понеделник, 25 юни 2012 г.

Двуетажна торта с калии за юбилей  От много време си мечтаех да направя подобна торта и с нетърпение очаквах подходящ повод за нея. Юбилейният рожден ден на колежката ми Елена беше точно идеалния случаи за подобна торта.
   Относно украсата рожденичката ми даде пълна свобода на действие, а аз от своя старана исках напълно да оправдая гласуваното ми доверие. Исках да направя  една нежна, свежа, забележителна, но без да е прекалено претрупана торта. Именно за това се спрях на калията,  като цвете в комбинация на бяло, жълто, зелено и малко златно за разкош.

  Направих си разпределение на процедурите  по дни и се заех със стриктното им изпълнение.
Във вторник направих цветята и цифрите за тортата. В сряда съставих двата етажа. В четвъртък зафилих етажите с маслен крем и покрих с ММ, а в петък ги сглобих  и подредих калите и листата. Петъка беше особено натоварен, защото всичко свързано с тортата трябваше да се извърши след работа някъде между  педикюра, фризьора и останалите  приготовления, и в крайна сметка от толкова бързане и напрежение снимах тортата буквално в последната минута, като  дори не съм забелязала, че една кала от първият ред се е счупила за да я подменя. Видях грешката една на следващият ден, когато качих снимките на компютъра.


Ленче, честит рожден ден миличка. С пожелание за много-много здраве, щастие и любов. Все така да си ведра, усмихната и с положителна нагласа към живота. 

Прегръдки и целувки!!!

ПП: Ще чакам покана за следващата ти петдесет годишнина. :)

неделя, 24 юни 2012 г.

Шоколадова торта с маргариткиНапоследък много закъснявам с публикациите на тортите. Конкретно тази е от  преди двадесетина дена и е създадена специално за една госпожица, която много обича шоколад.

 Тортата е направена с какаови и ванилови платки. Сиропирана е със захарен сироп с плодова нотка. Ванилов и шоколадов крем. Заливка от течен шоколад с лека панировка от шоколадови стърготини. Борд от шоколадов ганаш и украса от ММ.
Светлината се отразява в цветята и заличава нежните листенца на маргаритките.

вторник, 5 юни 2012 г.

Ягодова торта

 
   Вдъхновението за торта дойде от Ели и форумът Часът на мама.  Аз лично я направих преди около месец и вече бях забравила за нея, когато днес погледнах в блога на Ели и се сетих, че не съм си публикувала тортичката. И това ако не е епохална разсеяност, но какво да се прави по-добре късно отколкото никога.
Ели, тортичката беше страхотна, много ти благодаря  за рецептата.
Роси, на теб също изпращам огромни благодарности за идеята с кремчето.

Една любопитна и нетърпелива ръчичка:
     

И разрезче:
   Поредното доказателство за моята разсеяност са и Майският дъжд от награди на милата ми адашка Мони.  Адашче, извинявай за забавянето мила!  Благодаря ти за милият жест!неделя, 3 юни 2012 г.

Торта с Клематис
   Тази тортата направих на първи юни за рожденият ден на една дама, която много обича цветята, има невероятно много и разнообразни екземпляри, и полага огромни грижи за тяхното отглеждане. Аз искрено и се възхищавам за това и хоби и  бях решила на тортата и задължително да има цвете, просто още не бях решила какво да е то, когато преди около две седмици, по пътя към вкъщи след работа видях в един двор прекрасно лилаво цвете. От пръв поглед то ме плени със семплата  си красота  и веднага си помислих, че би изглеждало страхотно върху торта. Това вече ми се е превърнало в професионално изкривяване, всяко нещо, което видя и ми хареса, съзнателно или несъзнателно веднага се преобразува  във фигурка и си представям, как би стояло то върху торта. Така се получи и с въпросното цвете. На следващият ден подробно обясних на една колежка, къде се намира цветето, а тя от своя страна отиде, видя го и веднага ми се обади, за да ми каже названието му- Клематис.
Тосич, благодаря ти за отзивчивостта.
Попитах чичко ГУГЪЛ и попаднах на следните изображения:

Моето произведение е далеч от красотата на оригинала, но въпреки всичко аз си го харесвам много.
Снимките ми са малко тъмни, но времето на вън беше облачно.


Цвети, честит рожден ден мила, с пожелание за много здраве, щастие, любов и всяко  нещо което си пожелаеш да ти се сбъдне!!!