Разбира се и днешното ми произведение си има своите недостатъци , но аз съм доволна от резултата.
Тортата е направена с любимите ми какаови пандишпанови платки, сиропирани с карамелен сироп. Кремът е карамелено-орехов (на bubolinkata от bg-mamma), а украсата е от сметана, карамел и цветчета от РМ.
Необходими продукти:
За пандишпановите платки:
- 6яйца
- 6 сл. захар
- 3 сл. (с връх) и 3 сл. (равни) с брашно
- 3 сл. какао (равни)
- 1, 1/2 чч. захар
- 1 чч. вода
- 1 чч. захар
- 1 чч. прясно мляко
- 1 ,1/2 чч смляни орехи
- 300- 350мл. сметана
- 1/3чч захар
- 1 пак. желатин
- 50мл. вода
- 200 мл. сметана
- 3 сл. захар
- 1чч. захар
- 1/2 чч. вода
Пандишпановите платки се приготвят по описаният тук начин.
Карамеленият сироп се приготвя като:
Към карамелизираната захар се прибави горещата вода и се разбърква до разтварянето на карамела.
Карамелено-ореховият крем се приготвя като:
Към карамелизираната захар да прибавя горещото мляко, след разтварянето на карамела се добавят орехите и сместа се оставя да поври няколко минути. Когато кремът се поохлади, към нея се прибавят желатина (накиснат във водата и разтворен на водна баня) и разбитата сметана.
Сглобяване на тортата:
Тортата се сглобява във форма с откопчаващ се пръстен , на принципа : платка , сироп(1/3), крем(1/2), платка, сироп , крем , платка , сироп.
Формата се поставя в хладилник за няколко часа, за да стегне крема.
Тортата се поставя на поднос и се зафилва със сметана.
Прави се сметанов борд и се изсипва внимателно охладената карамелена заливка. Приготвена от карамелизирана захар и вода, която се оставя да се редуцира да желаната гъстота.
Близък план и пърченце от тази невероятно вкусна карамелена торта:
Тортите са ми слабост, затова много харесвам блога ти! Карамелената торта е чудесна! Сигурно и много вкусна с аромат на карамел. с нетърпение ще очаквам представянето на каталога с торти в блога.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Мони!
Благодаря ти Русанка, и на мен са ми слабост;)
ОтговорИзтриванеСпециално тази е изключително ароматна, вкусна и много карамелена.:D
Слънчева и спокойна седмица ти пожелавам:):):)
Много е красива, а със сигурност и много вкусна!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Голди.
ОтговорИзтриванеПриятен и слънчев ден:)
Мммм, карамел! Великолепен вкус, уникална торта. Най-голямата наслада, която съм поднасяла на масата. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеИскам да уточня една подробност, която авторката е пропуснала. След като погледнах от близо тората видях, че става дума за втечнен карамел а не за твърд, хрупкав. В този случай авторката трябва да уточни, че за да не стегне карамела а да си остане втечнен е необходимо да сложи в него лимонтузу, в противен случай ще стане твърд като стъкло.
ОтговорИзтриване