите на сладки).
Охлажда се няколко часа.
Разточва се на кора с дебелина около 0,5мм.
Изрязват се  кръгчета с формичка или чаша.
Поставят се на гърбът  на форма за мини мъфини, като леко се притиска с ръка, за да приемат формата на основата.
Бъдещото дъно на тараталетите се изравнява леко с пръст (за да е по-устойчиво след като се обърнат) и се набожда няколко пъти с вилица.
Пече се при 180 С. за ок 15мин , до порозовяване.
Обръщат се внимателно и поединично върху поднос.



   Пълнят се с крем по-желание. В случаят 200 гр. Крем Ижел разбит с 500 мл. прясно мляко и 100мл. сок от мандарини. Добавя се и 150 гр. разбита сладкарска сметана, за придаване на по-пухкава консистенция на крема.

Декорацията е от маслен крем в съотношение 1:2 масло с пудра захар.




 В четвъртък бяхме на гости на Росен и Марияна.
За там приготвих мъфини с крем от Дулсе де лече.



  Мъфините са ванилови с малко сок от мандарина и лимон , а крема е половин половин опаковка дулсе де лече разбита със сметана.



 В събота бяхме на пикник в гората:























А за довечера пека един сладкиш с майонеза: :)


Искам да се извиня на Мони и Ели, че публикувам с огромно закъснение тези прекрасни награди. Сърдечно ви благодаря ви за вниманието момичета, страшно сте мили.

От Мони получих тази награда :



А от Ели  ето тази награда:



събота, 25 февруари 2012 г.

Шоколадови торти

Една поредица от шоколадови торти  украсени по възможно най-бързият начин.
За съжаление  все не ми достига времето, за да реализирам всичко, което планувам за дадена торта. Единственото което ме успокоява е, че въпреки скромната украса, хората са доволни и щастливи от малката кулинарна изненада поднесена им от близки и приятели направена с моята скромна помощ.

За един лекар, понастоящем директор на здравната каса в Кюстендил:




За дъщерята на  кумашините.
Цвети, да си жива и здрава миличка, пожелавам ти само хубави неща да ти се случват в живота.



















И разбира са една шоколадова торта за Теди:


Торта сърце


   Закъснях много с тази публикация, но въпреки това ще представя тази торта.
Тя беше поръчана от една позната за приятелката на синът и по случаи празника на влюбените св. Валентин.
При направата на тортата трябваше да се съобразя основно с факта, че тортата трябва да бъде готова в неделя и ще бъде подарена във вторник. Това наложи използването на кокосови стърготини, които освен да изолират захарното тесто от сметаната трябваше да запълнят евентуалните пукнатини, които могат да се получат в сметаната.
Допълнително се притеснявах и за транспортирането на тортата при тези затворени пътища, а като капак същият ден беше паднала и лавина на пътя за София.
 Въпреки множеството перипетии в крайна сметка, за моя огромна радост момчето и тортата са пристигнали благополучно, а момичето е било много приятно изненадано и е харесало не само визията, но и вкусът на тортата (плодова с парченца мандарина).



Цветето е пълна импровизация, направено по възможно най-елементарният начин с различни по размер фирмички за сладки.

вторник, 14 февруари 2012 г.

Сладки "Валентинки"


    Не съм публикувала нищо вече месец и половина, а причината за това, освен огромната ми заетост на работа, беше и странното  летаргично-меланхолично състояние, което ме беше обхванало. През този нетипичен за мен период, във вкъщи направих няколко торти повечето от които дори не пожелах да снимам. Силно се надявам всичко да се върне към своят нормален ритъм, колкото се може по-скоро.
От много време планувам да направя подобни бисквитки и вчера след като се прибрах от работа с Теди се заехме с украсата на малките сърчица.
За пръв път украсявам с айсинг и ми се стори страшно забавно, много увличащо  и в крайна сметка не особено трудно.

Идеята за украсата е от тук.

За украсата на сладките използвах:
1белтък
10 капки лимонов сок
ок. 200гр. пудра захар
Към белтъка се прибавят захарта на части и сока от лимон до постигане на желаната гъстота.
Ако сместа ви се струва много рядка се добавя още захар, а ако е по гъста се добавят 1-2 капка вода.

Препоръчвам ви пудрата захар да е възможно по-фина, за постигане на по- добър резултат, моята не беше и си отчитам грешката.


Бисквитките подарих на колеги и приятели, като малък жест за празника на любовта и влюбените.