неделя, 17 март 2013 г.

Шоколадов мини къпкейкс



 Тези кейкчета приготвих за осми март, но така и не успях да ги публикувам. 
Рецептата е от тук, аз обаче използвах само рецептата за кейкчета и си приготвих крем Ганаш.
Продукти за 12 големи кексчета:
35г какао
60мл вряла вода
175г брашно
1/2 чаена лъжица бакпулвер
1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
щипка сол
115г меко масло
175г захар
2 големи яйца, на стайна температура
1 чаена лъжица ванилия
80г заквасена сметана
Фурната се загрява на 180°C.
Тава за мъфини се покрива с картиени кошнички.
Какаото и водата се смесват и разбъркват, докато се получи кремообразна смес, която се оставя да се охлади.
Брашното, бакпулвера, содата и солта се разбъркват в купа.
Маслото и захарта се разбиват с миксер за 3-4 минути, докато се получи светла и кремообразна смес.
Добавят се яйцата, едно по едно и се разбива отново с миксер до пълното им обединяване. Добавя се ванилията.
Към маслената смес се прибавя какаовата и се разбърква добре.
Брашното се добавя на 3 пъти, като се редува със заквасената сметана. Започва се и се завърва винаги с брашното.
Когато сместа е готова, се разпределя във всяка формичка като се пълни не повече от 3/4 от обема й.
Кексчетата се пекат в предварително загрята фурна за около 20 минути, или докато клечка, забита в средата, излезе суха.
Охлаждат се напълно и след това се декорират с крем.


Продукти за крем Ганаш:
250гр шоколад  (аз смесих черен и млечен)
150гр сметана
1/2 ампула есенция ром или коняк

Крема се приготвя, като към кипналата сметана се прибавя шоколада и сместа се разбърква до стопяването му. Охлажда се в хладилник поне няколко часа. Прибавя се есенцията и се разбива с миксер до получаването на пухкав крем.
С помоща на пош и накрайник за рози се шприцова върху кексчетата.
Допълнително може да се украси с цветя от ММ.

 Аз приготвих общо две дози. От едната направих  48 малки кейкчета и една доза на големи кексчета, които си хапнахме без украса. Малките декорирах за колегите, за персонала в детската градина, а пет занесохме на стоматоложката на Теди.


Много съм довилна от резултата и съжалявам, че не направих снимка на кейкчето отвътре, но го оставям за следващият път, защото задължително ще има такъв.
 Бях много любопитна лично да се убедя в разликата между къкпейка и мъфина и макар и малка разлика има и според мен тя е в полза на къпкейка. Структурата на къпкейкчето е по- нежна, повърхноста му е  е по-равна, което го  прави  по удобно за декорацията. Лично аз ги харесах повече от мъфините

петък, 15 март 2013 г.

Вита торта с къпини и заквасена сметана

     Днес моето пораснало момиченце  навършва пет годинки. Вълнението преди този  рожден ден беше голямо и буквално брояхме дните, а накрая и часовете до настъпване на часът в които е родена. Толкова се вълнуваше милата, че неусетно зарази и всички нас с нейното сладко детско вълнение. За нея пет години са страшно много време и според нея вече е  голяма.
Относно тортите преминахме през безброй различни желания, докато накрая се спряхме на Мини Маус за детската градина  и торта със зайче за вкъщи.

 Тортата за детската градина е с пандишпанови платки, млечен крем и сладко от ягоди.





 Благодаря за огромната помощ на една приятелка в рисуването, защото аз не мога да рисувам. Благодаря ти мила
 За всяко от децата имаше и по една бисквитка с различни животинки.



 В ляво са тези, които останаха за вкъщи  и снимах на дневна светлина, а опакованите идивидуално снимах късно вечерта на лампа.



Снимките  от детската градина с много разфокусирани , тези са в по-лек вариант.











Тортата за вкъщи е с млечен крем, заквасена сметана и сладко от къпини.

Необходими продукти:
За пандишпановите платки:
7 яйца
180 гр захар
210 гр брашноЗа крема:
200гр Инстантен крем ( Ижел)
600 мл. прясно мляко
200мл. сладкарска сметана
400гр заквасена сметана ( може и повече)
1 малко бурканче сладко от капини (претрити през цедка )
Начин на приготвяне:
      Крема се разбива с млякото, прибавя се разбитата сладкарска сметана и се разбърква до получаване на еднородна смес. Добавя се заквасената сметана и отново се разбърква.
Платките се разрязват на ивици с височината на ринга (8см.)  Всяка една ивица се сиропира намазва равномерно с крем и сладко и се навива на руло, като всяка следваща започва от края на предишната до приключване на платките.  Тортата се пристяга с ринга и се оставя да престои в хладилник.
Аз сиропирах пандишпановите ленти малко повече от необходимото, защото обичам по-сиропирани торти, но това затрудни значително навиването им, а в последствие в основата на тортата се беше беше отцедил сироп.
Както винаги на мен не ми достигна време да направя всичко планувано и украсих тортата по възможно най-бързият начин. С оцветена в зелено фарситура и няколко розички.


Теди с любимата ти туника със зайче:



















Разрез и парче:







вторник, 12 март 2013 г.

Спаначена торта в жълто и розово

   Днес имам рожден ден и по този повод направих две торти, една да почерпя колегите и една малка за вкъщи.
   Реших да ги направя в жълто, защото до сега нямам жълта торта (странно защо?), а този прекрасен и създаващ слънчево  настроение цвят е едни от любимите ми.
   Тортите са спаначени, ,защото това е една от любимите ми торти, а  и исках колегите ми да опитат нещо различно, което както и предполагах ги изненада приятно.
  Голямата (Ф26) е зафилена с жълта фарситура, а украсата е от сметана и ММ.
    Снимките са направени на бързо, а за фон съм използвала една престилка поради липса на друго :D просто вечерта беше пракелено тъмно и снимах тортата днес на работа.



Бях забравила да добавя снимка на разрязаната торта  и Зиче, ме подсети. Благодаря ти, мила.
Това е последното парченце, снимано в последният момент преди да изчезне за секунди:

Малката (Ф16) е панирана с жълт кокос и украсена със същите чветя.