вторник, 16 март 2010 г.

Торта "Принцеса"



 Тази торта направих специално за вторият рожден ден на малкото ми слънчице.
Необходими продукти:
За пандишпана:
  • 4 яйца
  • 4 сл. захар
  • 3 сл. брашно ( с връх)
  • 1 сл. какао ( с връх)
За сиропиране:
  • 150 гр. захар
  • 100 мл. вода
  • 50 мл. компот от вишни
  • 1 ванилия
За крема:
  • 300 мл. сметана
  • 1/3 чч. захар
  • 200 гр бял шоколад
  • 25- 30 гр. масло
  • 1 пак. желатин
  • 50 мл. вода
  • 150 гр. коктейлни череши
За масленият крем :
  • 150 гр. масло
  • 1 чч. пудра захар
  • 1 сл. прясно мляко
Покритие е декорация от руска мастика:
http://monitedi.blogspot.com/2010/03/blog-post_4486.html
Начин на приготвяне.

Пандишпанът се приготвя като: белтъците се разбият със захарта на твърд сняг, към тях се прибавят жълтъците за 1-2 оборота на миксера. Добавят се брашното и какаото, сместа се разбърква с дървена лъжица, изсипва се в тавичка( на фурната ) с намаслена хартия и се пече при 200-220 С. за 10-15 мин. до порозовявяне.

Водата за сиропа се кипва, към нея се прибавя захарта и след стопяването и, се оставя да поври ок. 1 мин. След охлаждането на сиропа към него се прибавят ванилията и компота.

В купа се разбиват сметаната и захарта, на пухкав крем. На тънка струя при непрекъснато разбъркване се прибавя разтопеният с маслото шоколад, смесен с желатина (накиснат в 50 мл. вода и разтворен на водна баня). Т. на сместа не трябва да е по- висока от 40С.

Сглобяване на тортата:

За сглобяването на тортата използвах две купи , които облепих с фолио, за по-лесно отделяне на тортата от тях. В средата им поставих картончета от  тоалетна хария обвити с фолио, на тяхно място ще се постави в последствие част от тялото на куклата.















С помоща на купите изрязах кръгове с различна големина от пандишпановата платка и им направих дупки в средата с големината на картончето. На даното на голямата купа се поставя картончето ,около него платка , сиропира се , замазва се с карем и се подреждат от черешите. Покрива се с втора платка която също се сиропира, крем , череши и така до запълване на купата , като се завършва с платка, която само се сиропира. При обръщането тя ще е дъното на тортата. В голямата купа има 4 реда платки, а в малката 3, като в малката са изрезки от платката.

Купите се поставя в хладилник за няколко часа.

Върху поднос се обръща голямата купа, внимателно се отстранява фолиото и картончето и се поставя съдържанието на малката купа. При необходимост с крем се измазва разстоянието между двете чести.

Тортата се зафилва с маслен крем ( омекотеното масло се разбива със захарта и млекото на пухкав крем).

Поставят се в хладилник за няколко часа. При необходимост зафилването може да се повтори, за получавене на по-равна повърхност.

Тортата се покрива с руска мастика и се поставя куклата с предварително увити във фолио крака (за да не се изцапат от крема), и готова горна част на роклята.

















Ето така изглежда тортата преди да се украси:`
А така е вече украсена:






















Близък план: Разрез:
Част от снимките са снимани, след като тортата вече беше почти изядена, то си и личи, но го направих за по- голяма яснота. Следващият път ще снимам от самото начало, но сега просто нямах тази възможност, все пак правих още една торта и организирах цялото празненство за малката ми рожденичка. Ето я и нея:

2 коментара: