Необходими продукти:
За пандишпановата платка:
- 2 яйца
- 2сл. захар
- 2 сл. брашно (с връх)
- 1 кофичка кисело мляко -400гр.(пълномаслено)
- 250-300 гр. захар
- 300 гр. течна сметана
- 50 гр. крем Ижел + 150мл. вода
- 1 пак. желатин
- 200гр. кайсии
- 2-3 капки плодова есенция
- 1 и 1/2 пак. желатин
- 300 сок от компот или сироп
- 2-3 капки плодова есенция
2 големи нектарини ок.300-400 гр.
Начин на приготвяне:
Приготвя се пандишпановата платка ,тук е описано как.
Крема се приготвя като към киселото мляко се прибавя захарта (за да се разтопи), междувременно се разбива сметаната и се накисва желатина с 50мл. вода. Крем Ижел се приготвя с оказаното количество вода , а кайсиите се нарязват на ситно.
Към киселото мляко се прибавя желатина , разбитата сметана, крема и есенцията. Сместа се разбърква добре и накрая се добавят кайсиите. Готовата ( леко сгъстена ) смес се изсипва в тавичка с откопчаващ се пръстен върху пандишпановата платка (която може да се сиропира съвсем леко с няколко лъжици компот или сипоп) .Разпределя се равномерно и се поставя в хладилник за 3-4 часа.
Върху сгъстеният крем се подреждат нарязаните на тънки полумесеци нектарини и се заливат с желето. Приготвено от накиснатият в 60-70мл. вода, разтворен на водна баня желатин и сока от компот (сироп). Сока и желатина трябва да са с една температура, за да не се пресече желатина, ако например сока е студен.
Парфето се поставя в хладилник за 1-2 часа, изважда се от формата и е готово за консумация:
Бон Апети!!!
Мони, много апетитно изглежда! Обожавам парфе!
ОтговорИзтриванеДали може да се пропусне крем Ижел?
Голди, кремът може да се пропусне, но според мен ще е по-удачно да се замени с крем Оле- ванилия(двата крема са сходни), така ще се омекоти вкусът на киселото мляко.
ОтговорИзтриванеПриятна вечер:):):)