Тортата е правена непосредствено след рожденият ден на малкото ми момиченце, просто да оползотворя останалите продукти и да изпробвам възможностите на червената боя.
петък, 26 март 2010 г.
вторник, 16 март 2010 г.
Торта "Принцеса"
Тази торта направих специално за вторият рожден ден на малкото ми слънчице.
Необходими продукти:
За пандишпана:
- 4 яйца
- 4 сл. захар
- 3 сл. брашно ( с връх)
- 1 сл. какао ( с връх)
- 150 гр. захар
- 100 мл. вода
- 50 мл. компот от вишни
- 1 ванилия
- 300 мл. сметана
- 1/3 чч. захар
- 200 гр бял шоколад
- 25- 30 гр. масло
- 1 пак. желатин
- 50 мл. вода
- 150 гр. коктейлни череши
- 150 гр. масло
- 1 чч. пудра захар
- 1 сл. прясно мляко
http://monitedi.blogspot.com/2010/03/blog-post_4486.html
Начин на приготвяне.
Пандишпанът се приготвя като: белтъците се разбият със захарта на твърд сняг, към тях се прибавят жълтъците за 1-2 оборота на миксера. Добавят се брашното и какаото, сместа се разбърква с дървена лъжица, изсипва се в тавичка( на фурната ) с намаслена хартия и се пече при 200-220 С. за 10-15 мин. до порозовявяне.
Водата за сиропа се кипва, към нея се прибавя захарта и след стопяването и, се оставя да поври ок. 1 мин. След охлаждането на сиропа към него се прибавят ванилията и компота.
В купа се разбиват сметаната и захарта, на пухкав крем. На тънка струя при непрекъснато разбъркване се прибавя разтопеният с маслото шоколад, смесен с желатина (накиснат в 50 мл. вода и разтворен на водна баня). Т. на сместа не трябва да е по- висока от 40С.
Сглобяване на тортата:
За сглобяването на тортата използвах две купи , които облепих с фолио, за по-лесно отделяне на тортата от тях. В средата им поставих картончета от тоалетна хария обвити с фолио, на тяхно място ще се постави в последствие част от тялото на куклата.
С помоща на купите изрязах кръгове с различна големина от пандишпановата платка и им направих дупки в средата с големината на картончето. На даното на голямата купа се поставя картончето ,около него платка , сиропира се , замазва се с карем и се подреждат от черешите. Покрива се с втора платка която също се сиропира, крем , череши и така до запълване на купата , като се завършва с платка, която само се сиропира. При обръщането тя ще е дъното на тортата. В голямата купа има 4 реда платки, а в малката 3, като в малката са изрезки от платката.
Купите се поставя в хладилник за няколко часа.
Върху поднос се обръща голямата купа, внимателно се отстранява фолиото и картончето и се поставя съдържанието на малката купа. При необходимост с крем се измазва разстоянието между двете чести.
Тортата се зафилва с маслен крем ( омекотеното масло се разбива със захарта и млекото на пухкав крем).
Поставят се в хладилник за няколко часа. При необходимост зафилването може да се повтори, за получавене на по-равна повърхност.
Тортата се покрива с руска мастика и се поставя куклата с предварително увити във фолио крака (за да не се изцапат от крема), и готова горна част на роклята.
Ето така изглежда тортата преди да се украси:`
А така е вече украсена:
Близък план: Разрез:
Част от снимките са снимани, след като тортата вече беше почти изядена, то си и личи, но го направих за по- голяма яснота. Следващият път ще снимам от самото начало, но сега просто нямах тази възможност, все пак правих още една торта и организирах цялото празненство за малката ми рожденичка. Ето я и нея:
"Каляската на Пепеляшка"
Това е втората торта за рожденият ден на моята принцеса. Гостите бяха около 20 човека и се опасявах, че само една торта няма да стигне. За съжаление така и не успях да снимам завършеният вариант на тази торта, но и основниат и замисъл беше да има повече пърчета, и да видя как стой тази компизиция върху торта.
