неделя, 19 август 2012 г.

Сватбена торта с лилави цветя


   Когато преди няколко месеца разбрах, че трябва да направя сватбена торта много се зарадвах, защото тези торти носят в себе си един особен заряд и емоция, и независимо дали изработката  им е сложна или по-лесна, те са едно огромно предизвикателство.
 Основното изискване към тази торта беше да е бяла с лилави цветя.  Първоначално мислех да направя орхидеи, но изработката им  се оказа доста трудна работа, без съответните форми. На по-следващ етап  тортата трябваше да е с лилави кали подредени в каскада, но и този вариянт отпадна и беше осъществен при друга торта. Окончателно тортата  трябваше да е с цветя по периферията и халки в следата на вторият етаж, заобиколени от цветя.


  Това е втората ми сватбена торта и притеснението при направата и беше значително по-малко от тази, която правих миналата година, въпреки, че и при нея не липсваха стресови ситуации, защото захарни халки, които трябваше да бъдат завършек на тортата  се счупиха при поставянето им и така последният етаж си остана само с цветя. В случаят ме успокоява само факта, че халките се счупиха в момент, когато това е поправимо, а не при транспортирането на тортата, когато нещата щяха да бъдат непоправими. Заради прословутото 70 километротото транспортиране се наложиха и редица промени в дизайна на тортата и в крайна сметка се запази само лилавият цвят на цветята.


  Тортата е плодова с млечен крем и парчнеца ягоди, покрита е с ММ и има точно 47 цветя. 
За по-голяма стабилност поставих тортата на две залепени подложки и въпреки че залепих цветята със стабилно количество айсинг до последно се притеснявах дали всичко ще бъде наред. За моя огромна радост тортата е пристигнала благополучно без дефекти по украсата.

  Не съм изчистила добре нишестето, но буквално снимах в последните минути преди да вземат тортите.


Честито на младоженците.
Пожелавам им един изпълнен с много любов, щастлив съвместен живот .







  Към сватбената торта имаше и торта за Кумата с изискване при нея цветята да са червени, за да съответства на цвета на роклята на кумуващата.











  При ММ която използвам сега се получи изключително наситен червен цвят, нещо което до сега не съм успявала да постигна с никое захарно тесто, без да се налага допълнително боядисване на готовият продукт.

Лесни и ефекти захарни цветя

 Както обещах в предходната публикация днес ще покажа постъпкови снимки за направата на едни лесни, но ефектни цветя, както и тортите, които направих с тях.
В рамките на 4 дни трябваше да направя няколко торти с много цветя и този модел цвете ми се стори изключително подходящ с лесната си изработка. Общо от цветята в  различни цветове направих около 80бр.

Еклерова торта:

Изработване  на цветята:

    ММ се разточва с дебелина около 2мм.
С формичката за направа на роза се изрязва цветето, като се притиска добре, за да няма неравни ръбчета.







  
  Изрязаното вече цвете се поставя върху форма за отпечатък и се притиска с пръст, като по този начин отделните листенца се изтънява допълнително и се придава специфичен  отпечатък върху цветето.





  Цветето се поставя върху поставка за яйца покрита с алуминиево фолио и поръсена с царевично нишесте.
Листенцата се подреждат в желаната от нас форма.  С леко притискане се оформя  вдлъбнатина по средата на цветето. Намъзва се със сладкарско лепило, айсинг  или каша от ММ смесена с вода и се подреждат перлите.
Цветята се отставят на стайна температура до пълното им изсъхване, около 24-48 часа.



Шоколадова торта:

сряда, 15 август 2012 г.

Бисквитена торта със заквасена сметана




    Днес съпругът ми има рожден ден и по този повод направих една непретенциозна, но вкусна бисквитена торта със заквасена сметана .
Напоследък кремът от заквасена сметана ни стана особено любим. Вкусен е, има леко кисел вкус, които придава една лекота на тортата въпреки, че е много калоричен. При  20%масленост на сметаната, трупането на килограми е неизбижно дори и при малките парченца, но как да се лиши човек от подобна вкусотия............?????????????

Рецептата е от тук:
Необходими продукти:

  • 1 опак. бисквити Закуска -какао
  • 2 к. заквасена сметана
  • 1чч. пудра захар
  • ок.200мл. прясно мляко
  • 4 вафли с фъстъци -за панировка
  • ММ за украса -по желание


Начин на приготвяне:

Заквасената сметана се разбива със пудрата захар.
Бисквитите се потапят за кратко в затопленото  млеко и се подреждат в тавичка (за предпочитане в правоъгълна , защото е по-лесно).
Разпределя се крема.
Процедурата бисквити- крем се повтаря, до приключване на продуктите.
Тортата престоява няколко часа в хладилник.
Панира се с настарганите вафли непосредствено преди сервиране, за да е  по-хрупкава панировкана ( от престоя в хладилника вафлените стърготини овлагват и вече не са толкова вкусни).

Тук изпробвах и  нов вид  цветя, направени със формичката за рози. Много са лесни и при първа възмижност ще покажа повече снимки за направата им.



Честит Рожден Ден, мило!!!                          Да ти е сладко!!!