неделя, 25 април 2010 г.

Какаово-карамелена торта

Преди няколко дни разглеждах снимките на тортите си , за да избера кои от тях да поставя в каталога, който приятели ми помолиха да направя. Снимката на карамеленият провал, от преди няколко месеца, ме подразни и същевремено амбицира да направя нов опит за карамелена торта.
Разбира се и днешното ми произведение си има своите недостатъци , но аз съм доволна от резултата.
Тортата е направена с любимите ми какаови пандишпанови платки, сиропирани с карамелен сироп. Кремът е карамелено-орехов (на bubolinkata от bg-mamma), а украсата е от сметана, карамел и цветчета от РМ.
Необходими продукти:

За пандишпановите платки:
  • 6яйца
  • 6 сл. захар
  • 3 сл. (с връх) и 3 сл. (равни) с брашно
  • 3 сл. какао (равни)
За сиропа:
  • 1, 1/2 чч. захар
  • 1 чч. вода
За крема:
  • 1 чч. захар
  • 1 чч. прясно мляко
  • 1 ,1/2 чч смляни орехи
  • 300- 350мл. сметана
  • 1/3чч захар
  • 1 пак. желатин
  • 50мл. вода
За покритие и бордюр на тортата :
  • 200 мл. сметана
  • 3 сл. захар
За карамелената заливка:
  • 1чч. захар
  • 1/2 чч. вода
Начин на приготвяне:
Пандишпановите платки се приготвят по описаният тук начин.
Карамеленият сироп се приготвя като:
Към карамелизираната захар се прибави горещата вода и се разбърква до разтварянето на карамела.
Карамелено-ореховият крем се приготвя като:
Към карамелизираната захар да прибавя горещото мляко, след разтварянето на карамела се добавят орехите и сместа се оставя да поври няколко минути. Когато кремът се поохлади, към нея се прибавят желатина (накиснат във водата и разтворен на водна баня) и разбитата сметана.
Сглобяване на тортата:
Тортата се сглобява във форма с откопчаващ се пръстен , на принципа : платка , сироп(1/3), крем(1/2), платка, сироп , крем , платка , сироп.
Формата се поставя в хладилник за няколко часа, за да стегне крема.
Тортата се поставя на поднос и се зафилва със сметана.
Прави се сметанов борд и се изсипва внимателно охладената карамелена заливка. Приготвена от карамелизирана захар и вода, която се оставя да се редуцира да желаната гъстота.
Близък план и пърченце от тази невероятно вкусна карамелена торта:

6 коментара:

  1. Тортите са ми слабост, затова много харесвам блога ти! Карамелената торта е чудесна! Сигурно и много вкусна с аромат на карамел. с нетърпение ще очаквам представянето на каталога с торти в блога.
    Поздрави, Мони!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Русанка, и на мен са ми слабост;)
    Специално тази е изключително ароматна, вкусна и много карамелена.:D
    Слънчева и спокойна седмица ти пожелавам:):):)

    ОтговорИзтриване
  3. Много е красива, а със сигурност и много вкусна!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Голди.
    Приятен и слънчев ден:)

    ОтговорИзтриване
  5. Мммм, карамел! Великолепен вкус, уникална торта. Най-голямата наслада, която съм поднасяла на масата. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  6. Искам да уточня една подробност, която авторката е пропуснала. След като погледнах от близо тората видях, че става дума за втечнен карамел а не за твърд, хрупкав. В този случай авторката трябва да уточни, че за да не стегне карамела а да си остане втечнен е необходимо да сложи в него лимонтузу, в противен случай ще стане твърд като стъкло.

    ОтговорИзтриване