Необходими продукти:
За пандишпановите платки:
- 9 яйца
- 9 сл. захар
- 9 сл. брашно (с връх)
- 3 ванилий
За сиропа:
- 300 гр захар
- 180 гр. вода
- 1 ванилия
За крема:
- 2 пак.
- 400 гр. прясно мляко
- 300 гр. кисело мляко
- 1/2 чч. захар
- 1 пак. желатин
- 50 мл. вода
- 50 гр. масло
За сметановото покритие:
- 300 гр. сметана
- 1/2чч. захар
Начин на приготвяне:
Трите пандишпанови платки се приготвят по отделно, кото за всяка от тях е необходимо:
Разбийте 3 белкъка със 3 сл. захар на твърд сяг. Добавете жълтъците(3) за 1-2 оборота на миксера. Прибавете 1 ванилия и 3 сл. брашно, разбъркаите с лъжица и изсипете и разпределете равномерно сместа в тавичка ( см.)с намаслена хартия. Пече се при 200-220 С. за 10-15 мин. до порозовяване.
Сиропът се приготвя, като след кипването на водата се прибавя захарта, оставя се да поври ок.1 мин. и след охлаждането на сиропа се добавя ванилията.
За крема.
В купа се поставя млекото, прахобразните кремчета и захарта. Разбива се с миксер за 3мин.Прибявят се киселото мляко и разтопеното масло, смесено с желатина (накиснат в 50мл. вода и разтворен на водна баня).Сместа се разбива още няколко секунди до хомогенизираве на сместа. Кремът се поставя в хладилник за 5 мин.
Сглобяване на тортата:
Върху поднос се поствя 1 платка, сиропира се с 1/3 от сиропа, покрива се с 1/2 от крема и поставя втората платка, която също се сиропира с 1/3 от сиропа и се разпределя останалият крем . Покрива се с 3-та платка която само се сиропира.
Тортата се поставя в хладилник за 1-2 ч.
С помоща на нож се изравняват страните на тортата , изрязва се около 0,5 см., където е необходимо.
Тортата се покрива със сметаната (разбита със захарта на пухкав крем), оцветена в желаният от нас цвят.
Сини кръгчета 2
Торта е поръчка за рожденият ден на едно момче. Външният вид е подобен на първата тортата със същото име но вътрешността е съвсем различна.
- 6 яйца
- 6 сл. захар
- 3 сл.(препълнени) и 3 сл.(равни) брашно
- 3 сл(равна) какао
За сиропа:
- 200гр.захар
- 150 гр. вода
- 1 ванилия
За шоколадовия крем:
- 400мл. прясно мляко
- 1 пак. крем Оле- шоколад
- 1/3 пак. масло
- 1 пак. желатин
- 50мл. вода
- 150 гр. масло
- 2/3 чч. пудра захар
- 1 сл. прясно мляко
http://monitedi.blogspot.com/2010/03/blog-post_4486.html
Начин на приготвяне:
Платките се приготвят по отделно, за една е необходимо:
Разбийте 2 белтъка със 2 сл. захар на твърд сняг. Прибавят се 2 жълтъка за 1-2 оборота на миксера. Добавят се 1 препълнена и 1 равна сл. брашно и 1 равна сл. какао. Сместа се разбърква с лъжица, изсипва се в тавичка ( см.) с намаслена хартия и се пече при 200-220 С. за 10-15 мин. , до порозовяване.
Сиропът се приготвя, като след кипването на водата се прибави захарта и сместа се остави да поври ок.1 мин. След охлаждането на сиропа се добавя ванилията.
Шоколадовия крем се приготвя, като в купа се поставят млекото , прахообрезното кремче и захарта. Разбива се с миксер за 3 мин. и на тънка струя се добавят разтопеното масло и желатина (накиснат в 50 мл. вода и разтворен на водна баня.). Кремът се разбива още няколко секунди , до хомогенизирането на сместа. Поставя се в хладилник за 5- 10 мин.
