сряда, 16 януари 2013 г.

Торта от моркови


 Предполагам всички са чували вица за горската сладкарница на Баба Меца и зайчето с тортата от моркови.
    Е, аз поне съм го слушала мнооооого пъти с твърдението, че тортата от моркови била гадна, е да ама не. От толкова отдавна исках да я направя тази торта, за да опровергая това твърдение, че направо ме е срам да си кажа, защото са вече почти 3 години, но сега е трябвало да стане.
При последното разказване на вица, обещах на колежката, че ще и направя тортата от моркови със зайче на което ще пише Ели, пък после ако тортата не и хареса да си разказва пак вица за гадната торта или да го промени, че всъщност тортата от моркови никак не е гадна.
Разгледах в интернет много рецепти,  и всички бяха сходни по състав.
В крайна сметка реших да е тази рецепта , защото съдържа все любими съставки:

Необходими продукти:
За блата:
2 чаши брашно
2 чаши захар
1 ч.л сода
2 ч.л. канела
1 ванилия
1/2 ч.л. индийско орехче
3 яйца
1 1/2 ч.ч. олио
2 чаши настъргани моркови (на ситно ренде)
1 чаша добре изцедени нарязани на ситно парченца ананас
1 чаша кокосови стърготини
Аз използвах чаша от 250гр.
За крема:
250 гр. масло
250гр. пудра захар ( може и по-малко, според предпочитанията)
500гр крема сирене (с възможно по-малко сол)
1сл. портокалова кора
За украсата :      по желание
ок.50гр. кокосови стърготини
5-6 какаови бисквити
Моделираща маса

Начин на приготвяне:
 Сухите съставки (брашното, захарта, канелата, индийското орехче) се смесват в една купа и се разбъркват. Добавят се яйцата, олиото, морковите и ванилията; разбърква се с вилица, докато се смеси добре. Прибавят се ананасът и кокосовите стърготини.
Сместа се разпределя в тавичка (аз използвах дълбоката тавичка на фурната) с пекарска хартия и се пече ок 30мин. при 170 С. , до готовност без да се прекалява, за да не стане прекалено сух блата.
Охлажда се добре.
Приготвяне на крема:
Омекотеното масло се разбива с пудрата захар на пухкав бял крем  и  към него се прибавя крема сиренето на стайна температура и портокаловата кора. Разбива се до хомогенизирането на сместа.
 Тортата се съставя на принципа блат -крем, блат- крем, без да се сиропира.
Количеството крем е достатъчно и за украса на тортата.
Поставя се в хладилник, за да стегне поне  за няколко часа.
Украсява се според предпочитанията.





Любимото ми зайче отблизо:

 


















   Колежката ми, както и всички останали дегустатори бяха приятно изненадани от  чудесният вкусът и аромат на тортата и вече нямат основание да твърдят, че тортата от  моркови е гадна:)
Парченце:

Сега забелязах, че са паднали зъбчетата на зайчето. Ами то от толкова много сладко е възможно и това да се случи :)

















  

По мое мнение тортата е  страшно вкусна и морковите са почти назабележими като съставка, а комбинацията от  подправки и продукти е много сполучлива.
Като лична забележка мога да добавя само, че трябваше да сложа по-малко крем между блатчетата, защото крема е доста калоричен  и преобладаваше, но за сметка на това е прекрасен и мисля да го използвам пак при други торти.
         

вторник, 1 януари 2013 г.

Пандишпанови кокоски с шоколадов крем


























   Честита нова  2013 година мили дами. пожелавам  ви  много  щастие,  любов и сбъднати мечти през новата година.
Нека новата година де е причина и основа за едно ново начало. Успешно  осъществявяне на дълго отлагани проекти. Пътешествия до познати и непознати туристически обекти. Изпълнени с много положителни емоции моменти  и  създаване на незабравими спомени.

  Реших да започна кулинарната годината с нещо бяло, сладко, пухкаво и много сочно, като тези пандишпанови кокоски.

   Необходими продукти:
   За пандишпана:
3 яйца  (L )
100 гр. брашно
70 гр. захар
    За сиропа: 
400 гр. вода
350 гр захар
30-40 гр. кокос
     За  шоколадовият крем:
100 гр. разбита сладкарска сметана
80 гр. течен шоколад

60- 70 гр. кокос за овалване на кокоските

Начин на приготвяне:

 Пандишпановата семес се шприцова с помощта на пош и объл накраиник върху тава с пекарска хартия на кръгчета с диаметърът  Ф.4-5 (малко по-голам от монета от 1 лев. ) .
Пече се в предварително загрята фурна  на 180 С , до порозовяване.




     След като пандишпановите основи се охладят  се сиропират стабилно в кокосовият сироп. Намазват се обилно с шоколадовият крем.  Залепват се по двойки и се овалват в кокосови стърготини.










Да ви е сладко през цялата годин
Да ви е сладко през цялата година!!!