Етикети
- Декорирани сладки (10)
- Десерти (8)
- Детски торти (36)
- Мъфини (12)
- Постни десерти (10)
- Сватбени и юбилейни торти (6)
неделя, 10 февруари 2013 г.
Медена торта с кока кола
Днес Православната църква чества паметта на Св. Хралампий, покровител на пчеларите.
Да е честит празника на всички рабитещи в сферата на производството на мед и др. пчелни продукти. Нека е възнаграден трудът им с една плодотворна година, защото медът е наистина елескир.
По този повод реших да публикувам две медени торти направени по един изключително лесен начин без разточване на множество платки.
Рецептатта е от тук
Тесто:
150 гр. масло
3 яйца
2 и 1/4 ч.ч. брашно (чашата=220 мл)
1 ч.ч. захар
3-4 с.л. мед
1и 1/2 ч.л. сода бикарбонат
Крем:
1.200 кг. заквасена сметана
1 ч.ч. захар
150 г орехи
150гр. сушени сливи (накиснат в гореща вода за 1-2 часа)
1 ванилия
По желание тортата може де се сиропира с една чаша кока кола.
В метален съд смесваме меда и содата бикарбонат,слагаме съда на тих огън.Сместа трябва да започне да се пени и да придобие ярко жълт цвят(около 2 минути или малко повече).Дърпаме сместа от огъня и към нея постепенно прибавяме маслото и останалите продукти,като бъркаме много хубаво.
Брашното се прибавя постепенно.Може да ви се наложи да не използвате цялото количество брашно.Сместа се получава с консистенция на гъста заквасена сметана.
Сместа се разпределя равномерно в тавичка ф30 с пекарска хартия. Поставя се в студена фурна и се пече при 150 С. за ок .40 мин., до суха клечка.
За крема:
Заквасената сметана се смесва със захарта .Добавя се ванилия. Изчаква се захарта да се разтвори.
Добавяме 2/3 от смлените орехи към крема.
Разпределяме половината крем върху долният блат, добавяме нарязани на парченца сини сливи, като се опитваме леко да ги замажем с крема.
Поставяме горния блат. Добавяме останалите орехи към другата част от крема. Покриваме с крема и горния блат.
Поставяме в хадилник.
Първият път престоя в хладивник една нощ, а вторият път две нощи.
Зафилва се със сметана и се украсява със смлени орехи, фонно смлян крокант или др. украса по желение.
Вариант едно:
Вариант две:
Първият път направих тортата със 800гр. заквасена сметана и блатовете бяха сухи. Мислех, че проблема е в по-малкото количество сметана и малкият престои в хладилника, затова дадох втори шанс на тази торта, но и вторият път блатчетата бяха сухи въпреки по-голямото количество сметана и удвоеното време.
Идеята за сиропирането със кока кола беше на домакина на семейството на което гостувахме с първата торта и ни допадна изключително много, защото колата си похожда изключително много с меденият блат и сините сливи.
С втората торта почерпих колежките си и по-голямата част от тях харесаха тортата и без сиропиране, но като цяло е въпрос на вкус. Лично аз съм любител на по-сиропираните торти и откровено казано това не е моята торта.
Разрез едно: Разрез две:
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Етикети
- Бисквитена торта (2)
- Бисквити (3)
- Бутикова (4)
- Бутикова -Шоколадова торта (9)
- Бутикова торта с крем (13)
- Бутикова-Плодова торта (8)
- Бутикова-Шоколадова торта (5)
- Декорирани сладки (10)
- Десерти (8)
- Детски торти (36)
- Еклерова торта (2)
- Захарни теста (2)
- Какаово-карамелена торта (1)
- Мъфини (12)
- Награди (3)
- Парфе (1)
- Пити (1)
- Плодова торта (6)
- Плодово- шоколадова торта (2)
- Плодово-сметанова торта (5)
- Постни десерти (10)
- Сватбени и юбилейни торти (6)
- Сладкиш (3)
- Сметана и крем (3)
- Сметанова торта (2)
- Сметаново- шоколадова торта (7)
- Торта е желе (2)
- Шоколадова торта (9)
Аз по редица причини правя тази любима рецепта с кисело мляко, а не със сметана. Досещаш се какъв е ефектът. ;) Винаги става много сочен медовикът, но не може да се сравня с твоите. Със заквасена сметана ли направи такава ефектна украса?
ОтговорИзтриванеИдеята за киселото мляко ми харесва много, защото наистина ще напои повече блата, а и не е толкова калорично.
ИзтриванеУкрасата е от разбита сладкарска сметана а цветните ефекти са направени с оцветена фарситура- сладкарско желе.
Успешна нова седмица!
Много свежа и цветна тортичка на вид,а и е вкусна.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Благодаря, Елка!
ИзтриванеУсмихната седмца!
Чудесни торти, Мони -
ОтговорИзтриванеидеята за варианти, много ми допада.
За мен може би сиропирана и с повече сметана :)
Красиво и цветно оформени, с усещане за пролет...
Поздравления,
хубава и усмихната нова седмица, Диана
Благодаря, Диана!
ИзтриванеАз по принцип съм много сдържана в смесването на цветовете, но сега бях в настроение и реших да ги приложа двойно. На прнципа, че малко повече цвят в сивото ни ежедневие никога не е излишен.:)
Хубава седмица и на теб!
What a fantastic cake!!! Full of colours and surely delicious..
ОтговорИзтриванеБлаголадя, Олга!
ИзтриванеМони,и аз съм по сочните тортета,а твоите са страхотни и пак така свежо декорирани!
ОтговорИзтриванеМедена торта все още не съм правила,дръпвам си парченце от твоите!
Усмихната и успешна сряда пожелавам! :)
Роси, лично аз ти препоръчвам медовика с разточените платки на Ина. Неината торта е наистина уникална с комбинацията на тъничките медени платки и заквасената сметана.
ИзтриванеУспешна нова седмица и на теб!
С удоволствие бих си хапнала едно голямо парченце :)
ОтговорИзтриванеАз обичам медовик.
Много са красиви и двата варианта.
Прегръдки и весел празник!
Благодаря ти Ели, медовикът по принцип е страхотна торта.
ОтговорИзтриванеПрегръки!