петък, 22 юли 2011 г.

Торта с ментов крем

 Бяха ми останали няколко парчета платки  и сметана от поредната направата преди два дни на  "торта с крем брюле"  (тази торта стана любима на съпругът ми)  и се чудех как да ги оползотворя. Тогава ми  хрумна  да направя тази  разхлаждаща  ментова импровизация.
 Тортата  е малка  и както се вижда на снимката вече беше презполовена, когато успях да  я  снимам.
 За пандишпановата  платка: 
  • 2 яйца
  • 45 гр захар
  • 55 гр брашно
  • 5гр какао
 За захарният сироп: 
  • 70 гр. захар 
  • 60 гр вода
  • 5 гр нес кафе 
Необходими продукти за крема :
  • 350гр. течна сладкарска сметана
  • 150гр. бял шоколад
  • 3 ментови бонбона (билкови лукчета :)
  • 2-3 капки есенция мента
  • 2-3 капки зелена боя
  • 20 гр ментов ликьор
Начин на приготвяне: 
Приготвя се пандишпана.
Кафето се разтваря в 1 чл. вода и се прибавя към охладеният сироп.
Крема се приготвя, като към  разбитата сметана се добавят: разтопеният шоколад, смлените на едро бонбони, есенцията, ликьора и зелената боя. Сместа се разбърква до хомогенизиране.
   На дъното на  правоъгълна кексовата форма се разпределя 1/3 от крема.  Върху него се поставя  предварително изрязаната в желаната форма пандишпанова платка, сиропира се и отново се нанася  равномерен пласт от останалият крем. Покрива се с пандишпанова платка и се сиропира.
Тортата се оставя в хладилник за няколко часа (или фризер за 1-2ч.) след което се потапя в гореща вода и се обръща върху поднос. Украсява се с листенца мента.
 
пп. За моя изненада тортата получи много положителни отзиви от колеги и приятели и два дни по късно направих още две торти  в същата форма и една от 14 парчета за рожденият ден на колежката ми Искра.
В унисон с нейният характер кръстих тортата "Лято".:):):)

 

 Искре, да си жива и здрава мила, все така щедра на емоции и зареждащ с положително настроение хумор.

2 коментара:

  1. Обожавам комбинацията на мента и шоколад и тази торта е точно по вкуса ми-:-)))
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Мони.
    Тази комбинация се оказа любима и на още много хора, което приятно ме изненада и зарадва.

    ОтговорИзтриване