вторник, 16 март 2010 г.

Сини кръгчета 2















Торта е поръчка за рожденият ден на едно момче. Външният вид е подобен на първата тортата със същото име но вътрешността е съвсем различна.

Необходими продукти:
За трите какаови платки:
  • 6 яйца
  • 6 сл. захар
  • 3 сл.(препълнени) и 3 сл.(равни) брашно
  • 3 сл(равна) какао

За сиропа:
  • 200гр.захар
  • 150 гр. вода
  • 1 ванилия

За шоколадовия крем:
  • 400мл. прясно мляко
  • 1 пак. крем Оле- шоколад
  • 1/3 пак. масло
  • 1 пак. желатин
  • 50мл. вода
За масленият крем:
  • 150 гр. масло
  • 2/3 чч. пудра захар
  • 1 сл. прясно мляко
Покритие е декорация от руска мастика, доза и половина.

http://monitedi.blogspot.com/2010/03/blog-post_4486.html

Начин на приготвяне:

Платките се приготвят по отделно, за една е необходимо:
Разбийте 2 белтъка със 2 сл. захар на твърд сняг. Прибавят се 2 жълтъка за 1-2 оборота на миксера. Добавят се 1 препълнена и 1 равна сл. брашно и 1 равна сл. какао. Сместа се разбърква с лъжица, изсипва се в тавичка ( см.) с намаслена хартия и се пече при 200-220 С. за 10-15 мин. , до порозовяване.

Сиропът се приготвя, като след кипването на водата се прибави захарта и сместа се остави да поври ок.1 мин. След охлаждането на сиропа се добавя ванилията.

Шоколадовия крем се приготвя, като в купа се поставят млекото , прахообрезното кремче и захарта. Разбива се с миксер за 3 мин. и на тънка струя се добавят разтопеното масло и желатина (накиснат в 50 мл. вода и разтворен на водна баня.). Кремът се разбива още няколко секунди , до хомогенизирането на сместа. Поставя се в хладилник за 5- 10 мин.

Сглобяване на тортата:

Върху обърната тавичка (или направо върху поднос) , се поставя 1 платка, сиропира се с 1/3 от сиропа и се покрива с 1/2 от крема. Поставя се 2 платка , сиропира се с 1/3 от сиропа и се разпределя равномерно останалата част от крема. Покрива се с 3-та платка , която само се сиропира. Заготовката се поставя в хладилник за 1ч.
С помощта на нож се изравняват страните на тортата, изрязва се около 0.5 см ., от всички страни.
Заготовката: Оформената торта:






Тортата се принася върху поднос, ако не е била от самото начало.
Зафилва се с маслен крем (омекотеното масло се разбива с пудрата захар и млекото на пухкав крем) и се поставя в хладилник за 4-5 часа. Ако е необходимо се зафилва още веднъж за по- равна повърхност.
Покрива се е чаршафа от руска мастика и се украсява.








Бон Апети!!!

Разрез няма, защото както споменах тортата беше поръчка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар