събота, 18 декември 2010 г.

"Шоколадова еклерова торта"



  Тортичката е поредната ми импровизация, направена с цел да се оползотварят останалите ми  от др.торти продукти. По размер е Ф20. -за 10-12 парчета. Висока е 14см.
Необходими продукти:
За платките:
 5 яйца
 5сл. захар
5сл. брашно (с връх)
За еклерите: Рецептата на е Ели.
1чч. брашно
1/2чч.олио
1чч. вода
3 яйца 
За крема: 1 кг. готов кр. Ижел. 1/3 оцветен с шоколад, за еклерчетата в тортата.
може да се замени с 3 пак. крем  Оле с 120гр. млеко и 50-100гр. масло
или с домашно приготвен крем: 1кг. млеко, 3 яйца, 6сл. брашно, 1чч. захар, 1пак масло (125гр.)
За сиропа:
150гр. захар
150гр. вода
сока на 3 мандарини
За шоколадовата заливка:
200 гр. кувертюр
200гр течен шоколад
ок.50мл. масло или олио
Начин на приготвяне:
На дъното и стените на ринг се поставят сиропирани пандишпанови платки, разпределя се малка част от крема  и върху него плътно се подреждат  напълнените  с крем еклерчета, а останалото пространство до запълване на формата, се допълва с крем и по желание с парченца плодове. Поставя се втората кръгла платка, сиропира се и се поставя в хладилник за няколко часа.
Тортата се зафилва с крем или сметана, подреждат се мини екречета  и се залива със шоколад.




ДА ВИ Е СЛАДКО. Тези които я опитаха казаха, че е много вкусна!!!

10 коментара:

  1. Мони,
    много нови сладки изкушения при теб.
    Чудесни торти си приготвила - и чантата и полянката с гъбка, и еклеровата шоколадова торта.
    Страхотни са - много креативни, детайлни и старателно изпълнени.
    Моите поздравления, чудя се, как им устояваш...

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Диана.
    Както на работа така и вкъщи съм заобиколена от сладки изкушения, но с Божията помощ и голяма доза инат-която на моменти ми е в повече:D се справям без проблем.

    ОтговорИзтриване
  3. Мони,
    много оригинална торта!
    Сигурно и страшно вкусна!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Мони, това е най-страхотната еклерова торта, която съм виждала!
    Наскоро опитах една торта, май беше с крем Ижел. Много ми допадна. В какви разфасовки го продават?

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, консумирали те я, я харесаха много.
    Преди известно време видях подобна торта в нета и чак сега успях да я реализирам.
    Ели, крем Ижел се използва предимно за пълнеж на еклери, защото много наподобява домашният крем. Продава се в разфасовки по 15кг.

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Коледа, Мони!
    Весели и усмихнати празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Честито Рождество Христово, Мони!
    Здраве и късмет, много любов и топлина да има в сърцата и дома ви.
    Светли и щастливи празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Мони, тортата изглежда невероятно! Като истинско бижу!Продължавай все така!!! Имаш невероятна фантазия и кулинарен естетически вкус!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Ако добавиш по средата малко и сладолет,ще е още по-прекрасна

    ОтговорИзтриване