петък, 29 юли 2011 г.

Ванилови мъфини с парченца шоколад

    Аз продължавам с поредицата мъфини без жълтъци,  а за да угодя и на останалата част от семейството добавих  шоколадови капки към по-голямата част от мъфините. :)
 Необходими продукти за 12 бр. :
  • 3 яйца (  аз сложих само белтъците)
  • 1чч. захар 
  • 1 чч. кисело мляко
  • 2 чч. брашно
  • 1/2 чч. разтопено масло 
  • 1 и 1/2 чл. бакпулвер 
  • 2 ванилии
 40-50 гр шоколадови термоустойчиви капки 

Начин на приготвяне:  

 Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се киселото мляко и маслото. Добавят се смесените сухи съставки и сместа се разбърква до хомогенизиране. 
При необходимост се добавя малко вода.
С помощта на лъжица се поставят 2 сл. от сместа. Поръсва се със шоколадовите капки. Формичките се допълват до 3/4 от обема си и се пекът в загрята фурна при 180 С. за ок.25 мин. 

  Днес получих една прекрасна и сладка награда от адашката Мони- Kochzauber 

 От своя страна искам да  дам тази награда на:
Ели- Моите любими рецепти
Роси - Домашно приготвена храна
Диана - Опитайте...
Ина- Ossigeno
Катя- Кокошарник
Момичета вашите блогове са огромно вдъхновение за мен. 

"Лимонова панакота"

 Хапваше ми се нещо свежо, сладко и разхлаждащо, прегледах наличните продукти в хладилника и реших да направя една лимонова панакота.
Необходими продукти за 6 бр.
  • 400 гр. течна сладкарска сметана
  • 2 бр. желатин (по 10гр.)
  • 1 лимон
  • 100 гр. захарен сироп
  • 1-2 капки жълта боя 
Желатина се накисва със 150 гр. вода, оставя се 15 мин. да набъбне и се разтваря на водна баня до втечняване. Охлажда се до стайна температура.
В съд се поставят захарният сироп, 1 сл. нарязана на ситно кора от лимон, 2 сл. лимонов. сок и 1/2 от желатина. Разбърква се добре и с помощта на лъжица се разпределят по 2сл. от сместа в гнездата на силиконова формичка.
Формата се поставя  в хладилник за няколко минути, за да се стегне желето.
Сметана се смесва с останалият желатин и се разпределя във формичките.
Престоява в хладилник няколко часа.
Силиконова форма се потапя в съд с гореща вода за няколко секунди и се обръща върху поднос.

 












Кремчето напълно оправда  очакванията ми и дори ги надмина. 

вторник, 26 юли 2011 г.

Торти за юбилей


Двете торти са за една дама навършваща петдесет години. Първата е за семейното тържество с роднини и приятели.


 Втората е за колектива в работата.



  Разликата в тортите е само във форма и големина, всичко останала им е абсолютно идентично.
Направени са от бели пандишпанови платки сиропирани със захарен сироп. Крема е  долче де лече със сметана. Покритието е бяла шоколадова фарситура. Борда е ягодова фарситура. Надписа е от тъмна  шоколадова фарситура, а цветната декорация е от РМ.

събота, 23 юли 2011 г.

Пъпешови мъфини с мляко и мед

Имам малко здравословни проблеми и ми наложиха строга диета изключваща шоколад и яйца, или по-точно жълтъците на яйцата. Не знам дали някои ще ми повярва, но всички останали неща от които трябваше да се огранича не представляват никакъв проблем за мен освен тези двете. От доста време сладките неща винаги са били голямо изкушение  и слабост за мен, особено през поста. Вземайки в предвид факта, че от следващата седмица \1.08\ започва Богородичния пост реших  да направя нещо, леко нестандартно и най-вече, което може да си хапна и аз. За вдъхновение ми послужи Роси.


Необходими продукти: за 12бр.

3 яйца (аз използвах само белтъци,  но с цели яйца ще е по-добре)
50- 100гр захар
 150 гр пъпеш
100 гр. прясно мляко
100гр. мед
50- 100гр захар
100гр. олио
200-250гр. брашно
1 и 1/2 чл. бакпулвер
1/4 чл. канела
ядки по-желание

Белтъците се разбиват леко със захарта, към тях последователно се прибавят, прясното мляко с разтвореният в него мед, олиото и намачканият с вилица пъпеш. Сместа се разбърка добре и към нея се прибавят смесените сухи съставки. Отново се разбърква до хомогенизиране на сместа, след което се разлива в предварително подготвената формичка за мъфини.
Пече се при 180 С.  за ок.25мин.

петък, 22 юли 2011 г.

