неделя, 7 март 2010 г.

Торта "Студена зима"





Причината да направя тези торти е желанието ми за торта с мнооого желе. Първият вариант, не се получи, както ги исках . Когато подредих платките , крема и плодовете във формата с откопчаващ се пръстен, просто не остана място за цялото желе, затова направих вариант с две платки. Според мен желето се получи чудесно, точно както го исках.
Тук ще представя основната рецепта с малките подобрения, така че да се получи резултата на втората торта- с много желе.
Необходими продукти:
За трите пандишпанови платки:

  • 6 яйца (размер М)
  • 6 сл. захар
  • 6 сл. брашно ( с връх)
  • 3 ванилии.
За сиропирането:
300 мл. компот (в случеят от праскови)

За крема:
  • 200 мл. прясно мляко
  • 1 пак. крем Paradies на д-р Йоткер
  • 2 сл. захар
Ако ви се струва малко направете двоино количество от крема.

За желето:
  • 2 желатина
  • 100мл. вода
  • 350-400 мл . сок от компот
  • 2-3 капки плодова есенция
Сметана за покриване на тората:
  • 200-250 гр. течна сметана
  • 1/3 чч. захар
Плодове по избор , в случеят 2 портокала и 1 киви.
Начин на приготвяне:
Трите пандишпанови платки се пориготвят по-отделно. За една е необходимо:

Разбиват се 2 белтъка с 2 сл. захар. Прибавят се жълтъците за 1-2 оборота на миксера. Добавят се 2 сл. брашно и 1 ванилия. Сместа се разбърква с лъжица, изсипва се в тавичка( Ф 25) с намаслена хартия и се разпределя равномерно. Пече се при 180-200 С. за 10-15 мин. , до порозовяване.

В купа се поставят млекото, крема и захарта. Сместа се разбива с миксер за 3 минути и се поставя в хладилник.

В метален съд се поставят желатина и водата, след набъбването му 15 мин., купичката се поставя в по-голям съд с гореща вода, внимателно се разбърква до пълното му разтваряне( втечняване и избистряне). Междувремено сокът от компот се загрява, до към 40С. , добавя се есенцията и леко охладената желатинова смес. Температурата на двете течности трябва де е приблизително еднаква. Оставя се леко да се охлади (30С.)

Сметаната се разбива със захарта на възможно най- висока степен.

Сглобяване на тората:

Във форма с откопчаващ се пръстен се поставя 1 платка , сиропира се с 1/3 от сока, поставя се 1/2 от крема. Поставя се 2-та платка , сиропира се с 1/3 от сока и се поставя и разпределя равномерно и останалият крем. Покрива се с 3-та платка и се сиропира с останалият сироп.
Тортата се покрива с тънък пласт сметана.

Подреждат се плодовете и внимателно се изсипва желето.
Тортата се поставя в хладилник да стегне желето за ок.3-4 часа.
Внимателно се отстравява тортеният пръстен и тортата от страни се измазва със сметана. С помощта на шприц се прави сметанов борд по края на торта.
Бон Апети!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар