събота, 27 февруари 2010 г.

Плодово-сметанова торта



  Необходими продукти
За платките:
  •  12 яйца
  • 12 сл. захар
  • 12 (препълнени) сл. брашно
  • 3 ванилии
За сиропа: 
  • 300 гр. захар
  • 200 мл. вода
  • 2 ванилии
За пълнежа и покритието:
  •  1,200 мл. сметана
  • 200 гр .захар
  • 2 банана
  • 50 гр. стафиди
  • 50гр. кокосови стърготини
  • кората на 1 портокал 
  • кората на 1 лимон
За декорацията:
1. за фигурките  от марципан Варна:
  • 50мл. вода
  • 25 гр. краве масло
  • 50 гр. брашно
  • 300-400 гр. пудра захар
2. за къщичката, са необходими 8 бисквити " Закуска"
3. цветни кокосови стърготини. 
Начин на приготвяне:
      Платките се приготвят по отделно.  В купа се поставят  4 белтъка, разбиват се ок. минута и се добавят 4 сл. захар. Разбиването продължава до получаване на " твърд сняг" , след което се прибавят 4 жълтъка за 1-2 оборота на миксера.  Добавя се ванилията и 4 препълнени сл. брашно. Сместа се разбърква до хомогеност с лъжица. Изсипва се в провоъгълна  тавичка(34 на 39см. - тавичката на фурната) с намаслена хартия и се разпределя равномерно. Пече се при 180-200 градуса за ок. 10-15 мин. (до порозовяване).
По същият начин се процедира и с останалите 2 платки.
Сиропът се приготвя по следният начин: 
В тенджерка се поставя водата. След като заври се прибавя захарта  и се разбърква  до нейното разтваряне. Оставя се да поври около минута и се отстранява от огъня. След като сиропът  се охлади, се прибавя ванилията. 
Сметаната  се разбива със захарта на възможно най-високата степен на миксера.
Сглобяване на тортата:
Върху поднос или на гърбът на тавата в която сме пекли се поставя 1 платка от обратната страна. Отстранява се внимателно хартията. Платката се сиропира с 1/3 от количеството на сиропа.  Намазва се равномерно с около 0,5 см. сметана.  Върху нея с  помоща на ситно ренде се настъргва последователно от кората на лимона и портокала. Подреждат се нарязаният на кръгчета банан.  Поръсва се с  половината от стафидите и кокосовите стърготини и се покрива с 2-та платка. Процедира се по същият начин: сироп , сметана , коричките от лимона и портокала,  вторият банан ,  останалите стафидите и кокосовите стърготини. Отгоре се поставя и третата платка, която само се сиропира
С помощта на нож изравняваме страните на тортата( изрязва се около 0,5см.), където има нужда. 
Пренасяме тортата върху поднос , като използваме дъска за рязане. Лично аз обаче, за толкова голяма торта препоръчвам да се направи направо на подноса на които ще се сервира тортата. 
Тортата се покрива равномерно със сметана. С вълнообразен нож или сладкарски гребен се правят ивици. По ръбът на тортата се шприцоват розички от сметана. 
В единият край на тортата се сглобява къщичката, от 8 бисквити " Закуска" . Съответно 4 за стените и 4 за покрива. За покривът по предценка може да се използват само 2 бисквити. Вътрешността на къщичката се пълни с изрезките от тортата и сметана. Покривът се покрива със сметана и се поръсва с оцветени кокосови стърготини.
Фигурките върху тази торта са моделирани от марципан Варна:
В купичка се поставя водата, след нейното кипване се добавя маслото. Когато течността  заври се прибавя на веднъж брашното. Разбърква се до отделянето на сместа от стените на съда. Разтила се на тънък слой върху плот и след охлаждане се омесва с фино пресята пудра захар, която се прибавя на части, до получаване на средно меко тесто. Захарното тесто се овива много-добре в свежо фолио, кото по този начин може да се съхрани в хладилник 2-3 месеца. Ако ще се моделират фигурки се отделя малка част от него, а останалата част трябва да остане опакована, защото тестото се втвърдява много бързо.
Аранжира се според предпочитанията.
Да ви е сладко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар