неделя, 19 август 2012 г.

Сватбена торта с лилави цветя


   Когато преди няколко месеца разбрах, че трябва да направя сватбена торта много се зарадвах, защото тези торти носят в себе си един особен заряд и емоция, и независимо дали изработката  им е сложна или по-лесна, те са едно огромно предизвикателство.
 Основното изискване към тази торта беше да е бяла с лилави цветя.  Първоначално мислех да направя орхидеи, но изработката им  се оказа доста трудна работа, без съответните форми. На по-следващ етап  тортата трябваше да е с лилави кали подредени в каскада, но и този вариянт отпадна и беше осъществен при друга торта. Окончателно тортата  трябваше да е с цветя по периферията и халки в следата на вторият етаж, заобиколени от цветя.


  Това е втората ми сватбена торта и притеснението при направата и беше значително по-малко от тази, която правих миналата година, въпреки, че и при нея не липсваха стресови ситуации, защото захарни халки, които трябваше да бъдат завършек на тортата  се счупиха при поставянето им и така последният етаж си остана само с цветя. В случаят ме успокоява само факта, че халките се счупиха в момент, когато това е поправимо, а не при транспортирането на тортата, когато нещата щяха да бъдат непоправими. Заради прословутото 70 километротото транспортиране се наложиха и редица промени в дизайна на тортата и в крайна сметка се запази само лилавият цвят на цветята.


  Тортата е плодова с млечен крем и парчнеца ягоди, покрита е с ММ и има точно 47 цветя. 
За по-голяма стабилност поставих тортата на две залепени подложки и въпреки че залепих цветята със стабилно количество айсинг до последно се притеснявах дали всичко ще бъде наред. За моя огромна радост тортата е пристигнала благополучно без дефекти по украсата.

  Не съм изчистила добре нишестето, но буквално снимах в последните минути преди да вземат тортите.


Честито на младоженците.
Пожелавам им един изпълнен с много любов, щастлив съвместен живот .







  Към сватбената торта имаше и торта за Кумата с изискване при нея цветята да са червени, за да съответства на цвета на роклята на кумуващата.











  При ММ която използвам сега се получи изключително наситен червен цвят, нещо което до сега не съм успявала да постигна с никое захарно тесто, без да се налага допълнително боядисване на готовият продукт.

13 коментара:

  1. И двете торти са много стилни и нежни,браво,Мони!

    ОтговорИзтриване
  2. Красота Мони! И за младоженците и за кумовете тортите са много нежни!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Мони,
    МНого красиви торти си направила!

    ОтговорИзтриване
  4. Мони, отново си на линия, а аз доста съм пропуснала:)
    Прекрасни торти! Истинска лилава приказка!
    И публикацията ти "Стъпка, по стъпка" ще ми е много полезна.
    Би ли споделила коя ММ използва?


    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, ти Леви!
    Използвам италианска ММ маса и честно казано имам някои забележки към нея.
    Конкретно тези цветя не са особено прененциозни и всяка пластична съхнеща ММ ще ти свърши работа.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Мони, прекрасни са тортите. Цветята са много чаровни!
    Наистина съм изключително впечатлена от 70-те километра, които е трябвало да пропътува тази двуетажна торта! И то през лятото!
    Аз преди време бях решила да направя за подарък една торта, но в крайна сметка се уплаших от транспортирането. Страх ме беше, че ще се разтопи захарното покритие.
    Бяхте ли я опаковали по някакъв начин?
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ели, и аз буквално се ужасявах, как ще пристигне тази торта опакована само в картонена кутия, но е издържала.
    Преди повече от месец ходих на гости при брат ми (на 270км.) и му занесох торта "Медовик", но я транспортирах в хладилна чанта. Не беше мръднала.
    Чела съм, че и други момичета са транстортирали бутикови торти в хладилни чанти, но тази трябваше да е готова сглобена и украсена, а толкова голяма хладилна чанта не съм виждала.
    Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Мони, тортата е прекрасна! Направила си я с много фантазия и естетически вкус! Комплимент! Имаш наистина голям талант в сладкарското изкуство!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване