неделя, 7 март 2010 г.

Марципан Варна

Необходими продукти:
  • 100мл.вода
  • 50 гр. масло
  • 100гр брашно
  • 700- 800гр. (а понякога и повече) пудра захар
Начин на приготвяне:

  В съд се поставят водата и маслото. След завирането на сместа, на веднъж се прибавя цялото количество брашно и се разбърква енергично  до отделянето  му, от стените на съда.
 Тестото се разстила на тънък пласт върху плот, за да се охлади. Когато температурата му достигне приблизително 30 С.се  започва с постепенно добавяне на пудрата захар да се меси тесто.
Меси се до средно мека консистенция. Овива се във свежо фолио и се поставя в хладилник.
Важно!
Често пъти при прибавянето на захарта тестото започва да се втечнява. Просто го увийте във фолио и го поставете в хладилник за няколко часа, след което ако е необходимо му добавете още захар.
Цветът на тестото е леко кремав от брашното и маслото в състава му. За това, това тесто е по-подходящо ако бъде оцветено в някакъв цвят.
Ако консистенцията на тестото ви се струва много твърда, можете да го омекотите с намаслени с краве масло ръце.
А ако е мека добавете пудра захар, но не прекалявайте от топлината на ръцете тестото омеква.

6 коментара:

  1. Здравейте,
    сайта ви е просто невероятен, такива красоти, а сигурно са и още по вкусни. Направо се вдъхнових. Имам един въпрос. Според вас кое захарно покритие е най-подходящо за начинаещи сладкарки :) като мен? Дъщеря ми след няколко дена става на две годинки и ми се иска да и направя торта с кукла, нещо подобно на вашата торта Принцеса.

    ОтговорИзтриване
  2. Мая, всяко захарно тесто си има своите особености. По принцип и двете теста, които съм представила стават за начинаещи.Просто вие трябва да си изберете.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, благодаря за прекрасните обяснения, направих за децата си торти по-хубави отколкото очаквах :) Успех с вашата сладка страст! Бистра

    ОтговорИзтриване
  4. a tova testo stava li i za 4ar6af i za figurki

    ОтговорИзтриване
  5. Да и двете теста, които съм представила стават, и за покриване на торти, и за напраната на фигурки.

    ОтговорИзтриване
  6. а бихте ли ми казали как се правят тези чаршафи как се изработват , за да покрия тортата .и може ли да се използва степче за боядисване на тестото , ако не мога да намеря сладкарска боя.

    ОтговорИзтриване