неделя, 28 април 2013 г.

Постни канелени кексчета

 Има различни вариации на този кекс със сладко. Днес аз си поиграх и си направих постен, но ароматен вариант на кекса с малко закачлива украса за настроение.

 

Необходими продукти за 14бр. кексечета:

  • 1 ч.ч. сладко с парченца плодове (250гр.)
  • 1и 1/2 ч.ч.  вода (чаша от 250мл.)
  • 1/2 ч.ч. захар (100гр. в зависимос от сладоста на конфитюра)
  • 1/2 ч.ч. олио (100гр.)
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 3 ч.ч. брашно (350гр.)
  • 1 с.л. какао (5-8гр.)
  • 1 с.л. канела (5гр)
  • пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
  Брашното, захарта, какаото и канелата се смесват в купа. Към тях се прибавят олиото, водата и смесеното  със содата сладко.  Продуктите  се рабъркват до хомогенизиране и се разпределят във формички. Пекът  се при 180С. за ок 25мин. до суха клечка.
Охлаждат се и се поръсват с пудра захар.



петък, 26 април 2013 г.

Пости морковено-портокалови бисквити


  През тази седмица се поглезих с едни бисквити с портокалов вкус и канелен аромат.  Лично на мен комбинацията ми хареса много, а за моя изненада бисквитките пожънаха голям успех и сред колегите ми.

Идеята за бисквитките е от тук

Необходими продукти

  • 200 гр. ситно настъргани моркови
  • 200 гр. пудра захар
  • 100 мл олио
  • 1чл или сл. ситно настъргана кора от портокал
  • 1чл. канела
  • 1чл. сок от потокал
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • ок 500 гр брашно 
Начин на приготвяне:

  В купа се поставят  морковите, канелата, портокаловата кора и олиото, Към тях се прибавя изгасената в портокаловият сок сода. Добавят се 450гр от брашното смесеното с пудрата захар и сместа се меси до средно меко тесто. При необходимост към тестото се добавя още брашно и  след окончателното доомесване се оставя в покой ок. 5мин.
Тестото се разточва върху набрашнен плот с дебелина ок 0,5см.
С помощта на формичка се изрязват бисквитки в желаната от нас форма.
Подреждат се в намаслена тава и се пекът при 180 С до леко порозовяване ок 5мин

  От тази доза  тесто се получават около 35-40бр. бисквити в зависимост от големината на формата с която са изрязвани.
Бисквитите се съхраняват в плътно затворена кутия и след еднодневен престои стават още по-вкусни.







Бисквитките могат да се консумират в този си вид с чаша сок например, но могат и да се слепят по двойки с конфитюр.











Аз слепих част от бисквитите със сладко от моркови и портокалови корички.
Приготвено от 100гр настъргани моркови, 100гр захар, 1сл портокалова кора и 200мл. вода. Сместа се вари на тих огън  до сгъстяване.

събота, 13 април 2013 г.

Постни пурички с бира



       Напоследък избягвам да поглеждам в блог пространството за да не се изкушавам с прекрасните кулинарни произведения, които  надничат от всеки блог.
Друга причина е и това , че си  имам ново хоби.
  Преди около месец изпитах огромно желание да прочета книга, нещо което не ми се беше случвало много отдавна, може би защото засищах необходимостта от четене изцяло с публикации в интернет и пресата. Посетих известна книжарница и буквално бях втрещена от цените на книгите, закупих си две книги, но ги прочетох за две вечери, а това само разпали желанието ми за ново четиво.
Библиотека веднага я отхвърлих като отция я  поради ужасният ми навик за прелистване на страници.
   Потърсих в интернет и попаднах на онлайн библиотека с богата колекция от книги и се започна едно четене................................ С огромно удоволствие съм се посветила на малко си хоби и съвсем спокойно мога да се оприлича на дете попаднало в сладкарница с уверението, че може да си хапне от всичко което си поиска без ограничения.  При мен се получи нещо подобно на пристрастяване, към онлайн библиотеката. Предвид   темповете ми на четене, граничещи на моменти с неразумното, като например да чета до три сутринта, а в пет трябва да стана за работа, нещо което ми се случи на няколко пъти и количество прочетен материал, направо си е пристрастяване в пълният смисъл на думата.
 Съществен фактор и преимущество при онлайн книгите са цените на книгите на хартиен носител в съотношение на смешните заплати в България.
  Впуснах се в много размишления.............

Да премина към рецептата. Тя от тук и като цяло пуричките много приличат на сладките с бяло вино.

Необходими продукти

  • 1 и 1/2 ч.ч. олио (260гр.)
  • 1 ч.ч. бира (200гр.)
  • 10 г бакпулвер (1 пакетче)
  • около 750 г брашно (620гр.)
По рецепта е 750гр. брашно, но явно чашата която е използвана за измерване е била по-голяма, от моята. По тази причина аз  реших да напиша използваните от мен продуктите и в грамове.
  • 1, 1/2 кутия с луким
  • 200-250 гр. пудра захар за овалване
  • 2 ванилий

Начин на приготвяне

   Брашното се пресява с бакпулвера. Прави се кладенче, в което се сипва смес от олиото и бирата. Меси се средно твърдо тесто. Разточва се на кора дебела 3-4 мм. Изрязват се правоъгълници 4х6 см. Поставят се парченцата локум и се навиват пуричките. Подреждат се в тава с пекарска хартия  и се пекът при180-200 С.  за ок. 10мин. Сладките остават почти бели със съвсем лек кремав отенък по ръбчетата Горещите сладки се овалват в сместа от пудра захар и ванилия. Подреждат се в подходящ съд и се поръсват допълнително със захарната смес.
Да ви е сладко!!!


петък, 12 април 2013 г.

Пости морковено-портокалови бисквити

През тази седмица се поглезих с едни бисквити с портокалов вкус и канелен аромат.  Лично на мен комбинацията ми хареса много, а за моя изненада бисквитките пожънаха голям успех и сред колегите ми. 

Идеята за бисквитките е от  тук

Необходими продукти

  • 200 гр. ситно настъргани моркови
  • 200 гр. пудра захар
  • 100 мл олио
  • 1чл или сл. ситно настъргана кора от портокал
  • 1чл. канела
  • 1чл. сок от потокал
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • ок 500 гр брашно 

Начин на приготвяне

    В купа се поставят  морковите, канелата, портокаловата кора и олиото, Към тях се прибавя изгасената в портокаловият сок сода. Добавят се 450гр от брашното смесеното с пудрата захар и сместа се меси до средно меко тесто. При необходимост към тестото се добавя още брашно и  след окончателното доомесване се оставя в покой ок. 5мин.
Тестото се разточва върху набрашнен плот с дебелина ок 0,5см.
С помощта на формичка се изрязват бисквитки в желаната от нас форма.
Подреждат се в намаслена тава и се пекът при 180 С до леко порозовяване ок 5мин.


 От тази доза  тесто се получават около 35-40бр. бисквити в зависимост от големината на формата с която са изрязвани.
Бисквитите се съхраняват в плътно затворена кутия и след еднодневен престои стават още по-вкусни.







 Бисквитките могат да се консумират в този си вид с чаша сок например, но могат и да се слепят по двойки с конфитюр.




Аз слепих част от бисквитите със сладко то моркови и портокалови корички.
Приготвено от 100гр настъргани моркови, 100гр захар, 1сл портокалова кора и 200мл. вода. Сместа ври на тих огън  до сгъстяване.