Торта с ментов крем

 Бяха ми останали няколко парчета платки  и сметана от поредната направата преди два дни на  "торта с крем брюле"  (тази торта стана любима на съпругът ми)  и се чудех как да ги оползотворя. Тогава ми  хрумна  да направя тази  разхлаждаща  ментова импровизация.
 Тортата  е малка  и както се вижда на снимката вече беше презполовена, когато успях да  я  снимам.
 За пандишпановата  платка: 
  • 2 яйца
  • 45 гр захар
  • 55 гр брашно
  • 5гр какао
 За захарният сироп: 
  • 70 гр. захар 
  • 60 гр вода
  • 5 гр нес кафе 
Необходими продукти за крема :
  • 350гр. течна сладкарска сметана
  • 150гр. бял шоколад
  • 3 ментови бонбона (билкови лукчета :)
  • 2-3 капки есенция мента
  • 2-3 капки зелена боя
  • 20 гр ментов ликьор
Начин на приготвяне: 
Приготвя се пандишпана.
Кафето се разтваря в 1 чл. вода и се прибавя към охладеният сироп.
Крема се приготвя, като към  разбитата сметана се добавят: разтопеният шоколад, смлените на едро бонбони, есенцията, ликьора и зелената боя. Сместа се разбърква до хомогенизиране.
   На дъното на  правоъгълна кексовата форма се разпределя 1/3 от крема.  Върху него се поставя  предварително изрязаната в желаната форма пандишпанова платка, сиропира се и отново се нанася  равномерен пласт от останалият крем. Покрива се с пандишпанова платка и се сиропира.
Тортата се оставя в хладилник за няколко часа (или фризер за 1-2ч.) след което се потапя в гореща вода и се обръща върху поднос. Украсява се с листенца мента.
 
пп. За моя изненада тортата получи много положителни отзиви от колеги и приятели и два дни по късно направих още две торти  в същата форма и една от 14 парчета за рожденият ден на колежката ми Искра.
В унисон с нейният характер кръстих тортата "Лято".:):):)

 

 Искре, да си жива и здрава мила, все така щедра на емоции и зареждащ с положително настроение хумор.

понеделник, 18 юли 2011 г.

Бисквитки-бодита

 
      Закупих си формичката и щампите за тези бодита преди около седмица, но все не намирах време да ги изпробвам въпреки, че направо ме сърбяха ръцете и изгарях от нетърпение да видя крайният резултат .
   Бях планувала да си направя медено тесто, но преди няколко дни се оказа, че трябва да направя едни маслени сладки. Възползвайки се от момента си отделих малко тесто за "бодитата".
     Като тесто масленото е меко казано неподходящо, защото се чупи много лесно и не е така вкусно без да са слепени със някакъв мармалад и тункванани в шоколад сладките, но целта в случаят беше не да са вкусни а да са красиви.
   След като се изпекоха сладките ги оставих да се охладят. Намазах ги леко със захарен сироп и залепих предварително щампованата и отрязана в желаната форма захарна декорация.   Почистих с алкохол, пудрата захар и с помощта на сребърен оцветител направих "копчетата" на "бодитата".
 Минути след като ги бях опаковала маслените бисквити вече бяха намаслили хартиените подложки.





   В крайна сметка всичко се получи, точно както го очаквах. Прекрасни весели и цветни сладки, които зарадваха  няколко дечица, включително и моето, което взе дейно участие, както в украсата така и консумацията на две от бисквитките.
   Сега съм  си обещала, че непременно ще си направя пък от тези "бодита", но с малко по-усложнена декорация и с друго тесто за основа на сладките.

събота, 16 юли 2011 г.

Торта "Пеперуда"



  Напоследък избягвам да приемам поръчки, защото на работа е много натоварено, а и в тази жега не ми се работи в къщи, но приех поръчката за тази торта, защото е нещо което не съм правила до сега.
   Изискванията към тази торта бяха, да е много цветна и пъстра и да е с шоколад.
Шоколадовото покритие веднага го изключих като опция, защото шоколада не може да се оцветява ( от боята се пресича), а и е доста капризен за нанасяне, особено при неправилни форми.
  Единственото решение, което намерих в случаят беше да оцветя масленият крем и към него да прибавя бял течен шоколад. Получи се страхотен крем, с чудесен цвят, консистенция и най-вече с прекрасен шоколадов вкус.
    Вътрешността на тортата е от какаови пандишпанови платки, сиропирани с нескуик. Крема е Ижел с парченца шоколад. Покритието е от маслено-шоколадов крем и декорация от РМ.
  Снимах тортата преди да тръгна на работа, когато слънцето едва се показваше на хоризонта и за съжаление през прозореца едва се процеждаше светлина, затова изнесох тортата в градината на тревата , и направих няколко снимки , за да се видят реалните цветове на "Пеперудата".

петък, 1 юли 2011 г.

Торта "Слънчогледи"




 Днес малкото ми братче, което всъщност вече не е никак малко:) става на 24г. и аз като добра кака :) реших  задочно да  му направя една торта.
 Когато мислех с каква визия да е тортата реших, че на такъв слънчев и лъчезарен човек, като Васко идеално биха подхождали едни слънчогледи.
Тези прекрасни растения с  огромни жълто -кафяви пити и високи зелени стъбла  насочили постоянен  взор към слънчевата светлина, винаги  предизвикват усмивка на лицето ми,  когато ги  видя в някоя  огряна от слънцето нива, и според мен най-много съответстват на неговият характер. За това, когато преди две седмици му бях на гости направих няколко слънчогледи и боядисах кокосови стърготини с подробни инструкции, как да му бъде направена същата торта.



За огромно мое съжаление, така и не успях да направя хубава снимка, въпреки многобройните промени на фон и светлина. Като свое оправдание мога да кажа само, че аз нищо не разбирам от фотография.