петък, 29 октомври 2010 г.

Триетажна торта


В сряда вечерта ми съобщиха, че трябва да направя триетажна торта с цветя. За краткото време с което разполагах измислих и реализирах тази леко нестандартна идея.
Това е първата и триетажна торта и за  направата и изхабих доста нерви. 
Идеята за цветовата комбинация цикламено-зелено, ми дойде от  вратовръзката на министър Дянков  , и коментара на стилистите  за последните  модните тенденции в момента.
Първоначално на последният етаж на тортата имаше само три цветя по диагонал, и често казано така ми харесваше повече.
За съжаление захарното тесто се оказа не достатъчно за направата на перли за първият етаж и тортичка си остана леко незавършена в това отношение.
Сметановото покритие от своя страна допълнително затрудни работата ми , но мисля, че въпреки всичко се справих сравнително добре.

вторник, 26 октомври 2010 г.

Торта "Църква"

  




 Днес енорийската ни църква  "Св. Димитър Солунски" има храмов празник и със съпругът ми решихме да направя тази тортичка изненада, за свещениците с служителите при храма.
Модел на тортата е самата църква, като естествено моето сладко произведение  е  синтезиран вариант на храма.
       Взрожденската църквата Св. Димитър Солунски" се намира се в източната част на град Кюстендил. Построена е през 1866 г. по инициатива на кюстендилския учител Даскал Димитри. Автор на по-голяма част от иконите е известният самоковски художник Иван Доспевски.  
По форма църквата е еднокорабна едноабсидна базилика и покрит нартекс (притвор) и камбанария.

Райна , благодаря ти за подсещането, да добавя тази съществена информация.



Това е първата ми 3D торта и се гордея много с нея. Има си своите недостатъци, но като за първи опит  с подобен вид торти съм доволна от резултата.
 Всъщност,  сега като се замислих, кошничките също са 3 D ( : D), но тази беше далеч по-сложна и голяма. Дължината и е 38см. Ш.30см., Височина при камбанарията (без кръста) 30см., височина при равната част 20см.
Тортата е направена от 32 яйца, 5 кг. крем , 2 л. сироп, над 1,5 кг. захарно тесто и ок. 1 кг. маслен крем, и съответно тежеше над 10кг.
Във всичко вложих много труд и старание, но най- вече наблегнах на камбанарията, при която срещнах доста трудности със сводовете. След неуспешното търсене на някакъв по-стабилен материал ги направих от обвита със захарно тесто платка. Поставих разбира се и захарна камбанка.






 Показвам и разрез за да се види  и вътрешната конструкция на тортата.
 Всичко в тортичката беше ядливо с изключение на 2 подложки за етажите , 6 сламки и 7 шишчета за стабилност и три малки телчата за кръстовете.

неделя, 17 октомври 2010 г.

"Кошница с кълбенца"



  Вчера милата ми майчица имаше рожден ден. Първоначално мислех да и направя кошница с цветя, но в последствие реших да е нещо различно, което не съм правила досега. Исках да я изненадам с нещо нестандартно.
За да и дам допълнителна тема за размисъл, няколко дни по-рано и казах, че тортата ще е тематична и каквото е написано на картичката трябва да го изпълни дословно.
     Милата беше изпаднала в голяма чуденка, какво ли съм измислила сега. Тортата я изненада приятно и се смя от сърце на нестанадартният начин да си поискам топли терлички за зимата.
    Както обещах предишният път, сега се постарах да направя няколко снимки стъпка по стъпка с направата на тортата.

     Самата торта е от ванилови пандишпанови платки, сиропирани със захарен сироп и шоколадов крем с много банани. Кошницата е изплетена от боядисана с какао РМ . Кълбинцата са от смес за скалички (изрезки, шоколад и др.) и РМ. Иглите са от дървени шишчета за месо. 



С тези сладки кълбенца какви ли терлички ще ни оплете?:D


петък, 8 октомври 2010 г.

" Малката русалка"




 Лятото отдавна си замина и закономерно отстъпи своето място на есента, която с  последните студени дни все повече ни напомня, че наближава зима. В противовес с климатичните особености и в унисон с носталгията по отминалите топли дни аз получих поръчка  и направих  тази  торта на морска тематика. Изискването беше  на тортата да има море и русалка. Куклата която използвах е една от играчките на малката 5 годишана сладурана за която бе предназначена тортата. Моделирането на опашката се оказа доста трудно, но си взех поука за следващият път. Мидичките са направени с отливки, направени 1 седмица предварително. Това е изключетелно удобен метод за работа и смятам и за в бъдеще да го използвам.
Ето още няколко снимки:


И билизък план: