вторник, 2 март 2010 г.

Трицветна бисквитена торта.


Рецептата е взета от    

http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=438092.630

с малки промени от моя страна, според вкусовите предпочитания на моето семейство.

Необходими продукти:

  • 350 гр. обикновени бисквити
  • 250 гр. орехови ядки 
  • 1 и 1/2 чч. захар
  • 1 чч нарязани смокини от сладко
  • 5-6 сл. какао
  • 150 гр. краве  масло
  • 500 мл. прясно мляко
  • 350 мл. сладкарска сметана
  • 1 пак. шоколадов крем на прах 
  • 100 гр. натурален шоколад
  • 3 сл. ром  или др. алкохол

Начин на приготвяне:

1. В тенджерка поставяме, маслото , 100мл. от прясното мляко, 1/2 чч. захар и 3 сл какао. Сместа се разбърква докато заври. След оттеглянето от огъня се добавят смокините,  малко повече от половината бисквити( едро смляни) ,  половината от орехите( начукани или едро смлени- за да се усещат) и ароматизираме с алкохола. 

2. Получената смес разпределяме равномерно в тавичка с откопчаващ се пръстен и оставяме да се охлади.

3.  Междувременно към 400 мл. мляко, прибавяме 1/2 чч захар и  натрошаваме шоколада. Затопляме докато се разтопи шоколада( може и в МФ) . След охлаждане до към 40 градуса, добавяме прахообразното кремче и разбиваме с миксера до сгъстяване. 

4. Изсипваме и разпределяме равномерно 2/3 от крема върху поохладеният блат

5. Поръсваме обилно със смес от орехите и бисквитите, като леко ги притискаме и заравняваме.

6. Към 1/3-та от шоколадовият крем прибавяме половината от разбитата с 1/2 чч. захар сметана и разбъркваме внимателно, до хомогенизирането на сместа.

7.  Разпределяме равномерно сместа в тавичката и отново покриваме с останалата смес от бисквити и орехи, като притискаме леко. 

8. Най-отгоре  тортата  се покрива равномерно с останалата сметана, върху която поръсваме какао.

9. Поставяме тортата в хладилника за няколко часа (може и цяла нощ).

10. Внимателно отстраняваме пръстена и аранжираме по желание.


 Добър апетит.


2 коментара:

  1. Слабо казано ПРЕВЪЗХОДНООООООООО!Честичко ще те навестявам:)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Катерина, радвам се че ти харесва.
    Винаги си добре дошла да разгледаш, а може и да изпробваш някоя от рецептите.
    Приятен ден!!!

    ОтговорИзтриване