понеделник, 8 март 2010 г.

т


  Идеята за тази торта е взаимствана от интернет, но е  направена с много желание и любов. Тя е и един експеримент от моя страна, дали ще се справя с покриване на торта с неправилна форма. Според мен се справих добре , тортата стана много- гладка (имайки се в предвид, че работя само с ръце , нямам инструменти) и покритието не се скъса както се опасявах.
Необходими продукти:
За пандишпана:

  • 4 яйца
  • 4 сл. захар
  • 3 сл. брашно (препълнени)
  • 1 сл. какао ( препълнена)
За сиропиране:
  •  1 пак.. Нескуик 3:1
  • 200 мл. вода 
  • 2 сл. захар
  • 3 сл ром
За крема:

  • 300мл. течна сметана
  • 300 гр. шоколад (или 600 гр кувертюр)
Маслен крем за под чаршафа:
  • 125 гр. краве масло
  • 1/2 чч. пудра захар
  • 1 чл. прясно мляко
Покритие и декорация от руска мастика:

http://monitedi.blogspot.com/2010/03/blog-post_4486.html

Начин на приготвяне:

  Белтъците и захарта се разбиват на" твърд сняг" , прибавят се жълтъците за 1-2 обората на миксера.  Добавят се брашното и какаото, и се разбърква с лъжица. Сместа се изсипва в тавичка (                                      ) с намаслена хартия и се разпределя равномерно. Пече се при 200-220 С. за 10-15 мин. , до порозовяване.

За крема:

   В съд се загрява сметаната, поставя се начупеният шоколад. Разбърква се докато се разтопи , като се внимава сместа да не заври. Отстранява се от огъня, охлажда се и се поставя в хладилник аз 4-5 часа.(сместа трябва де е идеално охладена).  Разбива се  с миксер до получаване на пухкав мус.
Сместа за сиропиране се приготвя, като към 200мл. хладка вода се прибавят ,останалите съставки и се  разбъркат добре.

Сглобяване на тортата:

  С помоща на нож и формата с откопчаващ се пръстен се изрязва сърце от пандишпановата платка. Получават се 2 сърца, а третото се сглобява от изрезките. На дъното на формата (Ф  )се поставя подложка (за по-лесно пренасяне на готовата торта върху подноса)  Поставя се 1 платка , сиропира се с 1/3 от какаовата течност , разтила се равномерно 1/2 от крема, покрива се с изрезките (сглобени в същата форма), сиропира се( с 1/3 ) е се разпределя останалият крем. Покрива се с 3-та платка , която само се сиропира. Формата се поставя в хладилник, за няколко часа.

 С помоща на нож и формата с откопчаващ се пръстен, в която ще правим тортата, изрязваме 2 сърца от пандишпановата платка, третото го сглобяваме от изрезките. На дъното на формата поставяме подложка със същата форма, за да отстраним по-лесно тортата от формата.

Поставяме 1 платка , сиропираме с 1/3 от какаовата смес,  разпределяме 1/2 от крема и покриваме с изрезките, тях също ги сиропираме и върху им  разтиламе равномерно останалият крем. Покриваме с 3-та платка , която само сиропираме. Поставяме торатата в хладилник за няколко часа.

Внимателно изваждаме тортата от формата и я поставяме на поднос. Измазваме я с маселният крем и оставяме в хладилник за 4-5 часа да стегне. Покрива ме я с  тънко разточено захарно тесто (1доза) и аранжираме.

  Розите и сърцата са направини 2 дни предварително от оцветено в червено тесто, но са и боядисани допълнително с червено боя , за по-ярък цвят.



Бон Апети!!!










Няма коментари:

Публикуване на коментар