петък, 29 юли 2011 г.

"Лимонова панакота"

 Хапваше ми се нещо свежо, сладко и разхлаждащо, прегледах наличните продукти в хладилника и реших да направя една лимонова панакота.
Необходими продукти за 6 бр.
  • 400 гр. течна сладкарска сметана
  • 2 бр. желатин (по 10гр.)
  • 1 лимон
  • 100 гр. захарен сироп
  • 1-2 капки жълта боя 
Желатина се накисва със 150 гр. вода, оставя се 15 мин. да набъбне и се разтваря на водна баня до втечняване. Охлажда се до стайна температура.
В съд се поставят захарният сироп, 1 сл. нарязана на ситно кора от лимон, 2 сл. лимонов. сок и 1/2 от желатина. Разбърква се добре и с помощта на лъжица се разпределят по 2сл. от сместа в гнездата на силиконова формичка.
Формата се поставя  в хладилник за няколко минути, за да се стегне желето.
Сметана се смесва с останалият желатин и се разпределя във формичките.
Престоява в хладилник няколко часа.
Силиконова форма се потапя в съд с гореща вода за няколко секунди и се обръща върху поднос.

 












Кремчето напълно оправда  очакванията ми и дори ги надмина. 

3 коментара:

  1. Мони,много са свежи,със сигурност и вкусни,харесват ми!И аз имам същата формичка.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Мони, страхотна идея е тази лимонова панакота! Непременно ще я пробвам. Тъкмо и аз си имам такива формички :)

    ОтговорИзтриване
  3. Еликсир, благодаря.
    Вкусно е , а и след като имаш същата формичка може да си направиш и с всеки друг любим плод.
    Ели, няма да съжаляваш, страхотно е, дори вече съм планувала други вариации.

    ОтговорИзтриване