събота, 4 декември 2010 г.

Сладкиш с майонеза

За пръв път, като прочетох рецептата, на сладкиша с майонеза ми стана любопитно, какъв ли вкус ще има. Предполагах, че ще е нещо сладко-солено, а  не съм любителка на тази комбинация . Честно казано под ходих с малко недоверие към сладкиша и както се оказа в последствие съвсем незаслужено.   Получи се нещо страшно вкусно.
 Вече няколко пъти го приготвям и съм много доволна. Приготвя се лесно и е чудесно за изненадващи гости например. Какъвто е случаят с днешният сладкиш във формата за кекс.
Необходими продукти:
За сладкиша
  • 1 опаковка  майонеза от 200 г.
    1 ч.ч. вода
    2 ч.ч. брашно
    5 с.л. натурално какао
    1 ч.ч. захар
    2 ч.л. (1 п. от 10 г) бакпулвер
   За глазурата: 
  • 100гр. кувертюр
  • 100гр. течен шоколад
  • 100гр. краве масло 
 Сухите съставки за сладкиша се разбъркват. Прибавят се течните и отново се разбърква до хомогенизиране. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тавичка и се пече при 180 С. за 25-30мин. - до суха клечка. Не трябва да се прекалява с печенето, за да  не се изсуши прекомерно и да стане ронлив сладкиша.
След като се охлади сладкиша  се залива с глазурата. Глазурата се приготвя като изброените съставки се темперират на водна баня.
Бон Апети!!! 

4 коментара:

  1. Мони,
    много интересен сладкиш!
    За първи път виждам сладкиш с майонеза!
    Сигурно е много вкусно!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Мони, изглежда нечовешки вкусно! От кога му се каня аз на този сладкиш. Утре ще го направя, но във формата за мъфини, че още не съм й се нарадвала.
    Хубава вечер:))

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, Ели, опитаите го и няма да съжалявате, наистина си заслужава.
    На гостите ми им хареса толкова много, че си хапнаха по две парчета.:D
    Приятни почивни дни!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Този сладкиш е страхотен.Правила съм го няколко пъти.Направих го и като мъфини,но малко го изсуших/препекох го/.Направих захарен сироп и прибавих какао,сиропирах,великолепно!!!Може да се прибави в тестото и орехи.Ако ми остане от сладкиша,натрошавам и леко сиропирам.Правя топчета,който овалвам в орехи/смлени/ или кокосови стърготини.

    ОтговорИзтриване