понеделник, 25 юни 2012 г.

Двуетажна торта с калии за юбилей  От много време си мечтаех да направя подобна торта и с нетърпение очаквах подходящ повод за нея. Юбилейният рожден ден на колежката ми Елена беше точно идеалния случаи за подобна торта.
   Относно украсата рожденичката ми даде пълна свобода на действие, а аз от своя старана исках напълно да оправдая гласуваното ми доверие. Исках да направя  една нежна, свежа, забележителна, но без да е прекалено претрупана торта. Именно за това се спрях на калията,  като цвете в комбинация на бяло, жълто, зелено и малко златно за разкош.

  Направих си разпределение на процедурите  по дни и се заех със стриктното им изпълнение.
Във вторник направих цветята и цифрите за тортата. В сряда съставих двата етажа. В четвъртък зафилих етажите с маслен крем и покрих с ММ, а в петък ги сглобих  и подредих калите и листата. Петъка беше особено натоварен, защото всичко свързано с тортата трябваше да се извърши след работа някъде между  педикюра, фризьора и останалите  приготовления, и в крайна сметка от толкова бързане и напрежение снимах тортата буквално в последната минута, като  дори не съм забелязала, че една кала от първият ред се е счупила за да я подменя. Видях грешката една на следващият ден, когато качих снимките на компютъра.


Ленче, честит рожден ден миличка. С пожелание за много-много здраве, щастие и любов. Все така да си ведра, усмихната и с положителна нагласа към живота. 

Прегръдки и целувки!!!

ПП: Ще чакам покана за следващата ти петдесет годишнина. :)

11 коментара:

 1. Мони красота голяма,нямам думи!

  ОтговорИзтриване
 2. Невероятна торта. Браво, Мони!

  ОтговорИзтриване
 3. Много нежна, стилна и красива!
  поздрави и хубава вечер,Мони!

  ОтговорИзтриване
 4. Мони,толкова усърден труд,но пък какъв забележителен резултат е дал-просто неповторима и много впечатляваща торта,браво,мила!
  Калиите са наистина много нежни!
  Честито на дамата и с най-добри пожелания за здраве и щастие!
  Хубава вечер!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря ти, Роси!
   Много се радвам, че тортата и цветята ти харесват.
   Прегръдки!

   Изтриване
 5. Мони, тортата е много нежна и изискана! Справила си се блестящо, както винаги.
  Ако не беше написала, не бих забелязала, че една кала се е счупила ;)
  Искам да те попитам с каква ММ работиш?
  На мен ми се появява ужасен конденз напоследък. Чудя се дали причината е в хладилника или в ММ?
  Този конденз направо ще ме откаже да правя торти :/
  Прегръдки :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ели, работя с италиянска моделираща маса (много е приятна за работа) и при нея има ужасен конденз, но при това горещо време на вън това е нормално. В хладилника Т. е около 5 С. , а извън него над 30 С., разликата е огромна. Тортата докато беше в хладилника всичко беше наред, но когато я извадих от него, за да я украсявам положението беше направо убийствено, но след около 30 мин. отново в хладилника нещатата се нормализираха. Предполагам също, че състава на ММ също има голямо значение.
   Никакво отказване, уникалните ти произведения задължително трябва да бъдат видяни.
   Сърдечни прегръдки!!!

   Изтриване
 6. Мерси, Мони! Може би ще пробвам с някаква друга маса.
  Странното е, че на мен ми се получава конденз и през зимата, а когато работех с фондан, направен от мен, не ставаше така.
  Преградки и пожелания за хубави летни дни :)

  ОтговорИзтриване