неделя, 28 февруари 2010 г.

Шокладовата торта за мама

 

Необходими продукти:

За 3 броя  какаови пандишпанови платки:

  • 9 яйца
  • 9 сл. захар
  • 6 препълнени сл. брашно
  • 3 препълнени сл. какао

За сиропа:

  • 200 гр. захар
  • 150 гр. вода
  • 1 ванилия

За крема: 

  •  крем Оле на д-р Йоткер-ванилия
  • 400мл. прясно мляко
  • 50 гр. захар 
  • 1 пак. желатин

За заглаждане на тортата:

  • 150 мл. течна сметана
  • 2 сл. захар

Шоколадовото покритие:   

  • 200 гр. млечен щоколад
  • 100 мл. течна сметана

Украса от руска мастика:

  •  10 гр. желатин (1пак.)
  • 50 мл. вода
  • 1 чл. глицерин
  • 500 гр. пудра захар

Начин на приготвяне: 

    Трите платки се правят по отделно. За направата на една платка е необходимо:

    Поставете 3-те белтъка в купа. При непрекъснато разбиване с мискер след около минута добавете  3 сл.захар. Разбиването продължава до получаването на гъста консистензия (твърд сняг). Прибявят се 3-те жълтъка , за 1-2 оборота на миксера. Добявят се 2 препълнени сл. брашно и 1 препълнена сл. какао, разбърква се внимателно с лъжица до хомогенизирането на сместа. Сместа се изсипва в правоъгълна тавичка ( 20 см.на 30 см.) с намеслена хартия. Разпределя се равномерно и се пече при 200-200 градуса , за 10-15 мин., до порозовямане.

По същият начин се процедира и с останалите 2 платки.

За направата на сиропа:

  В съд се поставят 150мл. вода, след като кипването  се пробавя 200гр. захар. Разбърква се до  разтварянето `и, и  се оставя да поври около 1 мин. След охлаждане се пробявя ванилията.

 Проготвянето на крема:

    В малък железен съд се поставят 50мл. вода и желатина. След набъбването на желатина 15-30 мин. , купичката се поставя в по-голям съд с гореща вода и на водна баня се разбърква до разтварянето на желатина. Оставя се леко да се охлади. През това време в  купа  с 400мл. охладено мляко , добавяме 50гр. захар и прахообразното кремче.  Разбива ме с миксер 3 мин. , до сгъстяването на сместа. Внимателно се пробавя разтворения и охладен желатин, внимава се да не се пресече. Разбърква се още 30 сек. и се оставя в хладилника за 5 мин.

 За заглаждането на тортата:

 Охладената 150мл. сметаната  се разбива с 2 сл. захар на възможно най-високата степен.

 Сглобяването на тортата:

     1.Върху поднос или на гърбът на тавичката в която сме пекли се поставя една платка обърната на обратно. Отсранява се хартията за печене и се сиропира с 1/3 от сиропа. Покрива се с 1/2 от крема, които се разпределя равномерно по цялата повърхнос. Захлупва се с 2-та платка, която също се сиропира с 1/3 сипоп и се покрива с останалият крем. Поставя се и третата платка, която само се сиропира.

     2. С помоща на нож се оформят- изравняват страните на торта, изрязва се ок.0,5мм.

     3. Ако сме правили тортата върху тавичка , то тя внимателно се пренася върху поднос с помоща на дъска за рязане.

     4. Тортата се зафилва- заглажда с разбитата сметана и се поставя в хладилника.

      5. Междувремено в съд на водна баня се разтопяват 200гр.  шоколад  и се разреждат с 100мл. сметаната.

      6.От стани на тортата се поставят хартиени ленти, за да не се изцапа подноса(подложката) и внимателно се изсипва леко охладената шоколадова смес( ок.35 градуса), която се разпределя с помоща на нож.

      7.Тортата се поставя в хладилник за ок. 30мин.

      8. С помоща на ножче се отделя излишното количесто шоколад и се махат хартиените ограничители.

      9. Готвата торта се оставя в хладилник да отлежава.

    Украсяване:

    Фигурките върху тази торта са направени от руска маситка:

 В  желязна купичка се разтвяря желатина с 50мл. вода. Разбърва се и след набъбването му (-15 мин.), се поставя в по-голям съд с гореща вода. Разбърква се до пълното му разтваряне. Когато се охлади се прибавя 1 чл. глицерин и постепено при непрекъснато  бъркане се добавя на чести фино пресятата пудра захар.  Сместа се доомесва с ръце до получаване на средно меко тесто. Овива се много -добре в наелонов плик или свежо фолио, като чест от тестото се отделя за моделиране на фигурки. Тестото изложено на въздух се втвърдява много-бързо, за това се работи с малки части от него, които се оцветяват в желаният от нас цвят.

Добре опакованото тесто може да се съхрани в хладилник за 2-3 месеца.

 Докато торта отлежава в хладилника се моделрират цветята за украсата. Панделката е направена предварително. Фигурките трябва да са напълно изсъхнали (втвърди ли се ) преди да се поставят върху тортата. 

 Аранжировката и видът на цветята е изцяло според предпочитанията.

 

Добър апетит.








Няма коментари:

Публикуване на коментар