сряда, 7 април 2010 г.

"Рози и незабравки"





Украсата на тази торта е пълен провал. Тесто от руска мастика, ми се получи леко зърнесто, затова и цветовете не се преливат, а червеното стои на точки. Не мога да си обясня защо се получи така, продуктите и начина на приготвяне са, като всеки друг път. Нямах време и продукти да замесвам ново тесто и реших да работя с това, а това е оказа доста трудна задача. Тестото се скъса на няколко места и се наложи да прикрия пораженията с един борд и цветенца. После ми дойде "гeниалната" идея да освежа розите (бяха останали от валентинската торта) , със силно разреден сребърен оцветител- за блясък. Речено сторено, на живо розите изглеждаха страхотно, но на снимка- бяха ужасни.

Успокоява ме само фактът,че торта е за домашна консумация и е поредният ми експеримент. Тези незабравки, ще ги помня за дълго. Положителното, е че човек научава повече от своите грешки, отколкото от успехите си.
Плодова торта с рула
Необходими продукти:
За основната част на тортата:

  • 2 рула (по 300гр. -в случеят с пълнеж кайсия)
  • 1 кофичка заквасена сметана(400гр.)
  • 200 мл. течна сметана
  • 1/2чч. захар
  • компот от праскови
  • 1пак. желатин
  • 50 мл.вода
  • 6 бисквити " Закуска"
За масленият крем:
  • 150 гр. масло
  • 1чч. пудра захар
  • 1 чл. прясно мляко
Покритие и декорация от руска мастика:
http://monitedi.blogspot.com/2010/03/blog-post_4486.html

Начин на приготвяне:

Рулата се нарязват на шайби с дебелина ок.1,5 см и се подреждат по дъното и стените на купа обвита с фолио.









В дълбок съд се поставя заквасената сметана, към нея се прибавят течната сметана (разбита със захарта на пухкав крем) и желатина (накиснат с водата за 15мин. и разтворен на водна баня до втечняване). Сместа се разбърква до хомогенизиране , след което се прибавят нарязаните на ситно праскови от компота. Сместа се разбърква внимателно и се изсипва в купата върху рулата.

Върху крема се подреждат потопените в компот( мляко, сок или др. сладка течност) бисквити. След обръщането на тортата те ще служат за нейно дъно.












Купата с тортата се поставя в хладилник за 4-5 часа.

Тортата се обръща върху поднос и се зафилва с маслен крем( омекотеното масло се разбива със захарта и млякото,до получаване на пухкава консистенция).

Поставя са в хладилник за ок 4-5часа.

Покрива се с тесто от руска мастика ( доза и половина) и се декорира според предпочитанията.
Ето и разрез:


ДА ВИ Е СЛАДКО!

5 коментара:

  1. Мони, страхотна майсторка си на тортите! Вчера поподнах на твоя блог и бях очарована. Тортите ти са произведения на изсуството. Възхищавам ти се!
    Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Русанка, много ти благодаря за милите думи.
    Имам още много да уча, но с времето се надявам да се усъвършенствам все повече.

    ОтговорИзтриване
  3. здравей Мони искам да се опитам да направя такава торта за рожденният ден на брат си пробема обаче е че той не си пада много по рулата и се питам дали ще успея да получа същия ефект като ползвам обикновенни платки за торта. искам да го изненадам с твоята перфектна идея за торта бюст

    ОтговорИзтриване
  4. vanq-991,разбира се че ще се получи и с платки и крем.
    Погледни торта "Принцеса" е на този принцип:
    http://monitedi.blogspot.com/2010/03/blog-post_4681.html

    ОтговорИзтриване
  5. izvinqvam se mo pri vas moje li da se paro4vat torti kato naprimer tortata "Рози и незабравки"

    ОтговорИзтриване