четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Торта ягодово сърце с мече


   През последните години, все повече предимно млади хора празнуват Св. Валентин,  като си подаряват червени сърчица и мечета, красиви бомбониери с шоколад,  картички чрез  които писмено обясняват своята любов и разбира се букети с цветя.
   Вдъхновена от всичко това  аз направих тази торта по поръчка на една майка за приятелката на своят син.
  За втора поредна година правя торта за същата госпожица, като миналогодишното сърце беше на цветна тематика.


   Тортата е направена от тънички пухкави пандишпанови платки, сиропирани с плодов сироп, конфитюр с парченца ягоди и млечен крем.
  Украсата е от ягодова фарситура, сметанови бордове и мече и сърчица от ММ.

Мечето и картичката:





  Няма пак да се опалаквам от снимките, но това е реалният цвят на тортата преди да поставя окончателно мечето и преди да беше започнало да се стъмва на вън.

Честит празник на всички влюбени!!!














неделя, 10 февруари 2013 г.

Медена торта с кока кола


 Днес  Православната църква чества паметта на Св. Хралампий, покровител на пчеларите.
Да е честит празника на всички рабитещи в сферата на производството на мед и др. пчелни продукти. Нека е възнаграден трудът им с една плодотворна година, защото медът е наистина елескир.
По този повод реших да публикувам две медени торти направени по един изключително лесен начин без разточване на множество платки.

Рецептатта е от тук 
Тесто:
150 гр. масло
 3 яйца
2 и 1/4  ч.ч. брашно (чашата=220 мл)
1 ч.ч. захар
3-4 с.л. мед
1и 1/2 ч.л. сода бикарбонат

Крем:
1.200  кг. заквасена сметана
 1 ч.ч. захар
 150 г орехи
 150гр.  сушени сливи (накиснат в гореща вода за 1-2 часа)
1 ванилия
По желание тортата може де се сиропира с една чаша кока кола.

    В метален съд смесваме меда и содата бикарбонат,слагаме съда на тих огън.Сместа трябва да започне да се пени и да придобие ярко жълт цвят(около 2 минути или малко повече).Дърпаме сместа от огъня и към нея постепенно прибавяме маслото и останалите продукти,като бъркаме много хубаво.
Брашното се прибавя постепенно.Може да ви се наложи да не използвате цялото количество брашно.Сместа се получава с консистенция на гъста заквасена сметана.
  Сместа се разпределя равномерно в тавичка ф30 с пекарска хартия. Поставя се в студена фурна и се пече при 150 С. за ок .40 мин., до суха клечка.
 За крема:
   Заквасената сметана се смесва със захарта .Добавя се  ванилия. Изчаква се захарта да се разтвори.
Добавяме 2/3 от смлените орехи към крема.
Разпределяме половината крем върху долният блат, добавяме нарязани на парченца сини сливи,  като се опитваме  леко да ги замажем с крема.
Поставяме горния блат.  Добавяме останалите орехи към другата част от  крема. Покриваме с крема и горния блат.
Поставяме в хадилник.
Първият път престоя в хладивник една нощ, а вторият път две нощи.
Зафилва се със сметана и се украсява със смлени орехи, фонно смлян крокант или др. украса по желение.
 Вариант едно:










 Вариант две:
  
   Първият път направих тортата със 800гр. заквасена сметана и блатовете бяха сухи. Мислех, че проблема е в по-малкото количество сметана и малкият престои в хладилника, затова  дадох втори шанс на тази торта, но и вторият път блатчетата бяха сухи въпреки по-голямото количество сметана и удвоеното време.
   Идеята за сиропирането със кока кола беше на домакина на семейството на което гостувахме с първата торта и ни допадна изключително много, защото колата си похожда изключително много с меденият блат и сините сливи.

 

  С втората торта почерпих колежките си и по-голямата част от тях харесаха тортата и без сиропиране, но като цяло е въпрос на вкус.  Лично аз съм любител на по-сиропираните торти и откровено казано това не е моята торта.




Разрез едно:                                                                   Разрез две:

 
 








петък, 1 февруари 2013 г.

Торта "Рибар"


  В сряда ми се обади кумашина, с молба за съдействие в  направата на  една сладка изненада за  брат му, по случай  петдесетгодишният  му юбилей, под формата на  торта с фигурка на рибар, защото това е любимото  занимание на рожденика, през свободното му време. Веднага се съгласих  с идеята, но все пак го предупредих, че времето е много кратко за направа на фигурка и  не съм убедена в положителният край на начинанието, но ще направя всичко възможно да се получи нещо интересно за рожденика.


    След работа веднага се заех с фигурката, като за да олекотя фигурката използвах стереопор в торса на фигурката и в столчето на което е поставена.  Моделирането, като цяло се оказа много лесно, единствено срещнах трудност при моделирането на главата. Нея направих в сряда и довърших в четвъртък, но при оформянето на косата лицето леко се деформира,  но това се очакваше, защото не беше изсъхнала добре.





За въдица използвах шишче за месо. За  водата, фарситура боядисана в синьо. За трева боядисани в зелено кокосови стърготини. За камъчетата ММ , меланж от черно и бяло.

Рибаря: