Тези кейкчета приготвих за осми март, но така и не успях да ги публикувам.
Рецептата е от тук, аз обаче използвах само рецептата за кейкчета и си приготвих крем Ганаш.
Продукти за 12 големи кексчета:

60мл вряла вода
175г брашно
1/2 чаена лъжица бакпулвер
1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
щипка сол
115г меко масло
175г захар
2 големи яйца, на стайна температура
1 чаена лъжица ванилия
80г заквасена сметана
Фурната се загрява на 180°C.
Тава за мъфини се покрива с картиени кошнички.
Какаото и водата се смесват и разбъркват, докато се получи кремообразна смес, която се оставя да се охлади.
Брашното, бакпулвера, содата и солта се разбъркват в купа.
Маслото и захарта се разбиват с миксер за 3-4 минути, докато се получи светла и кремообразна смес.
Добавят се яйцата, едно по едно и се разбива отново с миксер до пълното им обединяване. Добавя се ванилията.
Към маслената смес се прибавя какаовата и се разбърква добре.
Брашното се добавя на 3 пъти, като се редува със заквасената сметана. Започва се и се завърва винаги с брашното.
Когато сместа е готова, се разпределя във всяка формичка като се пълни не повече от 3/4 от обема й.
Кексчетата се пекат в предварително загрята фурна за около 20 минути, или докато клечка, забита в средата, излезе суха.
Охлаждат се напълно и след това се декорират с крем.

Продукти за крем Ганаш:
250гр шоколад (аз смесих черен и млечен)
150гр сметана
1/2 ампула есенция ром или коняк
Крема се приготвя, като към кипналата сметана се прибавя шоколада и сместа се разбърква до стопяването му. Охлажда се в хладилник поне няколко часа. Прибавя се есенцията и се разбива с миксер до получаването на пухкав крем.
С помоща на пош и накрайник за рози се шприцова върху кексчетата.
Допълнително може да се украси с цветя от ММ.
Аз приготвих общо две дози. От едната направих 48 малки кейкчета и една доза на големи кексчета, които си хапнахме без украса. Малките декорирах за колегите, за персонала в детската градина, а пет занесохме на стоматоложката на Теди.
Много съм довилна от резултата и съжалявам, че не направих снимка на кейкчето отвътре, но го оставям за следващият път, защото задължително ще има такъв.
Бях много любопитна лично да се убедя в разликата между къкпейка и мъфина и макар и малка разлика има и според мен тя е в полза на къпкейка. Структурата на къпкейкчето е по- нежна, повърхноста му е е по-равна, което го прави по удобно за декорацията. Лично аз ги харесах повече от мъфините