С огромна благодарност на Goldi, за предоставената рецепта.
http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?f=114&t=33450&start=600#p1615044
Необходими продукти:
- 1 пак. желатин (10гр.)
- 50мл. вода
- 1чл. глицерин (продава се в аптеките)
- 500 гр. пудра захар
В малък метален съд се поставят желатина и водата. След набъбването му -15 мин. , сместа се поставя в по-голям съд с гореща вода и на водна баня се разбърква до разтварянето на желатина.
Внимание: Течността трябва да се избистри, но да се внимава да не се пресече. Т. на водата в съдът не трябва да достига 100 С.
След леко охлаждане на желатина се добавя 1чл. глицерин, разбърква се добре и на части се прибавя фино пресятата(2-3 пъти) пудра захар. Сместа се до омесва върху плот до получаване на средно меко тесто.
Внимание: В повечето случаи НЕ поема цялото количество пудра захар.
Готовото тесто се опакова добре в свежо фолио и може да се съхрани в хладилник за 2-3 месеца.
Препоръки:
1. Ако приготвеното тесто е за покриване на торта , желателно е неговата консистенция да е по- мека( с по-малко пудра захар), за фигурки обратното.
2. Също така е препоръчително, оцветеното тесто да отлежи в хладилник поне ден. Така се постига по-наситен цвят и не се променя консистенцията както при оцветяването непосредствено преди работа с тестото.
3. Затоплянето на тестото може да се извърши в МФ за 10 сек. на ниска мощност.
4. С тестото може да се работи с намаслени ръце.
5. При разточване за чаршаф -за покриване на торти. Повърхността на плота предварително се поръсва с нишесте или пудра захар.
Пример: http://www.youtube.com/watch?gl=GB&hl=en-GB&v=IsrgS9eB1bE&feature=related
6 . Задължително преди покриване с чаршафа тортата се измазва с крем на маслена основа или ганаш. Никога не се покрива върху сметана, защото тя размеква покритието, причинява неговото разкъсване и свличане.
7. Ако желаете цветът на покритието да е идеално бял, то това е тестото, защото марципан Варна е с по- матов отенък, заради маслото и брашното, което се използва в рецептата.
8. Ако работите с течни бои е желателно да не боядисвате директно тестото , защото се разваля неговата консистенция. Може в малка чашка да смесите пудра захар с няколко капки боя на гъста каша и след това да се прибави към тестото. Цветът е по- наситен и няма промяна в консистенцията на тестото.
Moni, искам да те попитам - ако използвам боя на прах кога да я добавя към тестото?И трябва ли да я разтварям предварително?
ОтговорИзтриванеАелис, прахообразната боя я разреждам с капка-две алкохол и я прибавям към тестото.
ОтговорИзтриванеЗдравей!Аз бих искала да те попитам-бързо ли изсъхва сместа?Защото с фондана много ми е трудно:(
ОтговорИзтриванеsimonchica, извинявам се, че чак сега отговарям, но сега видях въпроса ти.
ОтговорИзтриванеАко РМ се остави неопакована на стайна температура се втвърдява много бързо, но винаги може да я омекотиш с добре намаслени(с краве масло) ръце.
Благодаря за отговора!Аз вече го направих и стана перфектно!Страхотна рецепта!С фондана видях голям зор,но с тази мастика се справих почти отлично:)))
ОтговорИзтриванеРадвам се, че си постигнала необходимият ефект, с времето ще става все по-добре.
ОтговорИзтриванеАз откакто го открих това захарно тесто работя само с него и съм много доволна.
Поздрави!!!
Здравейте имам един въпрос. Тестото може ли да престои само един ден в хладилник за да се получи или може и на следващия ден след приготвянето му да се работи с него?
ОтговорИзтриванеВ смисъл да не стои толкова дълго в хладилник :)
ОтговорИзтриванеАл, няма проблем с тестото да се работи и след няколко часа. Аз съм покривала торта и с току що замесено тесто, но просто се работи по-трудно с него.
ОтговорИзтриванеПо принцип една нощ му е напълно достатъчна.
Надявам се да съм ви била полезна.
Благодаря ти много :)
ОтговорИзтриванеЗдравей,имам един въпрос-как слепваш отделните части,с вода или нещо други,че малкия иска едни инструменти,а те имат очички.........
ОтговорИзтриванеОтделните части, ако са по-малки може да се залепят с вода(сироп), а ако са по-големи се прави гъста каша от захарното тесто разредено с малко вода и се използва като лепило.
ОтговорИзтриванеMного ти благодаря!
ОтговорИзтриванеЗадължително ли е да се сложи глицерин
ОтговорИзтриванеtova koli4estvo dostata4no li e za edna torta
ОтговорИзтриванеЗдравей, никога не съм покривала торти, но много ми се иска да опитам. Обяснила си го и си го показала чудесно. Благодаря! :) Искам да те попитам, за покриване на една торта с диаметър около 26-28 см, какво количество руска мастика ще ми е необходимо. Една доза ли да си приготвя, или повече. Смятам да си приготвя мастиката 4-5 дни предварително. Няма да е проблем, нали?
ОтговорИзтриванеЗадължително си приготви поне две дози. Чаршафът за покриване трябва да е с диаметър по-голям от този на самата торта, след покриването излишното се изрязва и може да си го използваш за нещо друго.
ОтговорИзтриванеИма значение също така и дебелината на разточеното тесто и неговият цвят, ако е бяло задължително трябва да се разточи по-дебело, за да не прозира и да се вижда евентуално цвета на тортата отдолу, ако е шоколадова например. Цветното тесто може да е по-фино разточено.
Zdraveite,utre malkata mi dushterichka stava na edna godinka i ot vsichki procheteni recepti se spriax na vashata.Napravix vsichko kakto e po recepta,no kogato go izvadix ot xladilnika testoto mi ne e taka plastichno,kakto beshe v nachaloto,deli se na troxichki.Imali li ste takuv problem?Vse pak uspiax da izreja formichki,no se pritesniavam kak shte pokria tortata:}Xubav i slunchev den!Vili Ruseva
ОтговорИзтриванеМисля, че сте прекалили с пудрата захар. Пробвайте малка част от тестото да я размесите с намаслени(с краве масло) ръце. Това трябва да оправи проблема.
ОтговорИзтриванеУспех!!!
здравейте, бих искала да попитам кога и къде да сложа гелообразна боя за оцветяване?
ОтговорИзтриванеблагодаря
Жени
и оше един въпрос, мога ли да добавя бадемова есенция на руската мастика?
ОтговорИзтриванеблагодаря
Жени
Жени, гелообразната боя се прибавя директно към готовото тесто. Ако се притесяваш, че боятя е по-течна може предварително да я смесиш с много-малко количество пудра захар.
ОтговорИзтриванеДа това значително ще подобри аромата на тестото, защото желатина е на животинска онова и е ухае особено приятно.
Може да се използва и смесена с ванилия пудра захар.
Аз лично съм добавяла лимонова есенция и бях много доволна от резултата.
Успех!