Сглобяване на тортата:
Върху обърната тавичка (или направо върху поднос) , се поставя 1 платка, сиропира се с 1/3 от сиропа и се покрива с 1/2 от крема. Поставя се 2 платка , сиропира се с 1/3 от сиропа и се разпределя равномерно останалата част от крема. Покрива се с 3-та платка , която само се сиропира. Заготовката се поставя в хладилник за 1ч.
С помощта на нож се изравняват страните на тортата, изрязва се около 0.5 см ., от всички страни.
Заготовката: Оформената торта:
Бон Апети!!!
Разрез няма, защото както споменах тортата беше поръчка.
петък, 12 март 2010 г.
Торта с маргаритки
Тази торта направих за рожденият си ден. Цветът на покритието се получи по-тъмен отколкото исках, но използвах нов метод за оцветяване, които се оказа много сполучлив, дори прекалено сполучлив. Цветята са направени с новите ми формички.
Необходими продукти:
За трите пандишпанови платки:
- 6 яйца
- 6 сл. захар
- 3сл. (препълнени) и 3 сл. (равни) с брашно
- 3 сл. равни с какао
- 200 гр. захар
- 150 мл. вода
- 1 ванилия
- 3 сл. ром
- 300 мл. сметана
- 100 гр. бял шоколад
- 1/3 чч. захар
- 30-40 гр. масло
- 1 желатин
- 50 мл. вода
- 1 чч. цели череши от сладко или коктейлни череши
- 150 гр. масло
- 1/2 чч. пудра захар
- 1 чл. мляко
http://monitedi.blogspot.com/2010/03/blog-post_4486.html
Начин на приготвяне:
Пандишпановите платки се приготвят по отделно.
Разбиват се 2 белтъка с 2 сл. захар на твърд сняг, прибавят се жълтъците са 1-2 оборота на миксера. Добавят се 1 препълнена и 1 равна сл. брашно и 1 равна сл. какао, разбърква се с лъжица, изсипва се в тавичка ( Ф25) с намаслена хартия и се пече при 180-200 С. за 10-15 мин. до порозовяване.
Водата за сиропа се кипва, добавя се захарта и след стопяването и се оставя да поври ок.1 мин. След охлаждането на сиропа се прибавя ванилията и алкохола.
В купа се разбива сметаната със захарта на пухкав крем, постепенно при непрекъсното разбъркване се прибавят разтопеният с маслото шоколад и желатина ( накиснат в 50 мл. вода за 15мин. и разтворен на водна баня). Т. на съставките не трябва да е по-висока от 40 С. , в противен случаи ще се стопи сметаната. Кремът се поставя в хладилник за 10 мин.
Върху поднос (или във форма с откопчаващ се пръстен) се поставя 1 платка, сиропира се с 1/3 от сиропа и се покрива с 1/2 от крема, подреждат се половината от черешите. Поставя се 2-та платка, сиропира се и равномерно се разпределя останалият крем. Подреждат се останалите череши. Покрива се с 3-та платка, която само се сиропира. Тортата се оставя в хладилник за няколко часа.
Масленият крем се приготвя по следният начин:
В купа се поставят омекотеното масло, пудрата захар и млекото. Сместа се разбива с миксер, до получаване на пухкав бял крем. По желание може да се ароматизира с есенция.
Тортата се изважда от формата и се зафилва (измазва) с тънък слой от масленият крем. Поставя се в хладилник , да стегне кремът и при необходимост се зафилва още един път , за получаване на по- гладка повърхност. Поставя се в хладилник за 4-5 часа.
Захарното тесто, в случеят руска мастика (доза и половина) ,оцветих по следният начин:
В чашка разтворих боята с малко пудра захар, до получаване на гъста каша и след това я прибавих към захарното тесто. Получи се изключително наситен цвят , дори малко прекалих , но нямаше как да го махна вече, а и нямах повече тесто. Положителното при този метод е че се изразходва по-малко боя и тестото не се размеква както при непосредствено боядисване с течна боя.
За този страхотен метод на боядисване на захарното тесто, благодаря на Даркси.
Така изглежда тортата, преди да се покрие със чаршафа. А така е вече украсена.
За съжаление нямам инструменти за изглаждане на покритието и не стана идеално гладко, както го исках, но съм доволна. Все пак това е първата торта торта от този тип, която покривам.
Ето и пърченце: Бон Апети:
понеделник, 8 март 2010 г.
т
Идеята за тази торта е взаимствана от интернет, но е направена с много желание и любов. Тя е и един експеримент от моя страна, дали ще се справя с покриване на торта с неправилна форма. Според мен се справих добре , тортата стана много- гладка (имайки се в предвид, че работя само с ръце , нямам инструменти) и покритието не се скъса както се опасявах.
Необходими продукти:
За пандишпана:
- 4 яйца
- 4 сл. захар
- 3 сл. брашно (препълнени)
- 1 сл. какао ( препълнена)
- 1 пак.. Нескуик 3:1
- 200 мл. вода
- 2 сл. захар
- 3 сл ром
- 300мл. течна сметана
- 300 гр. шоколад (или 600 гр кувертюр)
- 125 гр. краве масло
- 1/2 чч. пудра захар
- 1 чл. прясно мляко
http://monitedi.blogspot.com/2010/03/blog-post_4486.html
Начин на приготвяне:
Белтъците и захарта се разбиват на" твърд сняг" , прибавят се жълтъците за 1-2 обората на миксера. Добавят се брашното и какаото, и се разбърква с лъжица. Сместа се изсипва в тавичка ( ) с намаслена хартия и се разпределя равномерно. Пече се при 200-220 С. за 10-15 мин. , до порозовяване.
За крема:
В съд се загрява сметаната, поставя се начупеният шоколад. Разбърква се докато се разтопи , като се внимава сместа да не заври. Отстранява се от огъня, охлажда се и се поставя в хладилник аз 4-5 часа.(сместа трябва де е идеално охладена). Разбива се с миксер до получаване на пухкав мус.
Сместа за сиропиране се приготвя, като към 200мл. хладка вода се прибавят ,останалите съставки и се разбъркат добре.
Сглобяване на тортата:
С помоща на нож и формата с откопчаващ се пръстен се изрязва сърце от пандишпановата платка. Получават се 2 сърца, а третото се сглобява от изрезките. На дъното на формата (Ф )се поставя подложка (за по-лесно пренасяне на готовата торта върху подноса) Поставя се 1 платка , сиропира се с 1/3 от какаовата течност , разтила се равномерно 1/2 от крема, покрива се с изрезките (сглобени в същата форма), сиропира се( с 1/3 ) е се разпределя останалият крем. Покрива се с 3-та платка , която само се сиропира. Формата се поставя в хладилник, за няколко часа.
С помоща на нож и формата с откопчаващ се пръстен, в която ще правим тортата, изрязваме 2 сърца от пандишпановата платка, третото го сглобяваме от изрезките. На дъното на формата поставяме подложка със същата форма, за да отстраним по-лесно тортата от формата.
Поставяме 1 платка , сиропираме с 1/3 от какаовата смес, разпределяме 1/2 от крема и покриваме с изрезките, тях също ги сиропираме и върху им разтиламе равномерно останалият крем. Покриваме с 3-та платка , която само сиропираме. Поставяме торатата в хладилник за няколко часа.
Внимателно изваждаме тортата от формата и я поставяме на поднос. Измазваме я с маселният крем и оставяме в хладилник за 4-5 часа да стегне. Покрива ме я с тънко разточено захарно тесто (1доза) и аранжираме.
