Необходими продукти:
козунак ок.500гр.
1 бурканче сладко ( в случаят от сливи)
За сиропа: в зависимост от това колко е сух козунака, може и без сиропиране.
За 100 мл. сироп:
- 60мл. вода
- 50гр. захар
- есенция( в случаят, портокал)
- 1л. прясно мляко
- 150-200гр. захар
- 3яйца
- 7-8 сл. брашно
- 100мл.вода или мляко
- 2 ванилии
- 1 пак. масло (125гр.)
200гр. сметана
100гр. маслен крем
Начин на приготвяне:
Козунака се нарязва на филийки с дебелина ок.1см..
Подрежда се плътно в ринг.
Сиропира се ,при необходимост.
Намазва се с обилен слои от сладкото и се покрива с 2/3 от крема.
Приготвен, като към кипналото подсладен мляко се прибавят разбитите с брашното и вода, на рядка каша яйца.
Крема се разбърква енергично ок 8-10 мин., докато се сгъсти.
Прибавя се маслото и се ставя леко да се охлади, 5-7мин. След което се разстила равномерно върху козуначената основа.
Поставя се вторият пласт козунак, (сиропира се), намазва се останалото сладко и се покрива с крема.
Оставя се да се охлади и престоява в хладилник няколко часа.
Украсява се по желание.
Мони, много хубава торта!Сигурна съм, че е много вкусна:).
ОтговорИзтриванеМони,
ОтговорИзтриванечудесна е!
Радвам се, че идеята ми ти е харесала!
Със сладко и украсена е станала много хубава!
Поздрави и хубава вечер!
Аелис, тортата наистина беше много вкусна. Просто не се стърпях и си хапнах едно парче.
ОтговорИзтриванеРоси, идеята ти за оползотворяване на старият козунак е чудесна, за което ти благодаря.
Доста от познатите ми се възползваха от нея и са много доволни.
Усмивки!!!