неделя, 11 юли 2010 г.

Парфе с каисий и нектарини

      В тези горещини ми се хапваше  нещо плодово и леко, затова реших да си спретна едно парфе. Използвах плодовете и продуктите,  които имах в наличност, и се получи нещо много вкусно и приятно.
Необходими продукти:
За пандишпановата платка:
  • 2 яйца
  • 2сл. захар 
  • 2 сл. брашно (с връх)
За крема: 
  • 1 кофичка кисело мляко -400гр.(пълномаслено)
  • 250-300 гр. захар
  • 300 гр. течна сметана 
  • 50 гр. крем Ижел + 150мл. вода
  • 1 пак. желатин
  • 200гр. кайсии 
  • 2-3 капки плодова есенция 
За желето:
  • 1 и 1/2 пак. желатин
  • 300 сок от компот или сироп
  • 2-3 капки плодова есенция

2 големи нектарини ок.300-400 гр.

Начин на приготвяне:
Приготвя се пандишпановата платка ,тук е описано как.
  Крема се приготвя като към киселото мляко се прибавя захарта (за да се разтопи), междувременно се разбива сметаната и се накисва желатина с 50мл. вода.  Крем Ижел се приготвя с оказаното количество вода , а кайсиите се нарязват на ситно.
Към киселото мляко се прибавя желатина , разбитата сметана, крема и есенцията. Сместа се разбърква добре и накрая се добавят кайсиите. Готовата ( леко сгъстена ) смес се изсипва в тавичка с откопчаващ се пръстен върху пандишпановата платка (която може да се сиропира съвсем леко с няколко лъжици компот или сипоп) .Разпределя  се  равномерно и се поставя в хладилник за 3-4 часа.

Върху сгъстеният крем се подреждат нарязаните на тънки полумесеци нектарини и се заливат с желето. Приготвено от накиснатият в 60-70мл. вода,  разтворен на водна баня желатин и сока от компот (сироп). Сока и желатина трябва да са с една температура, за да не се пресече желатина, ако например сока е студен.








Парфето се поставя в хладилник за 1-2 часа, изважда се от формата и е готово за консумация:






Бон Апети!!! 

2 коментара:

  1. Мони, много апетитно изглежда! Обожавам парфе!
    Дали може да се пропусне крем Ижел?

    ОтговорИзтриване
  2. Голди, кремът може да се пропусне, но според мен ще е по-удачно да се замени с крем Оле- ванилия(двата крема са сходни), така ще се омекоти вкусът на киселото мляко.
    Приятна вечер:):):)

    ОтговорИзтриване