Това е втората торта за рожденият ден на моята принцеса. Гостите бяха около 20 човека и се опасявах, че само една торта няма да стигне. За съжаление така и не успях да снимам завършеният вариант на тази торта, но и основниат и замисъл беше да има повече пърчета, и да видя как стой тази компизиция върху торта.
Необходими продукти:
За пандишпановите платки:
- 9 яйца
- 9 сл. захар
- 9 сл. брашно (с връх)
- 3 ванилий
За сиропа:
- 300 гр захар
- 180 гр. вода
- 1 ванилия
За крема:
- 2 пак.
- 400 гр. прясно мляко
- 300 гр. кисело мляко
- 1/2 чч. захар
- 1 пак. желатин
- 50 мл. вода
- 50 гр. масло
За сметановото покритие:
- 300 гр. сметана
- 1/2чч. захар
Начин на приготвяне:
Трите пандишпанови платки се приготвят по отделно, кото за всяка от тях е необходимо:
Разбийте 3 белкъка със 3 сл. захар на твърд сяг. Добавете жълтъците(3) за 1-2 оборота на миксера. Прибавете 1 ванилия и 3 сл. брашно, разбъркаите с лъжица и изсипете и разпределете равномерно сместа в тавичка ( см.)с намаслена хартия. Пече се при 200-220 С. за 10-15 мин. до порозовяване.
Сиропът се приготвя, като след кипването на водата се прибавя захарта, оставя се да поври ок.1 мин. и след охлаждането на сиропа се добавя ванилията.
За крема.
В купа се поставя млекото, прахобразните кремчета и захарта. Разбива се с миксер за 3мин.Прибявят се киселото мляко и разтопеното масло, смесено с желатина (накиснат в 50мл. вода и разтворен на водна баня).Сместа се разбива още няколко секунди до хомогенизираве на сместа. Кремът се поставя в хладилник за 5 мин.
Сглобяване на тортата:
Върху поднос се поствя 1 платка, сиропира се с 1/3 от сиропа, покрива се с 1/2 от крема и поставя втората платка, която също се сиропира с 1/3 от сиропа и се разпределя останалият крем . Покрива се с 3-та платка която само се сиропира.
Тортата се поставя в хладилник за 1-2 ч.
С помоща на нож се изравняват страните на тортата , изрязва се около 0,5 см., където е необходимо.
Тортата се покрива със сметаната (разбита със захарта на пухкав крем), оцветена в желаният от нас цвят.
Няма коментари:
Публикуване на коментар