неделя, 6 май 2012 г.

Спаначена торта





    Преди известно време на няколко места видях различни предложения за спаначена торта. След множеството  прочетени  положителни отзиви за тортата реших да я направя и си записах рецептата в графа предстоящи.
Успях да направя тортата едва преди няколко дни,  а за публикацията днес намерих малко свободно време и веднага се възползвах от него, за да покажа и аз това невероятно вкусно,  сочно и сладко произведение. Напълно в съзвучие с днешният празник - Гергьовден, тортичката е и със зелена и цветна украса.
Зиче, благодаря за прекрасно представената рецепта, за положителните ти отзиви,  които   събудиха любопитството ми,  окончателно ме спечелиха и ме накараха да направя тази торта.

Необходими продукти:
4 яйца
2 ч.ч. захар
1п. ванилия
200 гр спанак
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1п. бакпулвер
800 гр. заквасена сметана
5-6 сл пудра захар (на вкус)
1 чл. ситно настъргана лимонова кора

 За зафилване на тортата: по желание.
100 гр. цедено кисело мляко
1-2сл. захар
150-200 гр. разбита сметана
1/2чл. ситно настъргана кора от лимон
 50- 70 гр. кокос за паниране

Начин на приготвяне:
Спанака се отцежда добре и се пасира с олиото. Яйцата се разбиват със захарта и ванилията, на пяна, и  към тях се прибавя спаначената смес, разбърква се и се добавя  брашното смесено с бакпулвера. Отново се разбърква до хомогенизиране и сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тавичка. Пече се при 150С. за ок 40-45 мин., до суха клечка.
След изстиване блата се разрязва на две половини. Върху основата се равномерно се разпределят 2/3 от заквасената сметана смесена със захарта и лим. кора. Поставя се другата половина от блата и се намазва с останалата сметана. Престоява в хладилник една нощ.
Зафилва се със смес от гореописаните продукти и се панира с оцветен кокос.
Украсата е от РМ и ММ.


Отново се повтарям, но тортата е наистина много вкусна, сочна (въпреки, че носи на още крем), лека и полезна заради спанака. :)


Да ви е сладко!!!






27 коментара:

  1. страхотна тортичка ,Мони
    и за това, че не съм се престрашила да я направя,си взимам едно парченце от теб :)
    поздрави и хубав празник

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, земи си Мария.
      Поздрави!!!

      Изтриване
  2. Честит празник, Мони :) Тази торта започна да предизвиква и моето любопитство, особено след като и ти я приготви. Много е красива, толкова слънчева, зелена, цветна... прекрасна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цвети, пробвай да си я направиш сигурна съм, че няма да съжаляваш.
      Прегръдки!!!

      Изтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, че вкусни снимки /толкова, че изтървах няколко букви от първия коментар :)))/
    От доста време заглеждам като идея спаначените торти и тази с тиквички...но все още не смея да пробвам.
    Поздрави, Мони!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Самодивке, специално за тази торта мога съвсем отговорно да заявя, че спанака изобщо не се усеща и единственият знак за наличието му е специфичният цвят на блата.
      Пробвай...............
      Прегръдки!!!

      Изтриване
  5. МОНИ, ТИ ОТ РЕЦЕПТАТА СИ НАПРАВИЛА ШЕДЬОВЪР МИЛА СТРАХОТНАААААА...
    Радвам се ,че ви е харесала и аз мисля ,че носи още на крем но следващият път нали?
    Хубав празник и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, отново ти благодаря.
      Задължително ще има и следващ път с повече крем.
      Сърдечни прегръдки!!!

      Изтриване
  6. Мони, аз още не съм изпробвала тази рецепта..
    Много изящна декорация!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, рецептата е чудесна, а тортата като вкус много наподобява на торта "Медовик"- сладък блат с леко кисел крем.
      Приятен ден!!!

      Изтриване
  7. Изглежда направо невероятно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, благодаря.
      Поздрави!!!

      Изтриване
  8. Поздравление и за теб и за Зиче :) Много красиво е оформлението на тортата, а щом е и здравословна значи влиза в графата за опитване :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, доста е тортичката е доста калорична, но си заслужава.
      Опитай...
      Поздрави!!!

      Изтриване
  9. Мони, тази рецепта провокира и моя интерес, но все още не съм я опитала!Прекрасна визия!


    Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Леви, рецептата събуди и моето любопитство и не съжалявам. Опитай я и ти.
      Поздрави!!!

      Изтриване
  10. И в твое изпълнение е перфектна,Мони!
    А за празника съвсем в унисон!
    Много красива и вкусна торта!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси.
      Тортата наистина е вкусна. Гостите ми я харесаха много.
      Прегръдки:)

      Изтриване
  11. И аз я гледах тук и там, не съм стигнала до нея, но твоята е чудна- даже повече много е красива, Мони!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мъхче.
      Приятен и усмихнат ден!!!

      Изтриване
  12. Перфектна, както винаги!
    И аз все й се каня на тази тортичка, ама така и не й е дошло времето при мен.
    Хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, сигурна съм, че ще ти хареса много.
      Усмивки!!!

      Изтриване
  13. Тази торта ще се пробва! Много ми е интерсно каква ще е на вкус :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зорница, вкусът е много интересен, сладък блат с леко кисел крем. Ако обичаш контрастите ще ти хареса много.

      Изтриване
  14. Адашче, мило, прекрасна е тортата, както всичко, до което се докоснеш.:-))) Много идейно и много красиво.
    Аз отдавна не съм разглеждала блогчето ти, позагубих се и в пространството, но не съм те забравила. Когато имаш временце, намини през блогчето ми, там има нещо, което непременно искам да споделя с теб.:-)))
    Прегръдки, миличка и хубави майски дни!:-))

    ОтговорИзтриване