Розите и сърцата са направини 2 дни предварително от оцветено в червено тесто, но са и боядисани допълнително с червено боя , за по-ярък цвят.
Бон Апети!!!
неделя, 7 март 2010 г.
Торта "Студена зима"
Причината да направя тези торти е желанието ми за торта с мнооого желе. Първият вариант, не се получи, както ги исках . Когато подредих платките , крема и плодовете във формата с откопчаващ се пръстен, просто не остана място за цялото желе, затова направих вариант с две платки. Според мен желето се получи чудесно, точно както го исках.
Тук ще представя основната рецепта с малките подобрения, така че да се получи резултата на втората торта- с много желе.
Необходими продукти:
За трите пандишпанови платки:
- 6 яйца (размер М)
- 6 сл. захар
- 6 сл. брашно ( с връх)
- 3 ванилии.
300 мл. компот (в случеят от праскови)
За крема:
- 200 мл. прясно мляко
- 1 пак. крем Paradies на д-р Йоткер
- 2 сл. захар
За желето:
- 2 желатина
- 100мл. вода
- 350-400 мл . сок от компот
- 2-3 капки плодова есенция
- 200-250 гр. течна сметана
- 1/3 чч. захар
Начин на приготвяне:
Трите пандишпанови платки се пориготвят по-отделно. За една е необходимо:
Разбиват се 2 белтъка с 2 сл. захар. Прибавят се жълтъците за 1-2 оборота на миксера. Добавят се 2 сл. брашно и 1 ванилия. Сместа се разбърква с лъжица, изсипва се в тавичка( Ф 25) с намаслена хартия и се разпределя равномерно. Пече се при 180-200 С. за 10-15 мин. , до порозовяване.
В купа се поставят млекото, крема и захарта. Сместа се разбива с миксер за 3 минути и се поставя в хладилник.
В метален съд се поставят желатина и водата, след набъбването му 15 мин., купичката се поставя в по-голям съд с гореща вода, внимателно се разбърква до пълното му разтваряне( втечняване и избистряне). Междувремено сокът от компот се загрява, до към 40С. , добавя се есенцията и леко охладената желатинова смес. Температурата на двете течности трябва де е приблизително еднаква. Оставя се леко да се охлади (30С.)
Сметаната се разбива със захарта на възможно най- висока степен.
Сглобяване на тората:
Във форма с откопчаващ се пръстен се поставя 1 платка , сиропира се с 1/3 от сока, поставя се 1/2 от крема. Поставя се 2-та платка , сиропира се с 1/3 от сока и се поставя и разпределя равномерно и останалият крем. Покрива се с 3-та платка и се сиропира с останалият сироп.
Тортата се покрива с тънък пласт сметана.
Подреждат се плодовете и внимателно се изсипва желето.
Тортата се поставя в хладилник да стегне желето за ок.3-4 часа.
Внимателно се отстравява тортеният пръстен и тортата от страни се измазва със сметана. С помощта на шприц се прави сметанов борд по края на торта.
Бон Апети!!!
Руска мастика
С огромна благодарност на Goldi, за предоставената рецепта.
http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?f=114&t=33450&start=600#p1615044
Необходими продукти:
- 1 пак. желатин (10гр.)
- 50мл. вода
- 1чл. глицерин (продава се в аптеките)
- 500 гр. пудра захар
В малък метален съд се поставят желатина и водата. След набъбването му -15 мин. , сместа се поставя в по-голям съд с гореща вода и на водна баня се разбърква до разтварянето на желатина.
Внимание: Течността трябва да се избистри, но да се внимава да не се пресече. Т. на водата в съдът не трябва да достига 100 С.
След леко охлаждане на желатина се добавя 1чл. глицерин, разбърква се добре и на части се прибавя фино пресятата(2-3 пъти) пудра захар. Сместа се до омесва върху плот до получаване на средно меко тесто.
Внимание: В повечето случаи НЕ поема цялото количество пудра захар.
Готовото тесто се опакова добре в свежо фолио и може да се съхрани в хладилник за 2-3 месеца.
Препоръки:
1. Ако приготвеното тесто е за покриване на торта , желателно е неговата консистенция да е по- мека( с по-малко пудра захар), за фигурки обратното.
2. Също така е препоръчително, оцветеното тесто да отлежи в хладилник поне ден. Така се постига по-наситен цвят и не се променя консистенцията както при оцветяването непосредствено преди работа с тестото.
3. Затоплянето на тестото може да се извърши в МФ за 10 сек. на ниска мощност.
4. С тестото може да се работи с намаслени ръце.
5. При разточване за чаршаф -за покриване на торти. Повърхността на плота предварително се поръсва с нишесте или пудра захар.
Пример: http://www.youtube.com/watch?gl=GB&hl=en-GB&v=IsrgS9eB1bE&feature=related
6 . Задължително преди покриване с чаршафа тортата се измазва с крем на маслена основа или ганаш. Никога не се покрива върху сметана, защото тя размеква покритието, причинява неговото разкъсване и свличане.
7. Ако желаете цветът на покритието да е идеално бял, то това е тестото, защото марципан Варна е с по- матов отенък, заради маслото и брашното, което се използва в рецептата.
8. Ако работите с течни бои е желателно да не боядисвате директно тестото , защото се разваля неговата консистенция. Може в малка чашка да смесите пудра захар с няколко капки боя на гъста каша и след това да се прибави към тестото. Цветът е по- наситен и няма промяна в консистенцията на тестото.
Марципан Варна
- 100мл.вода
- 50 гр. масло
- 100гр брашно
- 700- 800гр. (а понякога и повече) пудра захар
В съд се поставят водата и маслото. След завирането на сместа, на веднъж се прибавя цялото количество брашно и се разбърква енергично до отделянето му, от стените на съда.
Тестото се разстила на тънък пласт върху плот, за да се охлади. Когато температурата му достигне приблизително 30 С.се започва с постепенно добавяне на пудрата захар да се меси тесто.
Меси се до средно мека консистенция. Овива се във свежо фолио и се поставя в хладилник.
Важно!
Често пъти при прибавянето на захарта тестото започва да се втечнява. Просто го увийте във фолио и го поставете в хладилник за няколко часа, след което ако е необходимо му добавете още захар.
Цветът на тестото е леко кремав от брашното и маслото в състава му. За това, това тесто е по-подходящо ако бъде оцветено в някакъв цвят.
Ако консистенцията на тестото ви се струва много твърда, можете да го омекотите с намаслени с краве масло ръце.
А ако е мека добавете пудра захар, но не прекалявайте от топлината на ръцете тестото омеква.
петък, 5 март 2010 г.
Шоколадово- ванилова торта
Тази торта има интересна история.
Това беше първата ми поръчка и тъкмо се радвах, че съм успяла да я завърша успешно се захванах с друга работа, а междувременно малката ми принцеса отворила хладилника и решила да си хапне шоколад директно от тортата. Гледката която видях когато влязох в кухнята беше следната: много омазано дете и съсипана торта. За двата часа, които ми оставаха докато я предам беше абсурдно да направя нова. Положителното в случея беше, че винаги правя повече продукти. С останалият шоколад замазах пораженията, с помоща на сешоар изравних двата пласта шоколад и смених стопилата се от сешоара сметана с нова. Преправянето си личеше, но не особенно фрапиращо. В крайна сметка клиентите бяха доволни, детето щастливо, а аз облекчена че се справих със ситуацията.
Необходими продукти:
Тортата е направена от две какаови и една ванилова платка.
