понеделник, 2 май 2011 г.

Торта от козунак и домашен крем


Идеята я взаимствах от Роси и Таня.
Необходими продукти:
козунак ок.500гр.
1 бурканче сладко ( в случаят от сливи)
За сиропа: в зависимост от това колко е сух козунака, може и без сиропиране.
За 100 мл. сироп:
  • 60мл. вода 
  • 50гр. захар 
  • есенция( в случаят, портокал) 
    За крема:
    • 1л. прясно мляко
    • 150-200гр. захар
    • 3яйца
    • 7-8 сл. брашно 
    • 100мл.вода или мляко 
    • 2 ванилии 
    • 1 пак. масло (125гр.)
    Зафилване и украса:-може и без нея, но имах малко останала сметана.
    200гр. сметана
    100гр. маслен крем

    Начин на приготвяне: 
    Козунака се нарязва на филийки с дебелина ок.1см..
    Подрежда се плътно в ринг.
    Сиропира се ,при необходимост.
    Намазва се с обилен слои от сладкото и се покрива с 2/3 от крема.




     Приготвен, като към кипналото подсладен мляко се прибавят разбитите с брашното и вода, на рядка каша яйца.
    Крема  се разбърква енергично ок 8-10 мин., докато се сгъсти.
    Прибавя се  маслото и се  ставя  леко да се охлади, 5-7мин. След което се разстила равномерно върху козуначената основа.
    Поставя се вторият пласт козунак, (сиропира се), намазва се останалото сладко и се покрива с крема.




    Оставя се да се охлади и престоява в хладилник няколко часа.
    Украсява се по желание.





      3 коментара:

      1. Мони, много хубава торта!Сигурна съм, че е много вкусна:).

        ОтговорИзтриване
      2. Мони,
        чудесна е!
        Радвам се, че идеята ми ти е харесала!
        Със сладко и украсена е станала много хубава!
        Поздрави и хубава вечер!

        ОтговорИзтриване
      3. Аелис, тортата наистина беше много вкусна. Просто не се стърпях и си хапнах едно парче.
        Роси, идеята ти за оползотворяване на старият козунак е чудесна, за което ти благодаря.
        Доста от познатите ми се възползваха от нея и са много доволни.
        Усмивки!!!

        ОтговорИзтриване