петък, 5 март 2010 г.

Торта пеперуди





















Необходими продукти:
За трите какаови платки:
  • 6 яйца
  • 6 сл. захар
  • 3 сл.(препълнени) и 3 сл.(равни) брашно
  • 3 сл(равни) какао
За сиропа:
  • 200гр.захар
  • 150 гр. вода
  • 1 ванилия
За крема: 
  • 400мл. мляко
  • 1 пак. крем Оле- ванилия
  • 1/3 пак. масло
  • 1/2 пак. желатин
  • 2 сл. вода
За покриване на торта:
  • 250-300 мл. сметана
  • 1/3 чч. захар
Украса от руска мастика:
Начин на приготвяне:
Приготвяне на платките:
 Всяка от трите платки се приготвя по отделно.
  В купа се разбиват 2 белтъка с 2 сл. захар, добавят се жълтъците за 1-2 оборота на миксера. Прибавят се 1сл. с препълнена и 1 сл. равна брашно и 1 сл.(равна) с какао. Сместа се разбърква до хомогенизиране и се изсипва и разпределя в тавичка( правоъгълна 30-20 см. - Ф 25 за кръглите)  с намаслена хартия. Пече се при 200-220 С. за 10-15 мин. до порозовяване.
  Водата за сиропа се кипва, прибавя се захарта , да поври ок.1 мин. и след охлаждане се добавя ванилията.
  В купа се поставя млякото, захарта и прахообразното кремче. Разбива се 3 мин. и се добавя разтопеното масло и желатина( разтворен в 2 сл. вода за 15 мин. , след това втечнен на водна баня). Разбърква се за 30 сек.  и се поставя за 5 мин. в хладилник.
Сглобяване на тортата: 
   В поднос се поставя 1 платка,обърната на обратно, отстарянява се хартията и се сиропира с 1/3 от сиропа. Нанася се 1/2 от крема, като се разпределя равномерно. Поставя се втората платка, сиропира се с 1/3 от сипопа и се разпредяля останалият крем. Покрива се с третата платка , която само се сиропира. Тортата оставя се в хладилник за ок.1 ч.
С помощта на нож се изравняват страните на тортата, изрязва се ок.0,5 мм.
Тортата се покрива с разбитата със захарта сметана, заглажда се равномерно, а с останалата сметана се шприцова борд от розички.
Украсата е от руска мастика, рецептата и начина на приготвяне .
http://monitedi.blogspot.com/2010/03/blog-post_4486.html
Пеперудките се направени с формичка за сладки и са обърнати на моливи за създаване на летящ ефект. След пълното им изсъхване (втвърдяване) се поставят върху тортата , като допирната им повърхност с тортата се намазва с масло, защото захарното тесто омеква от сметаната и се разваля видът на фигурките.
 Цветята са направени от по 4 кръгчета събрани в средата.

ДА ВИ Е СЛАДКО.

Няма коментари:

Публикуване на коментар