За двете какаови платки, всяка от по:
- 3 яйца
- 3сл. захар
- 2 сл. брашно (препълнени)
- 1 сл. какао (препълнена)
За едната ванилова платка:
- 3 яйца
- 3сл. захар
- 3 сл. брашно (препълнени)
За сиропа:
- 300гр. захар
- 200 гр. вода
- 1 ампула есенция ром
- 30 мл. водка (есенцията и водката се заменят с 3 сл. ром)
За какаовият крем:
- 400мл. прясно мляко
- крем шоколад на д-р Йоткер
- 1/3 чч. захар
- 1/3 пак. (от 125гр.) масло.
- желатин
За ваниловият крем:
- 400мл. мляко
- крем ванилия на д-р Йоткер
- 1/3чч. захар
- 1/3 пак. масло
- желатин
За замазване на тортата и украса:
- 200мл. течна сметана
- 1/2 чч. захар
- 1 чл. какао (равна)
За шоколадовото покритие:
- 200гр шоколад
- 100 мл. течна сметана
- 25 гр масло
Начин на приготвяне:
Торта пеперуди
Необходими продукти:
За трите какаови платки:
- 6 яйца
- 6 сл. захар
- 3 сл.(препълнени) и 3 сл.(равни) брашно
- 3 сл(равни) какао
- 200гр.захар
- 150 гр. вода
- 1 ванилия
- 400мл. мляко
- 1 пак. крем Оле- ванилия
- 1/3 пак. масло
- 1/2 пак. желатин
- 2 сл. вода
- 250-300 мл. сметана
- 1/3 чч. захар
Начин на приготвяне:
Приготвяне на платките:
Всяка от трите платки се приготвя по отделно.
В купа се разбиват 2 белтъка с 2 сл. захар, добавят се жълтъците за 1-2 оборота на миксера. Прибавят се 1сл. с препълнена и 1 сл. равна брашно и 1 сл.(равна) с какао. Сместа се разбърква до хомогенизиране и се изсипва и разпределя в тавичка( правоъгълна 30-20 см. - Ф 25 за кръглите) с намаслена хартия. Пече се при 200-220 С. за 10-15 мин. до порозовяване.
Водата за сиропа се кипва, прибавя се захарта , да поври ок.1 мин. и след охлаждане се добавя ванилията.
В купа се поставя млякото, захарта и прахообразното кремче. Разбива се 3 мин. и се добавя разтопеното масло и желатина( разтворен в 2 сл. вода за 15 мин. , след това втечнен на водна баня). Разбърква се за 30 сек. и се поставя за 5 мин. в хладилник.
Сглобяване на тортата:
В поднос се поставя 1 платка,обърната на обратно, отстарянява се хартията и се сиропира с 1/3 от сиропа. Нанася се 1/2 от крема, като се разпределя равномерно. Поставя се втората платка, сиропира се с 1/3 от сипопа и се разпредяля останалият крем. Покрива се с третата платка , която само се сиропира. Тортата оставя се в хладилник за ок.1 ч.
С помощта на нож се изравняват страните на тортата, изрязва се ок.0,5 мм.
Тортата се покрива с разбитата със захарта сметана, заглажда се равномерно, а с останалата сметана се шприцова борд от розички.
Украсата е от руска мастика, рецептата и начина на приготвяне .
http://monitedi.blogspot.com/2010/03/blog-post_4486.html
Пеперудките се направени с формичка за сладки и са обърнати на моливи за създаване на летящ ефект. След пълното им изсъхване (втвърдяване) се поставят върху тортата , като допирната им повърхност с тортата се намазва с масло, защото захарното тесто омеква от сметаната и се разваля видът на фигурките.
Цветята са направени от по 4 кръгчета събрани в средата.
ДА ВИ Е СЛАДКО.
вторник, 2 март 2010 г.
Торта с рула
Това са двата варианта на украса които съм направила на този вид торта.
Рецептата е от:
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=141085.msg2687649#msg2687649
С голяма благодарност към авторката на този невероятно вкусен продукт. Направила съм съвсем малки изменения в основната рецепта.
Необходими продукти:
За тортата:
- 2 шоколадови рула (по 300 гр.)
- 1 голяма кофичка заквасена сметана - 400гр.
- 300-350 гр. течен шоколад
- 2 пак. желатин
- 100 мл. вода за желатина
- 5-6 бисквити " закуска"
- 1 банан
- 1 пак. краве масло - 125гр.
- 1/2 чч. пудра захар
http://monitedi.blogspot.com/2010/03/blog-post_4486.html
Начин на приготвяне:
Рулата се нарязват на шаиби с дебелина ок.1,5 см и се подреждат по дъното и стените на купа обвита с фолио.
Сметаната се разбива с шоколада, прибавя се желатина (накиснат с водата за 15мин. и разтворен на водна баня до втечняване). Половината от сместа се изсипва в купата.
Подрежда се нарязаният на кръгчета банан. Може бананът внимателно да се огъне, като се оформи кръг и се постави така. По този начин при разрязването на торта се получава интересен ефект.
Покрива се с останалата шоколадова смес.
Най- отгоре се подреждат потопените в мляко(сок или др. сладка течност) бисквити. След обръщането на тортата те ще служат за нейно дъно.
Тортата се поставя в хладилник за 4-5 часа.
Тортата се обръща върху поднос и се зафилва с маслен крем( омекотеното масло се разбива със захарта до получаване на пухкава консистенция).
Поставя се в хладилник за 1ч. и при необходимост се зафилва още един път , за по-равна повърхност.
Престоява в хладилник още 3-4 часа и се покрива с чаршаф от захарно тесто. В случеят руска мастика:
http://monitedi.blogspot.com/2010/03/blog-post_4486.html
Украсата е то същото тесто.
Добър апетит.
Трицветна бисквитена торта.
Рецептата е взета от
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=438092.630
с малки промени от моя страна, според вкусовите предпочитания на моето семейство.
Необходими продукти:
- 350 гр. обикновени бисквити
- 250 гр. орехови ядки
- 1 и 1/2 чч. захар
- 1 чч нарязани смокини от сладко
- 5-6 сл. какао
- 150 гр. краве масло
- 500 мл. прясно мляко
- 350 мл. сладкарска сметана
- 1 пак. шоколадов крем на прах
- 100 гр. натурален шоколад
- 3 сл. ром или др. алкохол
Начин на приготвяне:
1. В тенджерка поставяме, маслото , 100мл. от прясното мляко, 1/2 чч. захар и 3 сл какао. Сместа се разбърква докато заври. След оттеглянето от огъня се добавят смокините, малко повече от половината бисквити( едро смляни) , половината от орехите( начукани или едро смлени- за да се усещат) и ароматизираме с алкохола.
2. Получената смес разпределяме равномерно в тавичка с откопчаващ се пръстен и оставяме да се охлади.
3. Междувременно към 400 мл. мляко, прибавяме 1/2 чч захар и натрошаваме шоколада. Затопляме докато се разтопи шоколада( може и в МФ) . След охлаждане до към 40 градуса, добавяме прахообразното кремче и разбиваме с миксера до сгъстяване.
4. Изсипваме и разпределяме равномерно 2/3 от крема върху поохладеният блат.
5. Поръсваме обилно със смес от орехите и бисквитите, като леко ги притискаме и заравняваме.
6. Към 1/3-та от шоколадовият крем прибавяме половината от разбитата с 1/2 чч. захар сметана и разбъркваме внимателно, до хомогенизирането на сместа.
7. Разпределяме равномерно сместа в тавичката и отново покриваме с останалата смес от бисквити и орехи, като притискаме леко.
8. Най-отгоре тортата се покрива равномерно с останалата сметана, върху която поръсваме какао.
9. Поставяме тортата в хладилника за няколко часа (може и цяла нощ).
10. Внимателно отстраняваме пръстена и аранжираме по желание.
Добър апетит.