понеделник, 6 декември 2010 г.

Торта "Автомобилна гума"





 Тортата направих по поръчка от съпругът ми за приятелят му от детинство, който днес има имен ден- Николай. Тортата е с тази форма заради професията на именника -гумаджия.
 Началото на закачката започна рано сутринта, когато съпругът ми се обади на именяка да му честити, както подобава. След като разбра, че днес ще работи му каза, че ще му закара една гума да види дали не е за баланас. Историята продължи късно вечерта, когато пристигаики при майстора, мъжо го помолил да свали гумата от колата за да не се изцапа. Изненадата на Николай била голяма когато видял всъщност за каква гума става на въпрос. От професионална гладна точка останал възхитен от изработката на гумата- тортата с една малка забележка, на сладкото ми произведение липсва "писник"- онуи нещо за помпането на гумата.:D
Като свое оправдание мога да кажа само, че  аз нямам пряк достъп с автомобилни гуми и  дори не съм шофьор.




И още:

събота, 4 декември 2010 г.

Сладкиш с майонеза

За пръв път, като прочетох рецептата, на сладкиша с майонеза ми стана любопитно, какъв ли вкус ще има. Предполагах, че ще е нещо сладко-солено, а  не съм любителка на тази комбинация . Честно казано под ходих с малко недоверие към сладкиша и както се оказа в последствие съвсем незаслужено.   Получи се нещо страшно вкусно.
 Вече няколко пъти го приготвям и съм много доволна. Приготвя се лесно и е чудесно за изненадващи гости например. Какъвто е случаят с днешният сладкиш във формата за кекс.
Необходими продукти:
За сладкиша
  • 1 опаковка  майонеза от 200 г.
    1 ч.ч. вода
    2 ч.ч. брашно
    5 с.л. натурално какао
    1 ч.ч. захар
    2 ч.л. (1 п. от 10 г) бакпулвер
   За глазурата: 
  • 100гр. кувертюр
  • 100гр. течен шоколад
  • 100гр. краве масло 
 Сухите съставки за сладкиша се разбъркват. Прибавят се течните и отново се разбърква до хомогенизиране. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тавичка и се пече при 180 С. за 25-30мин. - до суха клечка. Не трябва да се прекалява с печенето, за да  не се изсуши прекомерно и да стане ронлив сладкиша.
След като се охлади сладкиша  се залива с глазурата. Глазурата се приготвя като изброените съставки се темперират на водна баня.
Бон Апети!!! 

сряда, 1 декември 2010 г.

Постен сладкиш


Въпреки, че е пост, от време на време може да си позволим по някоя малка глезотийка, като това сладкишче например.
Не знам при другите постещи как е, но на мен сладките изкушения винаги са ми били проблем, от всичко мога да се лиша, но от нещо сладичко-не.
Рецептата е от тук:
Необходими продукти:
  • 2 2/3 чаши брашно
    2 чаши захар
    6 с. л. какао
    2 ч. л. сода( аз я заменям с бакпулвер, защото не харесвам миризмата на сода)
    1 ч. л. сол
    2/3 чаша олио
  • 2пак. ванилия
    1 с. л. оцет
    2 чаши вода
За заливката използвах рецептата на Диана.
  •  .3сл.вода
  •  2сл. маргарин
  •  2сл. какао 
  •  6 сл. захар 
 Начин на приготвяне:  

В тавичка се поставят сухите съставки разбъркват се и се прибавят течните. Сместа се разбърква отново до хомогенизиране. 
Пече се в загрята фурна 180-200 С. , за ок.25-30 мин. - суха клечка.
След като сладкиша изстине се изважда от тавичката и се полива с топлият  сос. 
Соса се приготвя като всички съставки се затоплят до стопяване на захарта.

събота, 27 ноември 2010 г.

Торта "Сцена"

Поводът за направата на тази торта е  рожденият ден на трима от участниците в самодейна група за народни танци.
 Поръчката получих в четвъртък вечерта. Време крайно недостатъчно за направата на човешки фигури. Грешка, която осъзнах в последствие. Отделните елементите така и не успяха да изсъхната добре. Дори се наложи да закърпвам кракът на едната фигурка, защото се счупи.
Като цяло това  е най-измъчената торта която съм правила до сега.
 Първо не успях да постигна желаният цвят на покритието, явно го месих  повече отколкото трябваше, и се получи някакъв неопределен,  и много отвратителен цвят.
 Второ фигурките ми приличат на мутанти изложени на силна радиация. Като свое оправдание мога да кажа само, че това са първите ми фигурки и не разполагам с инструменти. В случаят използвах една не особено добра отливка на лице, нож и клечка за зъби. Захарното тесто  от РМ, се напука и още повече влоши,  и без това плачевното положение.
 И трето и най- важно, подобен род моделирана по всичко личи  не е за мен.
Идеята за тортата е от нета.

неделя, 21 ноември 2010 г.

Бутер щрудели


От доста време и се канех на тези бутерки и днес най-сетне ги приготвих за закуска.
Рецептата е на Русанка- Домашно приготвена храна. 
Благодаря ти Роси, получи се нещо наистина страхотно.
  

неделя, 14 ноември 2010 г.

"Шоколадова буря"

 

    От утре (15.11), започват коледните пости и по традиция на заговезни си правим едно малко пиршество, а тази мооооого шоколадова торта е идеална за неговият завършек.
Както се вижда и на синимките тортичката е малка (ф16),защото макар и да е пиршество се стараем, макар и често пъти безуспешно да избегнем преяждането.:D
Направена е от какаови платки, сиропирани със захарен сироп и ром. Шоколадовият крем е приготвен от сметана, малко кувертюр и мноooго течен шоколад. Шоколадовото покритието е от бял шоколад Милка , кувертюр и течен шоколад.
 Разрез:

сряда, 10 ноември 2010 г.

Торта "Бонбон"

Тортичката е за днешният рожден ден на една дама, като идеята за бонбонената форма е на съпругът и.
След като ми беше съобщена основната идея-бонбон, през главата ми преминаха какви ли не форми и модели, но този се оказа най-лесно осъществим. Искаше ми се в стеснената част покритието да е леко набрано като хармоника, но просто не се получи. Затова сложих този лек борд, за да се получи все пак някакво разграничаване на бонбона и края на опаковката.
Както винаги така и сега не мога да се похваля с качествени снимки. Този път обаче положението е катастрофално. Снимките нямат нищо общо с реалността, прекрасните виолетово-цикламени цветове изглеждат ужасно.

Тази е една от по-добрите снимки, макар че тук тортата е недовършена и още с пудрата захар върху покритието.
  Още две снимки:







Направих и едно кексче за 5г. и дъщеричка.