петък, 12 март 2010 г.

Торта с маргаритки


  Тази торта направих за рожденият си ден. Цветът на покритието се получи по-тъмен отколкото исках, но използвах нов метод за оцветяване, които се оказа много сполучлив, дори прекалено сполучлив. Цветята са направени  с новите ми формички.

                                                                            












Необходими продукти:
За трите пандишпанови платки:
  • 6 яйца 
  • 6 сл. захар
  • 3сл. (препълнени) и 3 сл. (равни) с брашно
  • 3 сл. равни с какао
За сиропа:
  • 200 гр. захар
  • 150 мл. вода
  • 1 ванилия
  • 3 сл. ром
За крема:
  • 300 мл. сметана
  • 100 гр. бял шоколад
  • 1/3 чч. захар
  • 30-40 гр. масло
  • 1 желатин 
  • 50 мл. вода
  • 1 чч. цели череши от сладко или коктейлни череши
За масленият крем:
  • 150 гр. масло
  • 1/2 чч. пудра захар
  • 1 чл. мляко
Покритие и декорация от руска мастика:
http://monitedi.blogspot.com/2010/03/blog-post_4486.html

Начин на приготвяне:
Пандишпановите платки се приготвят по отделно.
    Разбиват се 2 белтъка с 2 сл. захар на твърд сняг, прибавят се жълтъците са 1-2 оборота на миксера. Добавят се 1 препълнена и 1 равна сл. брашно и 1 равна сл. какао, разбърква се с лъжица, изсипва се в тавичка ( Ф25) с намаслена хартия и се пече при 180-200 С. за 10-15 мин. до порозовяване.
   Водата за сиропа се кипва,  добавя се захарта и след стопяването и се оставя да поври ок.1 мин. След охлаждането на сиропа се прибавя ванилията и алкохола.
  В купа се разбива сметаната със захарта на пухкав крем, постепенно при непрекъсното разбъркване се прибавят разтопеният с маслото шоколад и желатина ( накиснат в 50 мл. вода за 15мин. и разтворен на водна баня). Т. на съставките не трябва да е по-висока от 40 С. , в противен случаи ще се стопи сметаната. Кремът се поставя в хладилник за 10 мин.
    Върху поднос (или във форма с откопчаващ се пръстен) се поставя 1 платка, сиропира се с 1/3 от сиропа и се покрива с 1/2 от крема, подреждат се половината от черешите. Поставя се 2-та платка, сиропира се и равномерно се разпределя   останалият крем. Подреждат се останалите череши. Покрива се с 3-та платка, която само се сиропира. Тортата се оставя в хладилник за няколко часа.
   Масленият крем се приготвя по следният начин:
 В купа се поставят  омекотеното масло, пудрата захар и млекото. Сместа се разбива с миксер, до получаване на пухкав бял крем. По желание може да се ароматизира с есенция.
    Тортата се изважда от формата и се зафилва (измазва) с тънък слой от масленият крем. Поставя се в хладилник , да стегне кремът и при необходимост се зафилва още един път , за получаване на по- гладка повърхност. Поставя се в хладилник за 4-5 часа.
   Захарното тесто, в случеят руска мастика (доза и половина) ,оцветих по следният начин:
    В чашка  разтворих боята с малко пудра захар, до получаване на гъста каша и след това я прибавих към захарното тесто. Получи се изключително наситен цвят , дори малко прекалих , но нямаше как да го махна вече, а и нямах повече тесто. Положителното при този метод е че се изразходва по-малко боя и тестото не се размеква както при непосредствено боядисване с  течна боя.
За този страхотен метод на боядисване на захарното тесто, благодаря на Даркси.
Така изглежда тортата, преди да се покрие със чаршафа.                       А така е вече украсена.















     За съжаление нямам инструменти за изглаждане на покритието и не стана идеално гладко, както го исках, но съм доволна. Все пак това е първата торта торта от този тип, която покривам.
Ето и пърченце:                                                                                                                                   Бон Апети:

3 коментара:

  1. здравей,с изключителен интерес изгледах целия материал.Благодаря за подробните описания за всички детайли. Искам да питам от къде си купи тези нови форми за фигурки,и каква цена са. Много бих искала и аз да ги притежавам :))) Предварително ти благодаря!
    П.П Всички торти са невероятно красиви и интересни! Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Удобно ли ще е да ми пишеш на Facebook - ДАНИ ТЕРЗИЙСКА или на ел.поща danika_73@abv.bg
    Искам да съм сигурна,че ще получа отговора ти :)))
    Бъдете здрави! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, формички може да си поръчаш от ТУК:
    http://www.cookibooki.bg/Магазин/vmchk.html
    и ТУК:
    http://www.xcerx.com/shop/

    ОтговорИзтриване