Тортата е малка и както се вижда на снимката вече беше презполовена, когато успях да я снимам.
За пандишпановата платка:
- 2 яйца
- 45 гр захар
- 55 гр брашно
- 5гр какао
- 70 гр. захар
- 60 гр вода
- 5 гр нес кафе
- 350гр. течна сладкарска сметана
- 150гр. бял шоколад
- 3 ментови бонбона (билкови лукчета :)
- 2-3 капки есенция мента
- 2-3 капки зелена боя
- 20 гр ментов ликьор
Приготвя се пандишпана.
Кафето се разтваря в 1 чл. вода и се прибавя към охладеният сироп.
Крема се приготвя, като към разбитата сметана се добавят: разтопеният шоколад, смлените на едро бонбони, есенцията, ликьора и зелената боя. Сместа се разбърква до хомогенизиране.
На дъното на правоъгълна кексовата форма се разпределя 1/3 от крема. Върху него се поставя предварително изрязаната в желаната форма пандишпанова платка, сиропира се и отново се нанася равномерен пласт от останалият крем. Покрива се с пандишпанова платка и се сиропира.
Тортата се оставя в хладилник за няколко часа (или фризер за 1-2ч.) след което се потапя в гореща вода и се обръща върху поднос. Украсява се с листенца мента.
пп. За моя изненада тортата получи много положителни отзиви от колеги и приятели и два дни по късно направих още две торти в същата форма и една от 14 парчета за рожденият ден на колежката ми Искра.
В унисон с нейният характер кръстих тортата "Лято".:):):)
Искре, да си жива и здрава мила, все така щедра на емоции и зареждащ с положително настроение хумор.
Обожавам комбинацията на мента и шоколад и тази торта е точно по вкуса ми-:-)))
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Благодаря, Мони.
ОтговорИзтриванеТази комбинация се оказа любима и на още много хора, което приятно ме изненада и зарадва.