неделя, 10 февруари 2013 г.

Медена торта с кока кола


 Днес  Православната църква чества паметта на Св. Хралампий, покровител на пчеларите.
Да е честит празника на всички рабитещи в сферата на производството на мед и др. пчелни продукти. Нека е възнаграден трудът им с една плодотворна година, защото медът е наистина елескир.
По този повод реших да публикувам две медени торти направени по един изключително лесен начин без разточване на множество платки.

Рецептатта е от тук 
Тесто:
150 гр. масло
 3 яйца
2 и 1/4  ч.ч. брашно (чашата=220 мл)
1 ч.ч. захар
3-4 с.л. мед
1и 1/2 ч.л. сода бикарбонат

Крем:
1.200  кг. заквасена сметана
 1 ч.ч. захар
 150 г орехи
 150гр.  сушени сливи (накиснат в гореща вода за 1-2 часа)
1 ванилия
По желание тортата може де се сиропира с една чаша кока кола.

    В метален съд смесваме меда и содата бикарбонат,слагаме съда на тих огън.Сместа трябва да започне да се пени и да придобие ярко жълт цвят(около 2 минути или малко повече).Дърпаме сместа от огъня и към нея постепенно прибавяме маслото и останалите продукти,като бъркаме много хубаво.
Брашното се прибавя постепенно.Може да ви се наложи да не използвате цялото количество брашно.Сместа се получава с консистенция на гъста заквасена сметана.
  Сместа се разпределя равномерно в тавичка ф30 с пекарска хартия. Поставя се в студена фурна и се пече при 150 С. за ок .40 мин., до суха клечка.
 За крема:
   Заквасената сметана се смесва със захарта .Добавя се  ванилия. Изчаква се захарта да се разтвори.
Добавяме 2/3 от смлените орехи към крема.
Разпределяме половината крем върху долният блат, добавяме нарязани на парченца сини сливи,  като се опитваме  леко да ги замажем с крема.
Поставяме горния блат.  Добавяме останалите орехи към другата част от  крема. Покриваме с крема и горния блат.
Поставяме в хадилник.
Първият път престоя в хладивник една нощ, а вторият път две нощи.
Зафилва се със сметана и се украсява със смлени орехи, фонно смлян крокант или др. украса по желение.
 Вариант едно:










 Вариант две:
  
   Първият път направих тортата със 800гр. заквасена сметана и блатовете бяха сухи. Мислех, че проблема е в по-малкото количество сметана и малкият престои в хладилника, затова  дадох втори шанс на тази торта, но и вторият път блатчетата бяха сухи въпреки по-голямото количество сметана и удвоеното време.
   Идеята за сиропирането със кока кола беше на домакина на семейството на което гостувахме с първата торта и ни допадна изключително много, защото колата си похожда изключително много с меденият блат и сините сливи.

 

  С втората торта почерпих колежките си и по-голямата част от тях харесаха тортата и без сиропиране, но като цяло е въпрос на вкус.  Лично аз съм любител на по-сиропираните торти и откровено казано това не е моята торта.




Разрез едно:                                                                   Разрез две:

 
 








12 коментара:

  1. Аз по редица причини правя тази любима рецепта с кисело мляко, а не със сметана. Досещаш се какъв е ефектът. ;) Винаги става много сочен медовикът, но не може да се сравня с твоите. Със заквасена сметана ли направи такава ефектна украса?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идеята за киселото мляко ми харесва много, защото наистина ще напои повече блата, а и не е толкова калорично.
      Украсата е от разбита сладкарска сметана а цветните ефекти са направени с оцветена фарситура- сладкарско желе.
      Успешна нова седмица!

      Изтриване
  2. Много свежа и цветна тортичка на вид,а и е вкусна.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни торти, Мони -
    идеята за варианти, много ми допада.
    За мен може би сиропирана и с повече сметана :)
    Красиво и цветно оформени, с усещане за пролет...
    Поздравления,
    хубава и усмихната нова седмица, Диана


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Диана!
      Аз по принцип съм много сдържана в смесването на цветовете, но сега бях в настроение и реших да ги приложа двойно. На прнципа, че малко повече цвят в сивото ни ежедневие никога не е излишен.:)
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  4. What a fantastic cake!!! Full of colours and surely delicious..

    ОтговорИзтриване
  5. Мони,и аз съм по сочните тортета,а твоите са страхотни и пак така свежо декорирани!
    Медена торта все още не съм правила,дръпвам си парченце от твоите!
    Усмихната и успешна сряда пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, лично аз ти препоръчвам медовика с разточените платки на Ина. Неината торта е наистина уникална с комбинацията на тъничките медени платки и заквасената сметана.
      Успешна нова седмица и на теб!

      Изтриване
  6. С удоволствие бих си хапнала едно голямо парченце :)
    Аз обичам медовик.
    Много са красиви и двата варианта.
    Прегръдки и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти Ели, медовикът по принцип е страхотна торта.
    Прегръки!

    ОтговорИзтриване