петък, 29 октомври 2010 г.
Триетажна торта
В сряда вечерта ми съобщиха, че трябва да направя триетажна торта с цветя. За краткото време с което разполагах измислих и реализирах тази леко нестандартна идея.
Това е първата и триетажна торта и за направата и изхабих доста нерви.
Идеята за цветовата комбинация цикламено-зелено, ми дойде от вратовръзката на министър Дянков , и коментара на стилистите за последните модните тенденции в момента.
Първоначално на последният етаж на тортата имаше само три цветя по диагонал, и често казано така ми харесваше повече.
За съжаление захарното тесто се оказа не достатъчно за направата на перли за първият етаж и тортичка си остана леко незавършена в това отношение.
Сметановото покритие от своя страна допълнително затрудни работата ми , но мисля, че въпреки всичко се справих сравнително добре.
вторник, 26 октомври 2010 г.
Торта "Църква"
Модел на тортата е самата църква, като естествено моето сладко произведение е синтезиран вариант на храма.
Взрожденската църквата Св. Димитър Солунски" се намира се в източната част на град Кюстендил. Построена е през 1866 г. по инициатива на кюстендилския учител Даскал Димитри. Автор на по-голяма част от иконите е известният самоковски художник Иван Доспевски.
По форма църквата е еднокорабна едноабсидна базилика и покрит нартекс (притвор) и камбанария.
Райна , благодаря ти за подсещането, да добавя тази съществена информация.
Това е първата ми 3D торта и се гордея много с нея. Има си своите недостатъци, но като за първи опит с подобен вид торти съм доволна от резултата.
Всъщност, сега като се замислих, кошничките също са 3 D ( : D), но тази беше далеч по-сложна и голяма. Дължината и е 38см. Ш.30см., Височина при камбанарията (без кръста) 30см., височина при равната част 20см.
Тортата е направена от 32 яйца, 5 кг. крем , 2 л. сироп, над 1,5 кг. захарно тесто и ок. 1 кг. маслен крем, и съответно тежеше над 10кг.
Във всичко вложих много труд и старание, но най- вече наблегнах на камбанарията, при която срещнах доста трудности със сводовете. След неуспешното търсене на някакъв по-стабилен материал ги направих от обвита със захарно тесто платка. Поставих разбира се и захарна камбанка.
Показвам и разрез за да се види и вътрешната конструкция на тортата.
Всичко в тортичката беше ядливо с изключение на 2 подложки за етажите , 6 сламки и 7 шишчета за стабилност и три малки телчата за кръстовете.
неделя, 17 октомври 2010 г.
"Кошница с кълбенца"
Вчера милата ми майчица имаше рожден ден. Първоначално мислех да и направя кошница с цветя, но в последствие реших да е нещо различно, което не съм правила досега. Исках да я изненадам с нещо нестандартно.
За да и дам допълнителна тема за размисъл, няколко дни по-рано и казах, че тортата ще е тематична и каквото е написано на картичката трябва да го изпълни дословно.
За да и дам допълнителна тема за размисъл, няколко дни по-рано и казах, че тортата ще е тематична и каквото е написано на картичката трябва да го изпълни дословно.
Милата беше изпаднала в голяма чуденка, какво ли съм измислила сега. Тортата я изненада приятно и се смя от сърце на нестанадартният начин да си поискам топли терлички за зимата.
Както обещах предишният път, сега се постарах да направя няколко снимки стъпка по стъпка с направата на тортата.
Както обещах предишният път, сега се постарах да направя няколко снимки стъпка по стъпка с направата на тортата.
Самата торта е от ванилови пандишпанови платки, сиропирани със захарен сироп и шоколадов крем с много банани. Кошницата е изплетена от боядисана с какао РМ . Кълбинцата са от смес за скалички (изрезки, шоколад и др.) и РМ. Иглите са от дървени шишчета за месо.
С тези сладки кълбенца какви ли терлички ще ни оплете?:D
петък, 8 октомври 2010 г.
" Малката русалка"
Лятото отдавна си замина и закономерно отстъпи своето място на есента, която с последните студени дни все повече ни напомня, че наближава зима. В противовес с климатичните особености и в унисон с носталгията по отминалите топли дни аз получих поръчка и направих тази торта на морска тематика. Изискването беше на тортата да има море и русалка. Куклата която използвах е една от играчките на малката 5 годишана сладурана за която бе предназначена тортата. Моделирането на опашката се оказа доста трудно, но си взех поука за следващият път. Мидичките са направени с отливки, направени 1 седмица предварително. Това е изключетелно удобен метод за работа и смятам и за в бъдеще да го използвам.
Ето още няколко снимки:
И билизък план: