събота, 15 март 2014 г.

Торта с Мики и Мини Маус

   Днес моето малко момиченце порасна е още една година и навърши шест години. Да си ми живо и здраво мое слънчице , бъди все така усмихната, щастлива, много упорита и трудолюбива , за да  продължаваш да постигаш поставените си цели с лекота.



     За тържеството в къщи Теди си пожела Мини и Мики Маус и много цветенца, в направата на които тя взе дейно участие и разбира се започна да си хапва първо от тях :)


    За вътрешността на  тортата използвах рецептата за шоколадовият къпкейкс .
Изпекох блат с удвоено количество на съставките, а крем ганаш приготвих от:
500мл. животинска сметана и 500гр. шоколад.
Шоколадовият блат оставих без сиропиране, но според мен тортичката (визуално, защото не съм я опитвала)подлежи на поне леко сиропиране, например с един шоколадов сос, но оставям това за  следващ опит.



Рожденичката:


сряда, 12 март 2014 г.

Постна шоколадова торта



Днес имам рожден ден и въпреки, че е пост  успях да си направя едно сладко шоколадово изкушение.


 Рецептата  взаимствах от постният сладкиш :
Необходими продукти:
  • 2 2/3 чаши брашно
  • 2 чч захар
  • 6 с. л. какао
  • 1 пак. бакпулвер
  • 1/2 ч. л. сол
  • 2/3 чаша олио
  • 2 пак. ванилия
  • 1 с л. оцет
  • 2 сл. фъстъчено масло с мед
  • 2 чаши вода
За крема:
  • 2пак. крем Оле или др. крем
  • 800гр. кокосово, соево или др. постно мляко
  • Захар (по желание)
 За заливка:
  • 300гр. натурален шоколад
  • 2сл. олио
Начин на приготвяне:    
    Сухите съставки се смесват в купа, към тях се прибавят течните. Разбърква се до хомогенизиране и сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тавичка. 
Пече се в загрята фурна при 180 С за 25-30 мин. , до суха клечка.

След изстиване блата се разрязва на три  равни части. 
В ринг се съставя тортата, като се редуват блат и крем, без сиропиране. Крема се разпределя на три части, две части за между блатовете и една част за зафилване на тортата преди заливането със шоколад.
Тортата престоява в хладилник няколко часа, след което се залива със шоколад.