неделя, 26 февруари 2012 г.

Неделя Сиропустна - "Прочки"


  В навечерието на този  празник  искам да поискам прошка от всички, които по някакъв начин съм обидила или наранила, със своите действия или бездействия.
Най-вече искам прошка от близките си, за които не е никак лесно да съжителстват с мен и моя променлив характер, както и със щурите ми идеи, които винаги изискват спешна реализация:)


 Простете ми !!!                        Простено- Прости! 

  В Кюстендилско  седмицата от Мести до Сирни заговезини се нарича "Прочки"-прошки и
има традиция  да ходи на гости на приятели, роднини и кумове.
С нашите приятели решихме тази седмица да си направим схема на гостуванията, и така в понеделник бяхме у нас:
За целта освен другите ястия приготвих и една торта Медовик, която всъщност се превърна в  кулинарен хит сред приятели и колеги.




  В сряда бяхме на гости при кумашините Аси и Дани.

За гостуването приготвих едни тарталети:



  Метода за направата на тарталетите е лесен и не изисква специалните формички за тарталети. Лично на мен ми се стори много  интересен и бих искала да го споделя с вас. Гледах го преди време в интернет, но сега не мога да намеря, къде точно беше.
Замесва се ронливо маслено тесто Ок. 350гр готово тесто (ако е повече оставалото винаги може да направите на сладки).
Охлажда се няколко часа.
Разточва се на кора с дебелина около 0,5мм.
Изрязват се  кръгчета с формичка или чаша.
Поставят се на гърбът  на форма за мини мъфини, като леко се притиска с ръка, за да приемат формата на основата.
Бъдещото дъно на тараталетите се изравнява леко с пръст (за да е по-устойчиво след като се обърнат) и се набожда няколко пъти с вилица.
Пече се при 180 С. за ок 15мин , до порозовяване.
Обръщат се внимателно и поединично върху поднос.



   Пълнят се с крем по-желание. В случаят 200 гр. Крем Ижел разбит с 500 мл. прясно мляко и 100мл. сок от мандарини. Добавя се и 150 гр. разбита сладкарска сметана, за придаване на по-пухкава консистенция на крема.

Декорацията е от маслен крем в съотношение 1:2 масло с пудра захар.




 В четвъртък бяхме на гости на Росен и Марияна.
За там приготвих мъфини с крем от Дулсе де лече.



  Мъфините са ванилови с малко сок от мандарина и лимон , а крема е половин половин опаковка дулсе де лече разбита със сметана.



 В събота бяхме на пикник в гората:























А за довечера пека един сладкиш с майонеза: :)


Искам да се извиня на Мони и Ели, че публикувам с огромно закъснение тези прекрасни награди. Сърдечно ви благодаря ви за вниманието момичета, страшно сте мили.

От Мони получих тази награда :



А от Ели  ето тази награда:



19 коментара:

  1. Мони,
    много хубава седмица сте направили -
    смислена, много вкусна и красива!
    Страхотна е малката принцеса,
    хубави награди и чудесни неща си приготвила.
    Простено да ти е,
    от мене и от Бога!
    На свой ред от мен - Прощавай!
    Да простим и да ни бъде простено!
    ПРОСТЕНО - ПРОСТИ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Простено- Прости, Диана.
      Хубаво е когато в едно събиране се вложи и някакъв смисъл различен от обикновеното похапване.
      Поздрави!!!

      Изтриване
  2. Простено да ти е и ти прости, Мони!
    Страхотни сладкарски изделия!
    Красиви и изкушаващи!
    Дъщеричката ти е голяма сладурана!
    Поздрави и леки пости!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Простено-Прости, Роси.
      Благодаря за положителните коментари.
      Поздрави!!!

      Изтриване
  3. Страшно хитра идея за тарталети! Но най-се захласнах по снимките от гората. Сигурно са от Хисарлъка? Като дете израснах в Кюстендил и ми е най-любимото място на света. До ден днешен като ме попитат от къде съм,въпреки че съм родена и живея в София, отговарям "от Кюстендил". Тази зима така и не успяхме да се попързаляме на Хисарлъка, та сега завиждам! Поздрави! Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена, снимките са от една местност до Ново Село на ок.10км. от Кюстендил.
      Кюстендил наистина е прекрасен град с много исторически и географски забележителности.
      Много е жалко, че не си успяла да посетиш "Хисарлъка", но и през пролетта е прекрасно.
      Поздрави!!!

      Изтриване
  4. МОНИ, прекрасни разкошотийки си направила за празника и гостите ти.
    Много идейно за тарталети и мъфини.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Зиче.
      Щастлива съм когато гостите ми остават доволни и сити.
      Прегръдки!!!

      Изтриване
  5. И,тортата и мъфините са прекрасни!Снежния човек ,също:)

    ОтговорИзтриване
  6. Много са красиви и тортата, и мъфините, и тарталетките! Ти си майстор на шприца!
    Прекрасни са и захарните цветя от предната публикация.
    Имало е и за Тединка тортичка :) Каква хубавица е станала!
    Прегръдки и пожелания за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти, Ели, но съм още много далеч от майсторството със шприца.:)
    Тортата за Теди се превърна в традиция, когато правя торта за друг човек вкъщи задължително има и една за Теди, за да има мир и спокойствие вкъщи.
    Прегръдки и на теб и двете госпожици!!!

    ОтговорИзтриване
  8. А днес ...
    И ЧЕСТИТА БАБА МАРТА, Мони!
    Сърдечни пожелания за здраве и късмет, много щастие и сбъднати мечти, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Какво вълшебство от света на сладкарството разгледах тук,направо се захласнах,Мони!
    Ама ги умееш тези розички наистина!Толкова еднакви и красиви!
    Честита Баба Марта!Здраве и щастие пожелавам на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване
  11. Честит празник, Мони! Да ти е жива и здрава Тединка и с гордост да носи името си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти, че си се сетила.
      Прегръдки!!!

      Изтриване
  12. Честит прлазник , 3-ти март !

    ОтговорИзтриване