вторник, 25 декември 2012 г.

Коледни сладки- меденки



   Тази година си мечтаех най-сетне да намеря време да си направя коледни меденки и желанието ми се осъществи. Имах възможността да направя  две дози от тези сладки. Първата доза я украсявахме с една приятелка   и дори не се сетих да снимам (благодаря ти Цвети, беше ми много забавно), а втората доза я украсявах няколко последователни дни след работа и се постарах да снимам всичко.















   Рецептата е предоставена от Наталина, една невероятна сладкарка с много изтънчен усет към красивото и с феноменални умения да го претворява в уникални сладки произведения.



КОПИРАМ РЕЦЕПТАТА  ДОСЛОВНО:   и леките изменения които направих

Меденките на Джули
Джули е една страхотна майсторка на меденки, която е мулатка - това обаче не и пречи да е една от най-добрите майсторки на меденки в Чехия, където приготвянето и украсата им е издигнато в изкуство!

Продукти:
800г брашно
280г пудра захар
120г твърд маргарин или масло(но имайте предвид, че с масло стават по-твърди)
5 с.л разтопен мед
2 яйца
2 жълтъка (белтъците запазваме за глазурата)
2 ч.л сода за хляб
2 ч.л подправка за меденки, ако не намерите - смес от смлени джинджифил, канела, щипка кардамом, звездовиден анасон.


Забележка:
Аз прибавих само 1чл. сода бикарбонат и 1 пакетче бакпулвер за меденки в него се съдържат всички необходими подправки.


Приготвяне:
 Размесваме добре сухите продукти, правим кладенче и чукаме яйцата, меда(не трябва да е горещ, само леко топъл) и накрая нарязваме на късчета мекото масло(маргарин). Месим до образуването на меко и гладко тесто ( В началото може да ви се струва, че има нужда от още течност, но н еправете грешка да слагате - след известно време, брашното усвоява мазнината и става чудесно тесто, което не лепи. Хубавото на това тесто е, че веднага може да се работи с него!. Разточвате кора тънка около 5-7 мм и изрязвате фигурки. Пекат се около 10-15 мин. на 150-160 ˚С Изваждайте веднака след като забележите, че краищата започват да почервеняват. За да се получи хубава кафява глазура отгоре, е нужно да се намажат още топлите меденки с разбито яйце + 1ч.л вода и 1-2 ч.л какао (непременно прецедете сместа). После леко с четка се намазват топлите меденки, като внимаваме да не оставяме следи. Осавят се да изсъхат и се украсяват по желание - най-добре с гллазура от останалите 2 белтъка!

Аз не съм правил глазура на меденките, защото реших да ги украсявам съм ММ , а не с айсинг , а и малко се притеснявах от соровото яйце.
От една доза излизат около 70-80 меденки.

Процедурата за украса с ММ е много лесна:


Меденката се намазва с четка със сироп мед, сладкарско лепило или др. спояваща смес. ММ се разточва на тънък лист и с помощта на формичката с която са изрязвани сладките се изрязва детайл със същата форма и големина. Поставя се върху меденката и се декорира с допълнителни елементи по желание.



 





   Тези бяха за персонала в детската градина на Теди:
Снимани са на лампа, защото ги правих след работа до късно вечерта, да не пиша нощта.:)

Весели празници!









24 коментара:

  1. Честито Рождество Христово, Мони!
    Нека да съумеем да запазим
    магията на Коледната нощ
    през цялата година,
    за да бъдем по-добри,
    да се обичаме повече
    и да имаме силата
    да сътворяваме
    по едно малко чудо всеки ден –
    една усмивка, едно добро дело,
    един топъл жест.
    Бъдете живи, здрави
    и истински щастливи ти и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, благодаря ти за прекрасното пожелание мила!
      Наистина с повече доброта и любов ежедневието на всики хора би било по-хубаво.
      Пожелавам ти всички тези пожелания да се съднат и на теб миличка, защото са чудесни. Здраве , щастие и много любов.
      Сърдечни прегръдки!!!

      Изтриване
  2. Честита Коледа,Мони!
    На цялото семейство пожелавам здраве,щастие и благоденствие!Да се множат успехите ви и да се сбъдват мечтите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси!
      Много здраве, щастие и сбъднати мечти пожелавам на теб и твоето семейство.
      Прегръдки!!!

      Изтриване
  3. Честита да е! Много здраве, усмивки и късмет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Коледа и на теб, Траяна!
      И нека тя да е изпълнена с много щастие за теб и твойте близки!

      Изтриване
  4. Честита Коледа и весело посрещане на новата година!
    Нека 2013 е благодатна и успешна за теб и семейството във всяко едно отношение!@@

    ОтговорИзтриване
  5. Весела Нова година, Мони!
    Предполагам, че са донесли много радост, на хората, които са имали честта да ги опитат.
    Желая ти здраве, усмивки и много хубава година!

    ОтговорИзтриване