Тази торта направих за рожденият си ден. Цветът на покритието се получи по-тъмен отколкото исках, но използвах нов метод за оцветяване, които се оказа много сполучлив, дори прекалено сполучлив. Цветята са направени с новите ми формички.
Необходими продукти:
За трите пандишпанови платки:
- 6 яйца
- 6 сл. захар
- 3сл. (препълнени) и 3 сл. (равни) с брашно
- 3 сл. равни с какао
- 200 гр. захар
- 150 мл. вода
- 1 ванилия
- 3 сл. ром
- 300 мл. сметана
- 100 гр. бял шоколад
- 1/3 чч. захар
- 30-40 гр. масло
- 1 желатин
- 50 мл. вода
- 1 чч. цели череши от сладко или коктейлни череши
- 150 гр. масло
- 1/2 чч. пудра захар
- 1 чл. мляко
http://monitedi.blogspot.com/2010/03/blog-post_4486.html
Начин на приготвяне:
Пандишпановите платки се приготвят по отделно.
Разбиват се 2 белтъка с 2 сл. захар на твърд сняг, прибавят се жълтъците са 1-2 оборота на миксера. Добавят се 1 препълнена и 1 равна сл. брашно и 1 равна сл. какао, разбърква се с лъжица, изсипва се в тавичка ( Ф25) с намаслена хартия и се пече при 180-200 С. за 10-15 мин. до порозовяване.
Водата за сиропа се кипва, добавя се захарта и след стопяването и се оставя да поври ок.1 мин. След охлаждането на сиропа се прибавя ванилията и алкохола.
В купа се разбива сметаната със захарта на пухкав крем, постепенно при непрекъсното разбъркване се прибавят разтопеният с маслото шоколад и желатина ( накиснат в 50 мл. вода за 15мин. и разтворен на водна баня). Т. на съставките не трябва да е по-висока от 40 С. , в противен случаи ще се стопи сметаната. Кремът се поставя в хладилник за 10 мин.
Върху поднос (или във форма с откопчаващ се пръстен) се поставя 1 платка, сиропира се с 1/3 от сиропа и се покрива с 1/2 от крема, подреждат се половината от черешите. Поставя се 2-та платка, сиропира се и равномерно се разпределя останалият крем. Подреждат се останалите череши. Покрива се с 3-та платка, която само се сиропира. Тортата се оставя в хладилник за няколко часа.
Масленият крем се приготвя по следният начин:
В купа се поставят омекотеното масло, пудрата захар и млекото. Сместа се разбива с миксер, до получаване на пухкав бял крем. По желание може да се ароматизира с есенция.
Тортата се изважда от формата и се зафилва (измазва) с тънък слой от масленият крем. Поставя се в хладилник , да стегне кремът и при необходимост се зафилва още един път , за получаване на по- гладка повърхност. Поставя се в хладилник за 4-5 часа.
Захарното тесто, в случеят руска мастика (доза и половина) ,оцветих по следният начин:
В чашка разтворих боята с малко пудра захар, до получаване на гъста каша и след това я прибавих към захарното тесто. Получи се изключително наситен цвят , дори малко прекалих , но нямаше как да го махна вече, а и нямах повече тесто. Положителното при този метод е че се изразходва по-малко боя и тестото не се размеква както при непосредствено боядисване с течна боя.
За този страхотен метод на боядисване на захарното тесто, благодаря на Даркси.
Така изглежда тортата, преди да се покрие със чаршафа. А така е вече украсена.
За съжаление нямам инструменти за изглаждане на покритието и не стана идеално гладко, както го исках, но съм доволна. Все пак това е първата торта торта от този тип, която покривам.
Ето и пърченце: Бон Апети:
здравей,с изключителен интерес изгледах целия материал.Благодаря за подробните описания за всички детайли. Искам да питам от къде си купи тези нови форми за фигурки,и каква цена са. Много бих искала и аз да ги притежавам :))) Предварително ти благодаря!
ОтговорИзтриванеП.П Всички торти са невероятно красиви и интересни! Браво!
Удобно ли ще е да ми пишеш на Facebook - ДАНИ ТЕРЗИЙСКА или на ел.поща danika_73@abv.bg
ОтговорИзтриванеИскам да съм сигурна,че ще получа отговора ти :)))
Бъдете здрави! Благодаря!
Дани, формички може да си поръчаш от ТУК:
ОтговорИзтриванеhttp://www.cookibooki.bg/Магазин/vmchk.html
и ТУК:
http://www.xcerx.com/shop/